Κυβέρνηση: Προσπάθεια να μαζέψουν τα... ασυμμάζευτα στο εσωτερικό μέτωπο

Κυβέρνηση: Προσπάθεια να μαζέψουν τα... ασυμμάζευτα στο εσωτερικό μέτωπο

Ερχονται και μέτρα για την αξιοκρατία στην δημόσια διοίκηση, αλλά οι προωθούμενες διατάξεις θα ισχύσουν από την επόμενη κυβέρνηση!

Κυβέρνηση: Προσπάθεια να μαζέψουν τα... ασυμμάζευτα στο εσωτερικό μέτωπο
Προσπάθεια ανασύνταξης του διαλυμένου εσωτερικού μετώπου από τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις εργαζομένων και αγροτών
ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η μαζική διαμαρτυρία των ασφαλισμένων σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση που αισθάνεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών  και την κοινωνία.  Παράλληλα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαπιστώνουν μέρα με την μέρα πως το ηθικό πλεονέκτημα εξατμίζεται λόγω των δεκάδων προσλήψεων συγγενών και κομματικών φίλων. Για τον λόγο αυτό τα «ηνωμένα» επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και
Βουλής ετοιμάζουν τετραπλή επικοινωνιακή αντεπίθεση με ξεπάγωμα του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, επιτάχυνση της διαδικασίας τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων, προώθηση μέτρων για την αξιοκρατία στην δημόσια διοίκηση και διάλογο με τους αγρότες.

Κλείσιμο
Ξεπαγώνει το «παράλληλο» πρόγραμμα»
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη ορίστηκε συνεδρίαση για την συζήτηση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» που κατατέθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά «πάγωσε» καθώς οι
Θεσμοί δεν το είχαν εγκρίνει. Αυτή την φορά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές για μέρος των προωθούμενων μέτρων. Ειδικότερα, από το αρχικό νομοσχέδιο θα αφαιρεθούν εκείνες οι διατάξεις που ήδη έχουν θεσπιστεί με ΠΝΠ και όσες διαγράφησαν από τους εκπροσώπους των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα της δημόσιας Υγείας όπως: υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων, διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές. Διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών. Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε. κ.α.

Διάλογος με τους αγρότες
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα συζήτησης τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου. Η συνεδρίαση ορίστηκε μετά από την πρωτοβουλία – πρόταση  του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προς τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων για άμεση έναρξη διαλόγου στον οποίο το κοινοβούλιο μπορεί να είναι θεσμικός εγγυητής.  Βέβαια, οι αγρότες διατηρούν την σκληρή γραμμή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου πριν την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη να αναφέρει στην γραπτή ενημέρωση για την συνεδρίαση ότι θα παρίστανται και εκπρόσωποι αγροτών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες εως το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες δεν είχαν καν λάβει τις σχετικές προσκλήσεις.  Χειρισμοί που δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τον αν Κυβέρνηση και Βουλή επιθυμούν πραγματικά να συνομιλήσουν με τους αγρότες ή για το αν προσπαθούν να στήσουν μια επικοινωνιακή παγίδα με στόχο να τους εκθέσουν. Πάντως, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριζαν ότι η καθυστέρηση των προσκλήσεων οφείλεται στο ότι πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή συνομιλητών στην δημόσια συνεδρίαση ώστε να αποφευχθούν αγροτοσυνδικαλιστές που θα εκθέσουν την κυβέρνηση.

Τηλεοπτικές άδειες
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα καταλήξει οριστικά και ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βούτσης θα επιδιώξει για τρίτη και τελευταία φορά την στελέχωση του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων. Ωστόσο, με δεδομένη την σταθερά αρνητική στάση της αντιπολίτευσης που επιμένει να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στην Ανεξάρτητη Αρχή, το νέο αδιέξοδο θεωρείται σχεδόν δεδομένο. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να φέρει νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή που θα προβλέπει ότι θα αναλάβει ο ίδιος όλη την διαδικασία αδειοδοτήσεων (σ.σ. αριθμό καναλιών, διαγωνισμό και αξιολόγηση φακέλων). 

Αξιολόγηση στελεχών δημόσιας διοίκησης
Παράλληλα, θα συνεχιστεί στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και την αξιοκρατική τοποθέτηση όχι μόνο των διευθυντών αλλά και των γ.γ. υπουργείων και προέδρων οργανισμών. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις με τους διορισμούς συγγενών και φίλων σε κρατικές θέσεις και υπουργεία. Είναι ενδεικτικό της απροθυμίας των υπουργών να απαλλαγούν από την «ασθένεια των μετακλητών» το γεγονός ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα ισχύσουν από την επόμενη κυβέρνηση! Έως τότε θα έχουν την δυνατότητα να «φορτώνουν» στο Δημόσιο ανίψια, ξαδέλφια και συζύγους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης