Οι τελευταίες συναντήσεις με την Τρόικα πριν την αποχώρηση των δανειστών

Οι τελευταίες συναντήσεις με την Τρόικα πριν την αποχώρηση των δανειστών

Γραμμή-γραμμή τι προτείνει η κυβέρνηση και πού διαφωνούν οι δανειστές - Νέος γύρος διαπραγματεύσεων: Στις 2 με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο - Στις 15:30 συναντήσεις για κοινωνική πρόνοια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κοινωνική στέγαση - Το απόγευμα συζητώνται τραπεζικά θέματα, το βράδυ κλειστά επαγγέλματα

Οι τελευταίες συναντήσεις με την Τρόικα πριν την αποχώρηση των δανειστών
Ενώ η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό και οι παρατεταμένοι αποκλεισμοί των δρόμων από τους
αγρότες δημιουργούν προβλήματα στην εμπορική κίνηση, η κυβέρνηση μπαίνει στον προτελευταίο κύκλο της παρούσας φάσης της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ από το Βερολίνο ο Σόιμπλε
επαναφέρει το Grexit
Κλείσιμο

Με τις κινητοποιήσεις τους, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστημονικοί κλάδοι, σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση των δανειστών που ζητούν περισσότερα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό -που όπως διέρρευσε και από το υπουργείο Εργασίας «πάνε πακέτο».

Κάνοντας την ανάγκη... φιλοτιμία τις τελευταίες δύο ημέρες η κυβέρνηση κάνει διαρροές περί βελτιώσεων στις προτάσεις της, που όμως είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των θεσμών και εγείρει έτσι ερωτήματα για το πώς θα περάσουν τα μέτρα πρώτα από την Βουλή και ακολούθως στην ελληνική κοινωνία. 


Οι σημερινές συναντήσεις 
Ο γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα περιλαμβάνει συζήτηση για τις συντάξεις, και για τα κοινωνικά επιδόματα και θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα εμείνει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών, απορρίπτοντας την αύξηση των εισφορών έχουν ανοίξει τον δρόμο για μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις.  

Το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών ορίστηκε για σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Η χθεσινή συνάντηση αναβλήθηκε και ο υπουργός Εργασίας είχε συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Στην τελευταία συνάντηση της Τρίτης οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησαν για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εξοικονομεί περί τα 550 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και στις εισφορές 20% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Έτσι όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών ανοίγουν την συζήτηση για την περαιτέρω μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 1,8 δισ. ευρώ.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο πλαφόν στην κύρια σύνταξη, που θα ισχύσει και για τους σημερινούς συνταξιούχους, κοντά στις 2.300 ευρώ.

Ενστάσεις υπήρξαν και αναφορικά με το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Οι δανειστές θεωρούν πως η Εθνική Σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση. Σε διαπραγμάτευση μπαίνει και το εάν η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας ή 20ετίας.  

Στις μέχρι τώρα συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών έχουν τεθεί το ζήτημα του δημοσίου τομέα, ενώ άνοιξε και η συζήτηση για τα νέα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Καθώς, όπως διαρρέει το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικό και φορολογικό πάνε μαζί έχει ανοίξει και η συζήτηση για το νέο φορολογικό πακέτο που κατέθεσε η κυβέρνηση και προβλέπει φορολογικό συντελεστή 50% για εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω.

Στις 15:30 θα γίνουν οι συναντήσεις για  τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για την κοινωνική στέγαση. Το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συζητήσουν με την Τράπεζα της Ελλάδα και με τον Γιάννη Στουρνάρα για τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα ενώ η ημέρα θα κλείσει με συζητήσεις για τα θέματα  ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Η παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος επαφών για να επιδιωχθεί συμφωνία στις βασικές αρχές στο φορολογικό και ασφαλιστικό πριν αποχωρήσουν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση επιθυμεί να επανέλθουν περί τις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο διαπραγμάτευσης διάρκειας δύο εβδομάδων. 


Ξανά το Grexit στο τραπέζι 
Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει την διαπραγμάτευση, καθώς όπως και όλοι οι συμμετέχοντες, θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και κυρίως η οικονομία να μπει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε φάση ανάπτυξης. 

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανοίγει ξανά θέμα Grexit: «Είναι "δύσκολο" για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Αμβούργο, προσθέτοντας ότι είχε πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 ότι θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για κάποια χρόνια, με αντάλλαγμα «τεράστια» βοήθεια. «Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ, και θα είχε αποφευχθεί η"ατελείωτη διαδικασία" των σκληρών μέτρων για τους Ελληνες πολίτες», είπε ακόμη ο κ. Σόιμπλε.  

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος σε tweet έγραψε: «Η εμμονή του Σόιμπλε για το Grexit όταν όλοι πλέον ασχολούνται με το Brexit «φωνάζει». Ας καταλάβει ότι Grexit-καπούτ. Έπαιξε και έχασε...». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης