FAZ: Μήπως στενεύουν και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα;

FAZ: Μήπως στενεύουν και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα;

Η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται μπροστά σε μία εβδομάδα διαμαρτυριών, οι οποίες κορυφώνονται με την 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης

FAZ: Μήπως στενεύουν και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα;
«Μήπως στενεύουν και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα
;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας, επισημαίνοντας πως λόγω της σχεδιαζόμενης νέας μεταρρύθμισης στο
ασφαλιστικό, η κυβέρνηση του
Αλέξη Τσίπρα
Κλείσιμο
βρίσκεται μπροστά σε μία εβδομάδα διαμαρτυριών, οι οποίες κορυφώνονται με την 24ωρη γενική απεργία
της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τη FAZ, εδώ και πολλές μέρες απεργεί μεγάλο μέρος των ναυτικών, με αποτέλεσμα 7.000 πρόσφυγες στη Λέσβο να μην μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Την ίδια ώρα, οι αγρότες μπλοκάρουν σημαντικά τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, όπως είναι οι προσβάσεις στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί απεργίες στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο σημείο αυτό, η εφημερίδα κάνει λόγο για προειδοποιήσεις των δανειστών προς την Αθήνα με στόχο να μην αμβλυνθούν οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. 

«Οι συμφωνίες με τους δανειστές προβλέπουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται κρατικές επιδοτήσεις για να επιβιώσει. Για το 2016 προβλέπεται μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ», αναφέρει και προσθέτει πως ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν προτείνει γενική μείωση συντάξεων κατά 6%, καθώς και μείωση 15 με 20% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 800 ευρώ. 

Μάλιστα, σημειώνει πως λέγεται ότι οι Ευρωπαίοι (αντι)προτείνουν μείωση 6% σε συνδυασμό με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.


Στο «στόχαστρο» το ΕΚΑΣ
Πάντως, όπως σημειώνει η FAZ, όλοι οι δανειστές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στη σημερινή του μορφή. Και αυτό γιατί στο εξής δεν θα καταβάλλεται κανενός είδους σύνταξη, εάν δεν έχει προηγηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμεσολαβήσει και να αφήσει τη σφραγίδα της στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μέχρι στιγμής έχει λάβει τη διαβεβαίωση των εργοδοτών ότι θα συναινούσαν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (μία απόφαση που, κατά τους δανειστές, θα είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας). Επιπλέον, επιμένει να μην αγγίξει τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου και να διατηρήσει, εν μέρει έστω, το κοινωνικό επίδομα ΕΚΑΣ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας υψηλότερες ή πολλαπλές συντάξεις και επιπλέον αυξάνοντας τις ασφαλιστικες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι και οι αγρότες».

Κατά τις εκτιμήσεις της εφημερίδας η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι λόγω βελτίωσης των δημοσίων εσόδων για το 2015, θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος αυτών των χρημάτων για τις συντάξεις, ωστόσο οι δανειστές εκφράζουν τη δυσπιστία τους απέναντι στους υπολογισμούς της Αθήνας. Μάλιστα, η FAZ κάνει λόγο για «πειρασμό» της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την άνοιξη, γεγονός για το οποίο έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Σημειώνεται μάλιστα η πρόσφατη δήλωση-προειδοποίηση του Ρέγκλινγκ, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στους δανειστές δόσεις συνολικού ύψους 4 δις ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι σύντομα έλλειψη ρευστότητας. Μέχρι στιγμής, αναφέρει η εφημερίδα, «η κυβέρνηση τα φέρνει βόλτα γιατί δεν πληρώνει τους προμηθευτές της, αλλά αυτό είναι επιβλαβές για την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης