Τι γράφει ο ιρανικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη

Τι γράφει ο ιρανικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η διεύρυνση συνεργασίας σε θέματα ενέργειας και οι προοπτικές από τα μνημόνια συμφωνιών στα ιρανικά δημοσιεύματα

Τι γράφει ο ιρανικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη
Κεντρικό θέμα στα περισσότερα αγγλόφωνα ιρανικά δίκτυα αποτελεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη και οι διμερείς σχέσεις
Ελλάδας-Ιράν που αναβαθμίζονται με νέες προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Με τίτλο «Ιράν-Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί το εμπόριο», το δίκτυο Fars News μεταφέρει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ιράν, Εσάκ Γιαχανγίρι, και του Έλληνα πρωθυπουργού για την διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας.
Κλείσιμο

Όπως είπε ο Ιρανός αντιπρόεδρος οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε θέματα επιστήμης, τουρισμού και πολιτισμού, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών που θα τεθεί σε εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος της διεύρυνσης αυτής.



Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Fars News, ο Γιαχανγίρι, τόνισε πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν και κατά της τρομοκρατίας.

«Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε πως η συμφωνία για τα πυρηνικά και η άρση των κυρώσεων θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα, θα ήθελε να έχει στρατηγικούς δεσμούς με το Ιράν», αναφέρει το ιρανικό δίκτυο.

«Το Ιράν και η Ελλάδα συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές σχέσεις, η κατασκευή κατοικιών και οδικών δικτύων, η γεωργία και τα φάρμακα», καταλήγει το δημοσίευμα.



Όσο για την υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας η ίδια ιστοσελίδα σε δεύτερο δημοσίευμα κάνει λόγο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την κατάργηση της βίζας για τους διπλωμάτες των δύο χωρών και την οδικό χάρτη για την διεύρυνση τους διμερούς συνεργασίας.
 
Το Fars News αναφέρει, μάλιστα, τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον οποίο μίλησε για την «ενίσχυση των διμερών σχέσεων» και πρόσθεσε πως «δεν θα έπρεπε να χάσουμε την ευκαιρία για συνεργασία στα πεδία ενδιαφέροντος».

Όπως επισημαίνει το δίκτυο, ο Τσίπρας χαρακτήρισε «άδικες» τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και εξήγησε ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά θα αποτελέσει αποτελεσματική συμβολή για την σταθερότητα στη γύρω περιοχή.



Η ιρανική ιστοσελίδα Iran-daily από την άλλη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον που έδειξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην επανέναρξη των διμερών σχέσεων μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το Iran-daily, μάλιστα, μεταφέρει τις δηλώσεις του προέδρου των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων σχετικά με την έναρξη των προμηθειών αργού πετρελαίου από το Ιράν άμεσα.
Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα αναφέρει και τις παλαιότερες οφειλές των ΕΛΠΕ, που εκτιμώνται στα 550-600 εκατ. δολάρια, οι οποίες με την νέα συμφωνία πρόκειται να ρυθμιστούν.

Πρώτη είδηση, όμως, αποτελεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη και στο οικονομικό δίκτυο Financial Tribune, το οποίο σε δημοσίευμά του μεταφέρει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο «το Ιράν και η Ελλάδα ιστορικά έχει ισχυρούς δεσμούς και ο πολιτισμός των δύο χωρών, μαζί με την Αίγυπτο, βρίσκονται ανάμεσα στους πιο πλούσιους. Τώρα, υπό αυτές τις συνθήκες, οι δεσμοί ανάμεσα σε Ιράν και Ελλάδα χρειάζεται να ενισχυθούν περισσότερο από ποτέ».



Παράλληλα, το Presstv γράφοντας για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις ευκαιρίες που δίνονται σε Τεχεράνη και Αθήνα έπειτα από την υπογραφή των συμφωνιών, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό δίκτυο εστιάζει στις δηλώσεις του σχετικά με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συνομιλούν με Ιρανούς επιχειρηματίες, ενώ μεταφέρει και όσα είπε για τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης