Συνάντηση Ξυδάκη με την Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας

Συνάντηση Ξυδάκη με την Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας

Η Αυστριακή ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που συνιστά για την Αυστρία ο αυξημένος αριθμός προσφύγων που καλείται να φιλοξενήσει

Συνάντηση Ξυδάκη με την Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας
Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η ανάγκη να συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπισή της ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ καθώς και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, πρέσβη Μ. Λίνχαρτ, χθες στη Βιέννη, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και η κ. Λάιτνερ αναφέρθηκε στην κοινή ιστορική πορεία των δύο χωρών ενώ από την πλευρά του ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε πως οι δύο χώρες εταίροι βρίσκονται ουσιαστικά "στην ίδια βάρκα". Η Αυστριακή ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που συνιστά για την Αυστρία ο αυξημένος αριθμός προσφύγων που καλείται να φιλοξενήσει. Επιπλέον ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής ροής.

Ο ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Ελλάδα, βάσει του διεθνούς δικαίου, οφείλει να διασώζει τους ανθρώπους και αυτό πράττει. Παράλληλα εξήγησε πως η Ελληνική Ακτοφυλακή υπερβαίνει τις δυνάμεις της και είναι αναγκαία η ενίσχυσή της τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό.Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί για να ενισχύσει την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία όπου φιλοξενούνται Σύριοι πρόσφυγες, ώστε με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους να ανακοπούν επί της ουσίας οι προσφυγικές ροές. Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη να ενισχυθεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο το 2015 λόγω έλλειψης κονδυλίων μείωσε δραματικά το ποσό του ημερήσιου δελτίου διατροφής των προσφύγων, κάτι που εν πολλοίς έστρεψε τους πρόσφυγες στην αναζήτηση άλλου καταφυγίου.

Κλείσιμο
Επιπλέον, ενημέρωσε την Αυστριακή ΥΠΕΣ για το γεγονός ότι η Ελλάδα φυλάσσει με επάρκεια τα θαλάσσια σύνορά της σε διαρκή συνεργασία με τη FRONTEX, έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, καθώς βέβαια και τα χερσαία. "Δεν σταματάς τους πρόσφυγες με φράχτες στη θάλασσα. Οι απελπισμένοι άνθρωποι θα αναζητήσουν άλλο δρόμο" σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. Ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε πως η Ελλάδα ζητούσε όλη την προηγούμενη περίοδο συγκεκριμένη βοήθεια την οποία δεν ελάμβανε με τον ρυθμό που έπρεπε. "Φυσικά παρατηρούνται αδυναμίες, οι οποίες όμως, δεδομένου του χωρίς προηγούμενο μεγέθους των προσφυγικών ροών, ήταν αναμενόμενες. Θεωρούμε όμως πως τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όχι πέφτοντας στην παγίδα ενός παιχνιδιού καταλογισμού ευθυνών (επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΕΕ για την συνθήκη Σένγκεν.

Σε ερώτηση της κας Λάιτνερ για το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο ΑΝΥΠΕΞ την ενημέρωσε για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από τη γείτονα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Με τη σειρά της η κ. Λάιντερ βεβαίωσε τον ΑΝΥΠΕΞ ότι η Αυστρία θα ενισχύσει την Ελλάδα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο προσφυγικό ζήτημα επικεντρώθηκαν και οι συνομιλίες του κ. Ξυδάκη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, Μ. Λίνχαρτ .Ο κ. Λίνχαρτ αναγνώρισε πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαιτητική κατάσταση, εξίσου δύσκολη με αυτή της Αυστρίας και σημείωσε πως οι δύο χώρες πρέπει να δουλέψουν μαζί με στόχο να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις. Αναφέρθηκε ειδικά στην ολοκλήρωση των hotspot και την λειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης τονίζοντας πως με κάθε θετικό βήμα που πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή συνεργασία αποκαθίσταται.

Με τη σειρά του ο ΑΝΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Αυστρία τονίζοντας πως οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό βάρος. Εξήγησε τα τεχνικά ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της και στα οποία αντεπεξέρχεται διασώζοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ανθρώπους. Επεσήμανε την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας και ζήτησε την πολιτική και ουσιαστική υποστήριξη της Αυστρίας: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της και η διπλωματία οφείλει να παίξει θετικό ρόλο" τόνισε ο ΑΝΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενίσχυσης της ΠΓΔΜ από κράτη μέλη της ΕΕ το οποίο έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες και τόνισε πως τα κράτη μέλη πρέπει να προφυλάξουν την Ένωση θωρακίζοντας την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ τους. Τέλος επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει μεγιστοποιήσει την προσπάθειά της αλλά θεωρεί αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση του ζητήματος, την εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης, καθώς και την υλοποίηση του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία.

Την Τρίτη ο ΑΝΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβαν Κόρτσοκ.

Η περιοδεία του ΑΝΥΠΕΞ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στην Βουδαπέστη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης