Αδιέξοδο με το ΕΣΡ: Δεν πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης

Αδιέξοδο με το ΕΣΡ: Δεν πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης

Τέσσερις άδειες ενημερωτικών καναλιών και κανάλια ποικίλης ύλης εθνικής εμβέλειας στα σχέδια του Μαξίμου - Το πιθανότερο σενάριο είναι η κατάθεση στην Βουλή ρύθμισης που θα αφαιρεί την αρμοδιότητα για την διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ και θα την δίνει στο υπουργικό συμβούλιο

Αδιέξοδο με το ΕΣΡ: Δεν πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης
Προς νομοθετική πρωτοβουλία που θα παρακάμπτει το ΕΣΡ και θα δίνει το σύνολο των διαδικασιών για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στον αρμόδιο υπουργό προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά το πλήρες αδιέξοδο που προέκυψε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ως βασική αιτία της αποτυχίας συγκρότησης ΕΣΡ αποτελεί η άκαμπτη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο ζήτημα της αρμοδιότητας για τον καθορισμό του αριθμού καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Από την μια η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τα προνόμια που δίνει ο σχετικός νόμος στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά και κυρίως το να αποφασίζει τον αριθμό των καναλιών. Από την άλλη η  πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έθεσε ως προϋπόθεση συναίνεσης την αφαίρεση των εξουσιών από τον υπουργό και την ανάληψη όλης της διαδικασίας από την ανεξάρτητη αρχή.

Στην κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία έδωσε συνέχεια με δήλωσή της το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κάνει λόγο για «θεσμικά τερτίπια» εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μπλοκάρει το διαγωνισμό των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Απευθύνει, μάλιστα, τρια ερωτήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

- Η Νέα Δημοκρατία θέλει να γίνει διαγωνισμός για τις συχνότητες; 
Κλείσιμο

- Θα επιμείνει να υπερασπίζεται την αδιαφάνεια στα ΜΜΕ; 
- Θα συνταχθεί με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που επιθυμούν τη διαφάνεια ή θα συνεχίσει να συστρατεύεται με όσους έχουν συμφέρον να συντηρείται αυτό το αδιαφανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

Πλέον και όπως δήλωσε ο κ. Παππάς σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την αποτυχία της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να εκλέξει τα νέα μέλη του ΕΣΡ, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην δημοπρασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Επιβεβαίωσε δε ότι πιθανότερο σενάριο είναι η κατάθεση στην Βουλή ρύθμισης που θα αφαιρεί την αρμοδιότητα για την διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ και θα την δίνει στο υπουργικό συμβούλιο. Πάντως άλλες πηγές αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται και δεύτερο σενάριο  που θέλει πρωτοβουλία από το προεδρείο της Βουλής για αύξηση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5. Αυτό ωστόσο λαμβάνει ελάχιστες πιθανότητες καθώς στο παρελθόν το είχε αποκλείσει ο κ. Νίκος Βούτσης.

Η πρόταση Βούτση


Νωρίτερα και κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων ο κ .Βούτσης παρουσίασε την τελική πρότασή του για την στελέχωση του ΕΣΡ πάνω στην οποία θα έγινε και η σχετική ψηφοφορία. Ο κ. Βούτσης πρότεινε τους:

Λαοκράτη Βάσση για την θέση του προέδρου ΕΣΡ

Ροδόλφο Μορώνη για την θέση του αντιπροέδρου

Και για μέλη τους: Βασίλης Καραποστόλη, Γιώργο Κόλλιας (στέλεχος Εθνικής Τράπεζας στον τομέα για τα οικονομικά των media), Λίλιαν Μήτρου, Φάνη Πετραλιά (γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Γιώργος Πλείος, Γιάννης Τζανετάκος (πρώην διευθυντής 9,84).

Τελικά η πρόταση καταψηφίστηκε καθώς δεν συγκέντρωσε την σύμφωνη γνώμη των 4/5. Συγκεκριμένα υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν οι 7 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής και της Ενωσης Κεντρώων ενώ οι τρεις βουλευτές από ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Δένδιας: Να τηρηθεί το Σύνταγμα και να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων για την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ.  Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της στάσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της τοποθέτησης του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά.

«Για εμάς υφίσταται ένα μεγάλο θέμα αρχή. Αφορά κυρίως τις αρμοδιότητες του υπουργού όπως προβλέπονται στο 2ο άρθρο του σχετικού νόμο. Είναι αρμοδιότητες που πρέπει να επιστρέψουν στο ΕΣΡ» ανέφερε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει «Αν δεν συμβεί αυτό, η στελέχωση έστω και με τους άριστους δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό που ο συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει για την κατοχύρωση του ρόλου του ΕΣΡ». Συνέχισε δε λέγοντας: ««Με πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ πως η αντίδραση του κ. Τσίπρα δεν ήταν αρνητική και κάθετη. Αναμέναμε επ αυτού την κυβερνητική τοποθέτηση. Με έκπληξη μας δόθηκε η τοποθέτηση του κ. Παππά στις κάμερες ο οποίος έκανε δήλωση περι μεταφοράς της αρμοδιότητάς του στην εθνική αντιπροσωπία. Είναι αδόκιμο και δεν είναι τρόπος σοβαρού διαλόγου κομμάτων. Παρακαλώ να επανέλθει το ζήτημα στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Αυτό είναι απαραίτητο. Εμείς επιθυμούμε σφόδρα να τελειώσει η κατάσταση αβεβαιότητας και ασυδοσίας του σκηνικού. Έντονα παρακαλούμε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να στέρξουν σε αυτή την θέση».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε την πάγια στάση του ΚΚΕ σε ανάλογες διαδικασίες. «Όλοι εδώ ζούμε και αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο των ΜΜΕ και των κρατικών κάτω από τον έλεγχο των κυβερνήσεων. Δυστυχώς και σήμερα τα δείγματα που έχουμε επιβεβαιώνουν αυτές τις κρίσεις έστω και με μικρές βελτιώσεις. Αντιλαμβανόμαστε το παζάρι και τις συζητήσεις που γίνονται. Αντιλαμβανόμαστε και αυτούς που διαφωνούν και τους σκοπούς που υπηρετούν» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «εμείς εμμένουμε στην θέση «παρών»».
Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων) εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την δουλεία τους από τον περιορισμό των καναλιών.

Λοβέρδος: Ο υπουργός δεν είναι «αγορά»

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έχει την πολιτική διάθεση για την στελέχωση του ΕΣΡ. Επισήμανε όμως ότι για να υπερψηφίσει πρέπει να πληρωθούν δύο προϋποθέσεις: «Η απόφαση που με αντισυνταγματικό τρόπο έχει πάρει ο υπουργός να καθορίζει τον αριθμό να έρθει με σχέδιο στην Βουλή. Να ξέρουμε πως προκύπτει αυτός ο αριθμός. Ακούω ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο αριθμό γιατί η αγορά δεν αντέχει. Ο υπουργός όμως δεν είναι η αγορά εκτός αν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο. Επίσης πρέπει άμεσα η Διάσκεψη να μάθει για τις επιστολές που έχει στείλει στον υπουργό η ευρωπαϊκή επιτροπή για το θέμα. Εμείς δεν συμμετέχουμε για δεύτερη φορά σε φιάσκο και επειδή υπάρχει το παράδειγμα της Πολωνίας μπροστά μας εμείς δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα». Σημείωσε τέλος πως «η κατάσταση δεν θα διορθωθεί με το να φέρετε τροπολογία που θα δίνεται την αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού αδειών στην Βουλή».

Επίσης, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την δήλωση του κ. Παππά για ανάληψη της αρμοδιότητας του αριθμού των αδειών από την Βουλή αρκεί όπως είπε η απόφαση να λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
 
Παππάς:  η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών είναι απαίτηση των εταίρων

«Πρέπει να γνωρίζει η Βουλή ότι ο διαγωνισμός απορρέει από συμφωνία με εταίρους.  Είναι υποχρέωση της χώρας» επισήμανε ο κ. Νίκος Παππάς για να τονίσει ότι «πρέπει η ΝΔ να πάρει θέση για την τελευταία κίνηση καλής θέλησης της πλειοψηφίας που λέει να περάσει η αρμοδιότητα του αριθμού των καναλιών στην Βουλή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα δραματικής αύξησης της ανεργίας στον κλάδο καθώς ο νόμος προβλέπει ρήτρα για 400 εργαζόμενους ανα τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας. Σημείωσε δε ότι εκτός από τα ενημερωτικά κανάλια που όπως έχει δηλώσει δεν μπορούν να είναι περισσότερα από τέσσερα θα δοθούν άδειες και για κανάλια ποικίλης ύλης εθνικής εμβέλειας.

«Κάνω έκκληση να μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη» ειπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση «Υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις και νομίζω ότι ως εκπρόσωποι του λαού και έχοντας στο νου μας το γενικό καλό πρέπει να προχωρήσουμε στην συγκρότηση του ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί ομαλά η αδειοδότηση των καναλιών. Μην αφήσουμε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες να μπουν εμπόδιο σε αυτή την διαδικασία».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης