Χλιαρή αντίδραση από Αθήνα στη νέα πρόκληση Σόιμπλε

Σόιμπλε: Δύσκολο να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας χωρίς υποτίμηση του νομίσματος - Μαξίμου: Η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη - Βενιζέλος: Γιατί το 2011 απέρριψα αμέσως την πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Χλιαρή αντίδραση από Αθήνα στη νέα πρόκληση Σόιμπλε
Αίσθηση κατάφερε να προκαλέσει για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος, μιλώντας χθες από το Αμβούργο, επανέφερε στην επικαιρότητα τα σενάρια περί
Grexit, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να ανακάμψει χωρίς υποτίμηση του νομίσματος.

«Είναι δύσκολο να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», φέρεται να δήλωσε, ενώ ανέφερε μάλιστα ότι το 2011 είχε πει στον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια, με αντάλλαγμα με μια «τεράστια» βοήθεια.
Κλείσιμο

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε επίσης στην χώρα μας λέγοντας -μεταξύ αστείου και σοβαρού- ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει κάποια μέρα από την κρίση, οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν ανδριάντα! 

Οι ισχυρισμοί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το Grexit θα είχε πονέσει μόνο μια φορά τους Έλληνες αλλά τα σκληρά μέτρα θα τους «πονούν» κάθε μέρα, αλλά και η δήλωσή του ότι είχε προτείνει το 2011 στον Ευάγγελο Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα με μια «τεράστια» βοήθεια, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ωστόσο, η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου -που ήρθε αρκετές ώρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον χλιαρή, αφού κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να σχολιάσουν τις προκλητικές αναφορές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα διαμορφώσει συμμαχίες για μια ενωμένη Ευρώπη.

Κι όμως, το Μαξίμου απάντησε στα περί Grexit, λέγοντας πως σχολίασε τις δηλώσεις «η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη» και ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».


Η απάντηση του Βενιζέλου
Ωστόσο, απάντηση για τις αναφορές του Γερμανού αξιωματούχου έδωσε λίγο πριν το Μαξίμου και ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας πως πράγματι ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει «time out» της Ελλάδας από το ευρώ.

«Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας ότι το σχέδιο «που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου  ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων».

«Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος. Μάλιστα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει τους βασικούς άξονες της πρότασης Σόιμπλεκαι Grexit: 

«Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου  3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και  του κόστους  εξυπηρέτησής  του  σε  όρους  νέου  εθνικού  νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το  ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι «η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ).  Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που  είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω». 


ΝΔ: Ο λαός έχει επισφραγίσει τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ
Στις αναφορές Σόιμπλε αναφέρθηκε, όμως, σήμερα το πρωί και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέφρασε την απορία του για το τι ήθελε να πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

«Ο ελληνικός λαός στο σύνολό του έχει επισφραγίσει τη βούλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και την Ευρωζώνη. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει εμείς με ενέργειες ή παραλείψεις να δίνουμε τα όποια επιχειρήματα σε κάποιους στην Ευρώπη που θα επιθυμούσαν να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για τη χώρα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης