Τσίπρας: Ανεκτίμητη η προσφορά των Ελλήνων στους πρόσφυγες από Συρία

Τσίπρας: Ανεκτίμητη η προσφορά των Ελλήνων στους πρόσφυγες από Συρία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την χορήγηση 300.000 ευρώ, εκ μέρους της Αθήνας, λέγοντας ότι πρόκειται μεν για συμβολικό ποσό, αλλά ο αγώνας των Ελλήνων για τους πρόσφυγες είναι ανεκτίμητος

Τσίπρας: Ανεκτίμητη η προσφορά των Ελλήνων στους πρόσφυγες από Συρία
Την ελληνική προσφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού
προβλήματος ανέδειξε ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, που γίνεται σήμερα στο Λονδίνο. 

Κλείσιμο
Στόχος της διάσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τη συριακή κρίση (η προσφορά έφτασε στο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Ανακοινώνοντας την χορήγηση ποσού 300 χιλιάδων ευρώ, εκ μέρους της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας ειπε ότι πρόκειται μεν για συμβολικό ποσό, αλλά ο αγώνας των Ελλήνων να βοηθήσουν τους πρόσφυγες είναι ανεκτίμητος. Παρατήρησε δε ότι η συνεισφορά της χώρας γίνεται σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού.

Σημειωτέον,  ότι η Μ. Βρετανία έδωσε 1,2 δις ευρώ στερλίνες, οι ΗΠΑ ποςό 900 κατ. δολαρίων, πλέον των 4,5 δις που έχει ήδη διαθέσει, η Γερμανία  2,3 δις, η Νορβηγία 1,2 δις ευρώ,  η Γαλλία 1 δις, όλα πέραν της συνολικής βοήθειας που δίδει η ΕΕ.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ζήτησε πολιτική διευθέτηση του συριακού προβλήματος, καθώς και μια συνεργασία για ο πρόγραμμα εγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και αλλού.

Τα κυριότερα σημεία τη ομιλίας του κ. Τσίπρα:

• «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό.»
• «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.»

• «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.»

• «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου.»

• «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».

• «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.»

• «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.»
• «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.»

• «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους".

Σκοπός της διάσκεψης είναι ναι συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα χορηγήσει έως το 2018 ποσό 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι είπε οτι η χώρα του θα δώσει επιπλέον των 4,5 δις, που έδωσε έως τώρα, να ποσό 900 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Νορβηγία, η οποία είναι συνδιοργανώτρια της διάσκεψης θα δώσει 1,2 δις ευρώ.

Μιλώντας στη διάσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε ότι η χώρα ου φιλοξενεί 2,5 πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόσθεσε δε ότι "μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα συζητάμε με την ΕΕ. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν εδώ η Τουρκία θα  συνεχίσει να βοηθά, ώστε  κανείς Σύρος δεν θα μείνει χωρίς καταφύγιο, ασφάλεια,τροφή".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης