Τσίπρας: Είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες, η αντιπολίτευση θέλει τη χώρα μπανανία

Τσίπρας: Είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες, η αντιπολίτευση θέλει τη χώρα μπανανία

«Πολλά χρόνια ακούγεται από πολλές πλευρές ένας όρος: διαπλοκή. Διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικού συστήματος. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο όταν θέλουν να αποφύγουν την σύγκρουση με τα πραγματικά προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες, η αντιπολίτευση θέλει τη χώρα μπανανία
Ως αιχμή του δόρατος για την μάχη κατά της διαπλοκής ανέδειξε την τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «θέλουμε την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα και όχι ευρωπαϊκή μπανανιά.. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε όχι».

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη μεταξύ δανειστών και κοινωνίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει ανένδοτο εναντίον των συμφερόντων που όπως είπε φέρουν ευθύνη για την οικονομική κρίση. Οξύνοντας παράλληλα την πόλωση επιχείρησε να σχηματίσει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, βάζοντας από την μια την κυβέρνηση με τον λαό και από την άλλη την αντιπολίτευση και την διαπλοκή.

Επιπροσθέτως, περιγράφοντας τον τρόπο που δρούσε η διαπλοκή τις τελευταίες δεκαετίες «φωτογράφισε» και συγκεκριμένα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα. «Η συζήτηση δείχνει ξεκάθαρα ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην κοινώς διαπιστωμένη ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών» είπε με την έναρξη της ομιλίας του για να προσθέσει «Πολλά χρόνια ακούγεται από πολλές πλευρές ένας όρος: διαπλοκή. Διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικού συστήματος. Κάποιοι χρησιμοποιήσουν τον όρο όταν θέλουν να αποφύγουν την σύγκρουση με τα πραγματικά προβλήματα. Όμως πρέπει να βάλουμε το δάκτυλο επι των τύπων των ήλων και να εξηγήσουμε τι είναι η διαπλοκή και πως θα την αντιμετωπίσουμε».

Κλείσιμο
«Οι υπόγειες διαδρομές της διαπλοκής ιδιαίτερα μετά την δυνατότητα που έδωσε η τεχνολογία για να υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση είναι γνωστές. Η πολιτική εξουσία τρέφει την μιντιακή εξουσία και αυτή την πολιτική» συνέχισε: «Το διαβρωμένο σύστημα που ευθύνεται για την πορεία της χώρας: ΜΜΕ που έχουν μόνο ζημίες συντηρούνται από τράπεζες με μόνο στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιόκτητων ΜΜΕ σε κρατικές εργολαβίες και προμήθειες. Σε καθεστώς ευνοϊκής δανειακής μεταχείρισης την στιγμή που οι τράπεζες δεν δανειοδοτηθούν υγιείς επιχειρήσεις. Μέσα από την ευνοϊκή συμπεριφορά ελεγκτικών μηχανισμών ή ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων.  Αυτή είναι η δομή διαπλοκής στην χώρα χρόνια τώρα».

Πρόσθεσε «Ένα χρόνο πριν ο λαός έδωσε σαφή εντολή και στήριξη στην νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο. Επιβεβαιώθηκε η στήριξη 3 φορές. Στήριξη που είχε και μια σαφή εντολή που δεν ξεχνάμε: «συγκρουστείτε με το κατεστημένο, αλλάξτε τις παθογένειες, καθαρίστε την χώρα από εστίες παραβατικότητας και ανομίας. Τις εστίες ανομίας κρατικοδίαιτων καναλαρχών που πλουτήσαν στην πλάτη φορολογούμενων και εργαζόμενων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από κρίση». Συνέχισε δε την περιγραφή των όσων γίνονταν τις περασμένες δεκαετίες λέγοντας «Σε όλα τα χρόνια τα συμφέροντα νέμονταν κρατικό χρήμα είτε από προμήθειες μεγάλων εργολαβικών κατασκευών όπως η Siemens που έδινε ποσοστό από τα κέρδη της κατευθείαν στα κόμματα. Είτε με θαλασσοδάνεια από κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες που την ανακεφαλαιοποίηση τους πλήρωσε ο λαος. Τα υπερκέδρη τους τα τοποθέτησαν χωρίς να φορολογηθούν σε τράπεζες εξωτερικού. Γι αυτό και όταν ήρθαν λίστες καταθετών φροντίζανε τις λίστες να τις κρύβουν και να μην γίνονται έλεγχοι».

«Τώρα όλοι αυτοί που απομύζησαν καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, να περάσουν από το ταμείο να πληρώσουν τους φόρους τους όπως όλοι οι έλληνες. Να πληρώσουν όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω. Θυμάμαι τον κ. Σαμαρά να λέει για τον κ. Παπασταύρου που πλήρωσε 3,5 εκατ. ευρώ πρόστιμο να λέει: «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου». Ε λοιπόν  110 θα έχουμε» προειδοποίησε για να συμπληρώσει «Τι ζητάμε; Να πληρώσουν τους φόρους τους όπως όλοι. Να πληρώσουν τα δάνειά τους που δεν εξυπηρετούν.  Να μας πούνε γιατί ξεχνούσαν κάποιοι για 10 χρόνια να κάνουν δηλώσεις ποθεν έσχες την ώρα που εμφανίζονταν να διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια και τα έβαζαν σε ΜΜΕ. Να πληρώσουν φόρους και τέλη συχνοτήτων και διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ όπως όλοι οι επιχειρηματίες κάνουν. Να μπει τάξη. Να αδειοδοτηθούν τα ΜΜΕ όπως γίνεται σε όλη την ΕΕ».

Απευθυνόμενος σχεδόν αποκλειστικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνέχισε «έρχεστε όλοι εσείς που κυβερνήσατε τόσα χρόνια και συγκροτήσατε το πλαίσιο διαπλοκής και κάνατε πλάτη σε όλους αυτούς και προσπαθείτε και τώρα στην αντιπολίτευση να τους καλύψετε… Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους. Τους υπόσχεστε ότι θα καταφέρετε να μας εμποδίσετε. ¨Ότι με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί ΕΣΡ θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθειά γελασμένοι. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε όχι».

Υποστήριξε ότι πριν την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ υπήρχαν ενδείξεις συναίνεσης για την στελέχωση του ΕΣΡ, σημείωσε όμως ότι «Μόλις εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να παρακωλύσει, εμποδίσει την εκλογή του ΕΣΡ. Αρχικά, ειπώθηκε ότι θέλει περισσότερα μέλη στο ΕΣΡ. Δείξαμε καλή θέληση και το κάναμε αλλά ούτε τότε συναίνεσε λέγοντας ότι έχει υπερεξουσίες ο υπουργός. Το αντιμετωπίσαμε και όσες εξουσίες είχε ο υπουργός τις δώσαμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Συνειδητοποιήσαμε ότι και αυτό ήταν πρόφαση.  Η ΝΔ μας είπε επι της ουσίας ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Δεν υπάρχει επιχείρημα να αντικρούσει την πραγματικότητα ότι αρνείστε να δώσετε συναίνεση για ΕΣΡ γιατί δεν επιθυμείτε να γίνει διαγωνισμός».

«Αρκετό καιρό κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους ευελπιστώντας ότι δεν θα γίνει διαγωνισμός και θα διακόψουν την προσπάθεια εξυγίανσης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο για να τονίσει « Αυτοί προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας.  Αυτοί που αναδεικνύουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που λένε πόσο βάρβαρη είναι η μνημονιακή πολιτικη που είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν πιο βάρβαρες πολιτικές.  Δεν τους πιστεύει κανείς».

«Κάποιοι από αυτούς και εσάς σας εκβίαζαν και εσείς κάνατε πίσω» είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ για να προσθέσει « Νομίζουν ότι και εμείς θα κάνουμε πίσω αλλά κάνουν τεράστιο λάθος. Εμείς δεν ήρθαμε στην εξουσία για να διαχειριστούμε τις δικές σας δομές ή να μετέχουμε στο πάρτι διαπλοκής. Δεσμευτήκαμε να το τελειώσουμε και θα το κάνουμε. Θα αντιμετωπίσουμε τα αίτια και όχι τα συμπτώματα της κρίσης».

Σημείωσε ότι «Εσείς που μας λέγατε να μείνουμε Ευρώπη στην υπόλοιποι Ευρώπη είναι ηλίθιοι που κάνουν διαγωνισμούς με περιορισμένο αριθμό;» αναρωτήθηκε εξηγώντας τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Τα πέντε χρόνια ένα πράγμα δεν έχετε τηρήσει: να προχωρήσετε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Ελλάδα θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα . Ευρωπαϊκή μπανανία όπως την θέλετε εσείς δεν θα επιστρέψουμε να γίνει» συνέχισε για να καταλήξει «Η Βουλή σήμερα δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα τελειώσανε και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Μετά την εντολή της Βουλή η κυβέρνηση θα αναλάβει να κάνει τον διαγωνισμό σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας» προειδοποίησε δε πως αν η αντιπολίτευση δεν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τότε «θα το κάνουμε εμείς για να καταγράψει η Βουλή την θέση του καθενός».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης