Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ για προσφυγικό, αξιολόγηση και ασφαλιστικό

Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ για προσφυγικό, αξιολόγηση και ασφαλιστικό

Είδε Μέρκελ και Κάμερον στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία - Θα συναντηθεί με Σουλτς και Γκράντι - Τι συζήτησε με την καγκελάριο

Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ για προσφυγικό, αξιολόγηση και ασφαλιστικό
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό
Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας
στο Λονδίνο, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία.

Κύριο θέμα στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ ήταν η
Κλείσιμο
προσφυγική κρίση, ενώ σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν επίσης η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε στην κυρία Μέρκελ και το ζήτημα των ακραίων απαιτήσεων των δανειστών, κατά τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.



Συνάντηση και με τον Ντέιβιντ Κάμερον 

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. 

Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κυριότερα σημεία τη ομιλίας του κ. Τσίπρα στη διάσκεψη:

• «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό»

• «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι»

• «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες»

• «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου»

• «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: "Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα"»

• «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών»

• «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων»

• «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες»

• «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους»

Σκοπός της διάσκεψης είναι ναι συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Η κυρία Μερκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα χορηγήσει έως το 2018 πόσο 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι είπε ότι η χώρα του θα δώσει επιπλέον των 4,5 δισ, που έδωσε έως τώρα, να ποσό 900 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Νορβηγία, η οποία είναι συνδιοργανώτρια της διάσκεψης θα δώσει 1,2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στη διάσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε ότι η χώρα ου φιλοξενεί 2,5 πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα συζητάμε με την ΕΕ.  Ό,τι αποφάσεις ληφθούν εδώ η Τουρκία θα  συνεχίσει να βοηθά, ώστε  κανείς Σύρος δεν θα μείνει χωρίς καταφύγιο, ασφάλεια, τροφή».

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις 16.00 με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 18.15 με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φιλίππο Γκράντι αλλά και με τον ηγέτη των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εξαμερή σύσκεψη δεν θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ενώ τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ παίρνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.



Η Ελλάδα θα δώσει στην Τουρκία 25 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες

Εν μέσω προκλητικών δηλώσεων και επικρίσεων για την χώρα μας και ενώ η Κομισιόν κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε χθες το «πράσινο φως» στην χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, έπειτα από καθυστέρηση που προκλήθηκε στην έγκριση του ποσού αυτού, μέρους του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Και όπως έγινε γνωστό, το μερίδιο της Ελλάδας στη συνεισφορά της ΕΕ στην Τουρκία είναι 25,1 εκατομμύρια ευρώ. 


Spiegel: Η Ελλάδα απέτυχε σκόπιμα στο προσφυγικό
Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με έκθεση-πρόκληση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής της Γερμανίας για την Παράνομη Μετανάστευση -την οποία επικαλείται το Spiegel- η  Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και μάλιστα, πίσω από την αποτυχία της, υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα -σύμφωνα πάντα με την έκθεση.



Η εμπιστευτική έκθεση της Gasim, ασκεί οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας. Σύμφωνα με την Deutche Welle, κατά την άποψη γερμανικών αρχών ασφαλείας, η Ελλάδα αποτυγχάνει «παταγωδώς» στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. 



Όπως σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel, επικαλούμενη την έκθεση, πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως «απάνθρωπη» και δεν διστάζει να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, «δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης