Για αλαζονεία και νεποτισμό κατηγορούν την κυβέρνηση 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Για αλαζονεία και νεποτισμό κατηγορούν την κυβέρνηση 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Καταστρατηγεί το νόμο Σαμαρά περί διορισμούς συγγενών και σταμάτησε να αναρτά το τεύχος Γ’ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις διορισμών, λένε οι γαλάζιοι βουλευτές για την κυβέρνηση

Για αλαζονεία και νεποτισμό κατηγορούν την κυβέρνηση 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Για αλαζονεία και νεποτισμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση 33 βουλευτές της ΝΔ με αφορμή την πάγια πλέον πρακτική των υπουργών να διορίζουν στα πολιτικά τους γραφεία συγγενείς και φίλους ως μετακλητούς υπαλλήλους.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές μάλιστα κατηγορούν την κυβέρνηση πως όχι μόνο καταστρατηγεί τον νόμο που ψηφίστηκε επι κυβέρνησης Σαμαρά, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται ο διορισμός συζύγων και συγγενών μέχρι 2ου βαθμού από υπουργούς, αλλά σκοπίμως έχει σταματήσει από την άνοιξη του 2015 η ανάρτηση του τεύχους Γ’ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ακόμη και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, αφού στο εν λόγω τεύχος δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις διορισμών σε κρατικές θέσεις. 

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του νέου αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και του νέου αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη και έχει ως εξής:
«
Κλείσιμο
Η αλαζονεία στην άσκηση εξουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο: το ποτήρι ξεχείλισε. Η κυβέρνηση προκαλεί με τους διορισμούς ημετέρων σε κρατικές θέσεις και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά διορισμών συγγενών και φίλων μελών της κυβέρνησης σε θέσεις μετακλητών και σε θέσεις ευθύνης.  
 
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε έμπρακτα υλοποιήσει την προσπάθεια για αξιοκρατία και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, με το άρθρο έκτο του ν. 4079/2012 (ΦΕΚ Α’ 180/20-09-2012) είχε θεσμοθετήσει περιορισμούς αναφορικά με τον τρόπο στελέχωσης των οργανικών μονάδων των κρατικών λειτουργών (μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών) και είχε θεσπίσει την απαγόρευση πρόσληψης συζύγων και συγγενών μέχρι δευτέρου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών (μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών) που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες στα πολιτικά τους γραφεία.
 
Η σημερινή κυβέρνηση με τις πολιτικές της και την «περήφανη διαπραγμάτευσή» της οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις, αναγκάζει να μεταφερθούν εκτός χώρας πολλές άλλες επιχειρήσεις, εναντιώνεται στην ανάπτυξη και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, σκανδαλίζει με την προσπάθεια κατάληψης του κράτους και το διορισμό συγγενών και φίλων της εξουσίας, «συντρόφων», σε κρατικές θέσεις. 
 
Η πρόσφατη ανακοίνωση, δε, του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιάσωνα Σχοινά-Παπαδόπουλου μετά την αποκάλυψη ότι η μητέρα του, ο αδερφός του και η φίλη του έχουν διοριστεί ως μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι με μισθούς διευθυντών υπουργείων αναδεικνύει μόνο ανηθικότητα, κυνισμό και ιδεοληψία. Παράλληλα, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, τους χιλιάδες χαμηλόμισθους και ιδίως τους χιλιάδες νέους επιστήμονες της χώρας που είναι άνεργοι.
 
Γίνεται τώρα σαφής ο λόγος για τον οποίο από την άνοιξη του 2015 σταμάτησε η ανάρτηση του τεύχους Γ’ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ακόμη και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, αφού στο εν λόγω τεύχος δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις διορισμών σε κρατικές θέσεις. Καθίσταται τώρα πιο δύσκολη η αναζήτηση των πράξεων αυτών. 
 
Οι πράξεις αυτές αποτελούν την έμπρακτη υλοποίηση της άποψης μελών της κυβέρνησης ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά». Γίνεται κατανοητό γιατί η σημερινή κυβέρνηση αποκήρυξε την αριστεία.  Δυστυχώς, οι πράξεις αυτές αναδεικνύουν μια πρακτική που προσωποποιεί την κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης.
 
Εμείς, πιστεύουμε στην αριστεία και την αξιοκρατία, στηρίζουμε τη διαφάνεια και την αξιολόγηση και ζητούμε την εφαρμογή της σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω,
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
1.            Πόσες είναι οι θέσεις των μετακλητών στην κυβέρνηση; Πόσα άτομα υπηρετούν σε θέσεις μετακλητών; Ποια η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη της μισθοδοσίας των μετακλητών υπαλλήλων;
 
2.            Υπάρχει ζήτημα νομιμότητας των πράξεων διορισμού συγγενών έως και β’ βαθμού μελών της κυβέρνησης σε κρατικές θέσεις, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει τροποποίηση του άρθρου έκτου του ν. 4079/2012;
 
3.            Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς επιβάλλει την κατάλυση των αρχών της αριστείας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και το «βόλεμα» ημετέρων;
 
4. Ποια η αντίληψη της κυβέρνησης για την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου;  
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
 
Λευτέρης Αυγενάκης
Βουλευτής Ηρακλείου – αν. Γραμματέας Ν.Δ.
 
Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις
Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Αν/δρος Ν.Δ.
 
 
 
 
3. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
4. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρέβεζας
5. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
6. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
7. Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Κοζάνης
8. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
9. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
10. Γιόγιακας Βασίλης, Βουλευτής Θεσπρωτίας
11. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β' Αθηνών
12. Βλάσσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
13. Σταϊκούρας Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδας
14. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας
15. Μηταράκης Νότης, Βουλευτής Χίου
16. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
17. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
18. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
19. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λαρίσης
20. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
21. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
22. Δημοσχάκης Αναστάσιος, Βουλευτής Έβρου
23. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
24. Κυριαζίδης Δημήτριος, Βουλευτής Δράμας
25. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Εύβοιας
26. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
27. Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών
28. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
29. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
30. Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
31. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Β΄ Πειραιά
32. Κεραμέως Νίκη, Βουλευτής Επικρατείας
33. Καραγκούνης Κώστας, Βουλευτής Αιτ/νιας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης