Ζημιά από το «πινγκ-πονγκ» Μαξίμου-Καμμένου για πρόωρες εκλογές

Ζημιά από το «πινγκ-πονγκ» Μαξίμου-Καμμένου για πρόωρες εκλογές

Παραμένουν τα αδιέξοδα και ο προβληματισμός μεταξύ υπουργών και βουλευτών - Σε  άλλο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος- Παρα τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου, ουδείς έχει πεισθεί - Στο τραπέζι και σενάρια  ανασχηματισμού

Ζημιά από το «πινγκ-πονγκ» Μαξίμου-Καμμένου για πρόωρες εκλογές
Σε σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση γύρω από το θέμα των πρόωρων εκλογών, όπως δείχνουν οι αντιφατικές δηλώσεις σε κορυφαίο επίπεδο.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την δήλωση του
Πάνου Καμμένου σύμφωνα με την οποία «αν υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών ο ελληνικός λαός θα έχει και πάλι το λόγο» και αφού  η εκπρόσωπος του κόμματός του Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξήγησε ότι «δεν είναι δυνατόν  να προχωρούμε εκβιαζόμενοι, υπάρχουν και κάποια όρια», το κυβερνητικό επιτελείο παρενέβη από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός. Σε συζήτηση, λοιπόν που είχε κορυφαία κυβερνητική πηγή με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες». Η ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι αυτό που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι το
προσφυγικό
Κλείσιμο
, η αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».  

Το μήνυμα ενίσχυσε και ο πρόεδρος της
Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου είπε: «Δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών, ούτε έχει νόημα να το συζητάμε. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. Κανείς δεν επιθυμεί εκλογές ούτε χρειάζονται. Στόχος μας είναι η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης για να αναπτυχθεί ο σχεδιασμός μας».

Τις πρόωρες εκλογές απέρριψαν με δηλώσεις τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Σε σημερινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε απαντώντας στον Νίκο Βούτση ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χομπίστες με την διακυβέρνηση του τόπου». Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι   «δεν χρειάζεται ο τόπος κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές, αλλά μια αποτελεσματική πολιτική, καθώς δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τα αδιέξοδα του καλοκαιριού». Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητά σταθερά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οικουμενική ο πρόεδρος των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Πάντως εκτός του κ. Καμμένου στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε «θεωρητικά», όπως διευκρίνησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας «ότι τα αδιέξοδα πάντα τα λύνει η δημοκρατία, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξει και μια φοβία μην τυχόν και προσφύγουμε στον λαό».

Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Καμμένος κινήθηκε μόνος του ή ήταν «λαγός» του κ. Τσίπρα, που έτσι θέλησε να στείλει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων το θέμα των εκλογών είναι υπαρκτό. Συνδεέται με τις πολιτικές εξελίξεις και με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς δέχεται πιέσεις αφενός από τους δανειστές να πάρει πιο σκληρά μέτρα και αφετέρου από τους αγρότες και τις κοινωνικές κατηγορίες που θίγονται και είναι σε διαρκείς κινητοποιήσεις που αφενός τείνουν να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα και αφετέρου παραλύουν την οικονομική ζωή της χώρας.

Το κλειδί για μία ακόμη φορά κρατά το Βερολίνο, το οποίο όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκέλα Μέρκελ παρακολουθεί με προσοχή της κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Εάν οι δανειστές –δηλαδή το Βερολίνο-, μετά την επιστροφή τους επιμείνουν στα σκληρά μέτρα, κατά τρόπο που το πακέτο ασφαλιστικού-φορολογικού να μην περνά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Το πόσο σκληρό θα είναι το πακέτο θα εξαρτηθεί και από την εκτίμηση που θα κάνουν τελικά οι δανειστές για τις ανοχές και τις αντοχές της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού συστήματος. Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτη τη ΝΔ υπό τον νέο αρχηγό αρνούνται κάθε συναίνεση. Κομματικό στέλεχος της ΝΔ πάντως έλεγε ότι δεν είναι βέβαιο τι στάση θα κρατήσει το κόμμα εάν αρχίσουν οι πιέσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Οι δανειστές βέβαια έχουν κι άλλους τρόπους να κάνουν δύσκολη την επιβίωση της κυβέρνησης. Όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις και καθυστερεί την αξιολόγηση συντηρείται η κοινωνική αναταραχή και η πολιτική αβεβαιότητα.

Το ενδεχόμενο πάντως να προκύψει οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα βουλή δεν είναι το πλέον πιθανό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται και ήδη στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν σκέψεις ότι ίσως θα έπρεπε το υπουργείο Εργασίας να σκεφθεί την περικοπή και των υψηλών κύριων συντάξεων, ώστε να ικανοποιηθούν και οι δανειστές και να προχωρήσει η αξιολόγηση και ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Εάν το πακέτο το οποίο θα προτείνουν τελικά οι δανειστές είναι ακόμη πιο σκληρό, είναι απίθανο να μην το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από μία δική τους κυβέρνηση και να το δεχθούν από μία οικουμενική. Πάντως κυβερνητική πηγή έλεγε ότι ακόμη και στην περίπτωση που το ασφαλιστικό δεν περάσει αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως πέφτει η κυβέρνηση.

Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέσα από το πρίσμα της επιβίωσης της κυβέρνησης. Γιατί τα νομοσχέδια μπορεί να ψηφιστούν έστω και με 120 βουλευτές, με την απουσία πχ της αντιπολίτευσης, ωστόσο θα είναι έντονη και απτή η δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης