Βενιζέλος: Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εφαρμόζει δια της πλαγίου κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Βενιζέλος: Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εφαρμόζει δια της πλαγίου κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Τα τρία πολύ βασικά προβληματικά στοιχεία που προκύπτουν από την απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών 

Βενιζέλος: Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εφαρμόζει δια της πλαγίου κοινές περιπολίες με την Τουρκία
Ενστάσεις για την απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ
στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε ο
Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι με την εξέλιξη αυτή «το παλαιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο μεταξύ
Ελλάδος
Κλείσιμο
και Τουρκίας
, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου, μέσω αυτής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης». Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε (στο ΒΗΜΑ FM) πως υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, όπως το ότι «θα σταματήσει η ενοχοποίηση και η στοχοποίηση της Ελλάδος» αλλά η απόφαση εμφανίζει και τρία πολύ βασικά προβληματικά στοιχεία – πέρα αυτού για τις κοινές περιπολίες:

1. «βλέπουμε την πολιτική ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ»,

2. «η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία. Η Τουρκία σου λέει, δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είμαι μέλος του ΝΑΤΟ, και όταν το πλαίσιο είναι Νατοϊκό, παίρνω πρωτοβουλία, είμαι ισότιμος, εγώ έχω ίδια ισχύ με οποιονδήποτε άλλον»,

3. «δεν υπάρχει καμία διάκριση στη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην προκειμένη περίπτωση και είναι τελείως ασαφές εάν θα υπάρχει ένα είδος επανεισδοχής. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, και το τόνισε αυτό ο κύριος Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι να κάνει μόνον αναγνώριση, εποπτεία και επιτήρηση».

Τόνισε επίσης ότι «η γερμανική διοίκηση είναι μία διοίκηση που τρέχει τώρα», και άρα η επόμενη διοίκηση θα είναι η τουρκική.

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να στεγανοποιηθούν τα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, επισήμανε τα μεγάλα ζητήματα:

«Όταν λέει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι θα επιχειρούν τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά στα ελληνικά, και το ίδιο στον εναέριο χώρο των δύο χωρών, καταλαβαίνετε το ερώτημα.  Σε ποιόν εναέριο χώρο;  Των 6 ή των 10 ναυτικών μιλίων;  Κι όταν λέμε χωρικά ύδατα, δυστυχώς οι γείτονές μας αναπαράγουν όταν μπορούν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.  Τα Ίμια, τί χωρικά ύδατα έχουν;  Ή το νησί στο οποίο έγινε το τραγικό συμβάν, στην Κίναρο, τί;  Εμείς φυσικά λέμε ότι αυτά είναι ελληνικά νησιά τα οποία έχουν χωρικά ύδατα.

Όχι μόνο χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να πω, και υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, διότι είναι κατοικούμενα, με δυνατότητα να στηρίξουν οικονομική ζωή.»
 
Ο Ευ. Βενιζέλος επανάλαβε την πρότασή του για τα πλωτά hotspots τα οποία όμως δεν προχώρησαν γιατί «η Τουρκία δεν το βλέπει πολύ φιλικά, αλλά εμείς πρέπει να επιμείνουμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιμείνει», τώρα όμως, με την επιτήρηση του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να γίνουν: «Αν λοιπόν τώρα πάμε στην επιτήρηση του ΝΑΤΟ, τί νόημα έχει αυτό αν δεν υπάρχουν κέντρα και πώς θα γίνεται η επανεισδοχή όσων πρέπει να υποστούν την επανεισδοχή, χωρίς τα πλωτά αυτά κέντρα;» και συμπλήρωσε «αφ’ ης στιγμής η Τουρκία αποδέχεται ότι θα παίρνει αυτούς οι οποίοι εντοπίζονται, πρέπει να αποδεχθεί και την ιδέα των πλωτών κέντρων.  Τα πλωτά κέντρα μετά θα μετακινούνται τα ίδια, με όσους έχουν προσφυγικό status, σε Ευρωπαϊκά λιμάνια, δε χρειάζεται να πάνε στον Πειραιά.  Μπορούν να πάνε κατευθείαν στο Αμβούργο ας πούμε».

 Αναφερόμενος δε στον τρόπο λήψης της απόφασης εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε:
«Η πρωτοβουλία που ανελήφθη από τη Γερμανία, και η οποία εμφανίστηκε ως Γερμανο-Τουρκική και μετά έτρεξε ασθμαίνουσα και η Ελληνική Κυβέρνηση να πει, είμαι κι εγώ μέσα στην πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία γίνεται Γερμανο-Τουρκο-Ελληνική και άρα είμαστε ενθουσιασμένοι που αποφασίστηκε αυτό στο ΝΑΤΟ, αποκτά νόημα με τα πλωτά κέντρα ή με κέντρα χερσαία στην Τουρκία, δίπλα στους χώρους συγκέντρωσης και φιλοξενίας των προσφύγων που λειτουργούν σε χώρες όπως η Τουρκία, όπως είναι η Ιορδανία και ο Λίβανος» και υπενθύμισε πως  «στην τελευταία απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη να υπάρχουν hot spots εκτός Ευρώπης, δηλαδή στην απέναντι πλευρά».
 
Τέλος, χαρακτήρισε τραγικό λάθος «η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας να συνδέσει το ζήτημα των προσφύγων με το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό, που θα γίνει στο χρέος είναι ούτως ή άλλως η συμπλήρωση της παρέμβασης του 2012, αυτό που περιγράφεται στην συμφωνία της 12.7.2015. Τώρα κινδυνεύουμε να πάρουμε ο,τι ήταν να πάρουμε με πρόσθετο όρο τη φιλοξενία δυςανάλογα μεγάλου αριθμού προσφύγων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης