Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ. θα στοιχίσει το προσφυγικό στην Ελλάδα το 2016

Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ. θα στοιχίσει το προσφυγικό στην Ελλάδα το 2016

Επέμεινε για τον κίνδυνο να σφραγίσουν τα χερσαία σύνορά μας παρά την σχετική πρόοδο που καταγράφεται στην νέα έκθεση του κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ 

Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ. θα στοιχίσει το προσφυγικό στην Ελλάδα το 2016
Την εκτίμηση ότι η οικονομική επιβάρυνση της χώρας λόγω του προσφυγικού – μεταναστευτικού
θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γιάννης Μουζάλας στην
Βουλή.
Κλείσιμο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ.
Δημήτρη Καμμένου
είπε ότι η κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια εξέφρασε όμως τον φόβο πως «οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες όσο περισσότερο «μας ρίχνουν». Για παράδειγμα αν ήταν να υλοποιηθεί το στρατόπεδο για 400.000 ανθρώπους δεν θα είχαν πρόβλημα να μας έδιναν τα χρήματα. Όμως σε αυτό το σχέδιο εναντιωνόμαστε και το παλεύουμε με αξιοπρέπεια και ενότητα». Πάντως, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που ήδη έχει πάρει η χώρα επαρκούν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των hot spots και των relocation camp  και η λειτουργία τους για 6 – 7 μήνες.

Εκτός αυτών, ο κ. Μουζάλας επέμεινε για τον υπαρκτός και άμεσος κίνδυνο να σφραγίσουν τα χερσαία σύνορά μας παρά την σχετική πρόοδο που καταγράφεται στην νέα έκθεση του κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ για τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν καθώς όπως είπε «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται νομικά». Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ο κίνδυνος «Να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα» εξηγώντας ότι «τα Σκόπια είναι η μόνη χώρα που συνορεύουμε και δεν είναι στην Σένγκεν».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δύο τρόπους: «Να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και να προετοιμαστούμε γι αυτή την κρίση που με βάση μελέτες θα είναι διαχωρίσιμη. Θα μείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες που θα τους διαχειριστούμε».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Θόδωρου Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) απέρριψε το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτών hot spots εξηγώντας ότι «διεθνώς δεν έχει αποδειχθεί χρήσιμο αλλά επικίνδυνο. Η ανταρσία, η εξέγερση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικότητες. Έχει συμβεί στην Ινδοκίνα. Οι οργανισμοί δεν το αποδέχονται».

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ)  παραδέχθηκε ότι η εγκατάσταση δεκάδων ΜΚΟ στα ελληνικά νησιά που δέχονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έγιναν με άναρχο, αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο με αποτέλεσμα ορισμένες εξ αυτών να δρουν κερδοσκοπικά. Σημείωσε ωστόσο ότι ήδη έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή τους και όσες δεν λάβουν διαπιστεύσεις από τις πρεσβείες τους θα κλείσουν.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης