Απο το υπουργό οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών με τροπολογία

Απο το υπουργό οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών με τροπολογία

Θα παρουσιαστεί σήμερ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο - θα δοθούν τέσσερις άδειες

Απο το υπουργό οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών με τροπολογία
Την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί στην Βουλή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια θα διαβιβαστεί στην Βουλή, ώστε να ενταχθεί σε νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται την Πέμπτη.



Κλείσιμο
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα περνά από το ΕΣΡ στον αρμόδιο υπουργό. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Επικρατείας εκτός από τον καθορισμό του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών και της τιμής έναρξης της δημοπρασίας τηλεοπτικών συχνοτήτων θα αναλάβει και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δηλαδή της αξιολόγησης των φακέλων των υποψήφιων καναλαρχών. Ορισμένοι δε αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των φακέλων μπορεί να ανατεθεί σε ειδική επιτροπή αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων.



Η νομοθετική πρωτοβουλία ελήφθη μετά το νέο αδιέξοδο που προέκυψε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την εκλογή των μελών του ΕΣΡ.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε έκθεση του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που αναφέρει ότι στην χώρα μας δεν μπορούν να εκπέμπουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια.

Ωστόσο, ούτε τα τεχνικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση έπεισαν την αντιπολίτευση.



Ν. Βούτσης: Τέσσερα κανάλια




Ειδικότερα κατα την χθεςινη Διάσκεψη ο Προεδρος της Βουλης Νικος Βουτσης ειπε πως  «Δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στην Διάσκεψη" χρεώνοντας το αδιέξοδο σε  «ακραίες απόψεις που εκκινούσαν από ορισμένες πλευρές που ήθελαν να μην υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία, να περάσουν οι μήνες και άλλες εξελίξεις να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα. Υπήρξαν και στάσεις που λειτούργησαν ως ιδιότυπο βέτο».  Ο ίδιος δε προανήγγειλε «Η Βουλή δια της ολομέλειας θα ασχοληθεί εφόσον η κυβέρνηση φέρει ρύθμιση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενδεχομένως αυτό να γίνει πολύ σύντομα».



Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Βούτσης παρουσίασε την προπαρασκευαστική έκθεση του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που εκπονήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας.



Στην βάση των συμπερασμάτων του συγκεκριμένου πορίσματος, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τα επιχειρήματα περι απεριορίστων δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή, να άρει την αρνητική της στάση και να ψηφίσει θετικά για την στελέχωση του ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.



«Επι της ουσίας είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στην νέα εποχή αλλά για αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για επίγεια ψηφιακή ευροεκπομπή ευρείας λήψης» είπε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «Τα κανάλια που μπορούν να εκπέμψουν το επίγειο σήμα με αυτή την δυνατότητα – ελεύθερη αναμετάδοση όχι συνδρομητικά – είναι τέσσερα … επιτέλους να τελειώσει αυτή η συζήτηση για τις άπειρες δυνατότητες.  Πέραν των ενστάσεων για το ζήτημα βιωσιμότητας σε ότι αφορά άδειες ελεύθερης αναμετάδοσης θα είναι μέχρι τέσσερις».



Πάντως, η έκθεση δεν φαίνεται να άρει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ηδη ο κ. Νίκος Δένδιας επιφυλάχθηκε για το τεχνικό ζήτημα με το οποιο καταπιάνεται η έκθεση και επέμεινε στις θεσμικές ενστάσεις ώστε όλες οι αρμοδιότητες να περάσουν στο ΕΣΡ. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας ότι τα σχετικά ζητήματα πρέπει να τα ορίσει το ΕΣΡ και όχι ο αρμόδιος υπουργός.



Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είπε ότι «Πάσχει θεσμικά η διαδικασία. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η έκθεση είναι ακριβής αυτός που θα την εφαρμόσει θα έπρεπε να είναι αυτός που επέλεξε ο Συνταγματικός νομοθέτης δηλαδή το ΕΣΡ και όχι ο υπουργός».



Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «Η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να παραβιάσει την νομιμότητα και το ενωσιακό δίκαιο. Μας χωρίζει το ζήτημα του καθορισμού του αριθμού των καναλιών. Εμείς λέμε ότι αυτή η αρμοδιότητα είναι του ΕΣΡ που στελεχώνεται με την σύμφωνη γνώμη των 4/5 της Διάσκεψης και όχι του υπουργού της κυβέρνησης ή της Βουλής. Σημείωσε δε ότι γεννιούνται υποψίες ότι «η έκθεση λέει αυτό που η κυβέρνηση θέλει» ενώ πρόσθεσε ότι «στην έκθεση αναφέρεται ότι θα προκύψουν κάποιες δυσκολίες τεχνολογικές από το 2020 και μετά».



Ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) ανέφερε ότι «η έκθεση λεει οτι τα δώδεκα κανάλια που έχουμε σήμερα μέσα στην επόμενη δεκαετία με τις αλλαγές θα μπορούν να γίνουν 72. Λέει ότι όπως έχουμε βάλει τους πολυπλέκτες χάνουμε 4 δυνατότητες αρα πάμε στα 8 εκ των οποίων 4 δίνεται στην δημόσια τηλεόραση και 4 βγάζετε σε δημοπρασία».  Τόνισε δε ότι στην συγκεκριμένη μελέτη γίνεται αναφορά ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με τον αριθμό με βάση την βιωσιμότητα».



«Η έκθεση είναι ταφόπλακα απόψεων ότι πρέπει να αποφασίζει υπουργός ή Βουλή. Αν τα ζητήματα είναι τεχνικά τότε πρέπει να το πάτε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Είναι τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό. Αν το κάνετε αυτό και συμφωνήσετε με την συνταγματική πρόβλεψη θα συναινέσουμε» είπε ο κ. Θεοχάρης.



Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) επιχείρησε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί  τυπικό εμπόδιο το ζήτημα Συνταγματικότητας! Το κυρίαρχο είναι η πάταξη της διαπλοκής. Η σπίθα της διαπλοκής είναι οι προσωρινές άδειες». Ο κ. Γιώργος Καρράς υποστήριξε ότι «η βιωσιμότητα των καναλιών δεν μπορεί να προσδιορισθεί με διοικητικά μέτρα».



Επίσης, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περι κατάργησης των Ανεξάρτητων Αρχών είναι υποκριτικά. « Τι είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές; Το κράτος εκχώρησε εξουσία για ενέργειες που δεν ήθελαν οι κυβερνήσεις να αναλάβουν πολιτικό κόστος. Δεν ήθελε το Κράτος να αναλάβει τις αρμοδιότητες για ΜΜΕ και είπε ελάτε ρε παιδιά να βάλουμε το ΕΣΡ και το Κράτος να είναι στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η αλήθεια και εμείς σήμερα κάνουμε υποκριτική ανταλλαγή απόψεων για το Σύνταγμα. Κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για το άνοιγμα ή κλεισιμο καναλιών γιατί θα τον διαλύσουν.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη και η κίνησή του κάτι δηλώνει. Δηλώνει ότι θέλει να στραγγαλίσει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών ή την βούλησή του να κυβερνήσει και να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο; Οι Ανεξάρτητες Αρχες είναι προϊόν κρίσης. Τις χρειάζεται η κοινωνία ή το πολιτικό σύστημα τις Ανεξάρτητες Αρχές; Ποιες από αυτές αποτελούν καταφύγιο για τον πολίτη; Λοιπόν ή θα μιλήσουμε ειλικρινά και θα πούμε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος – ήδη γίνεται και τον ξεσκίζουν με τους ποιους διορίζουν κ.α. – η κυβέρνηση όμως λεει ότι θα υποστεί την κριτική. Να κάνουμε συζήτηση για το τι είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές.



Τέλος ο κ. Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως «αισθάνομαι μεγάλη αμηχανία για το ποιος είναι ο ρόλος μας και ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης