Κατρούγκαλος για... Όσκαρ: Τη μία έπεισε τους ομολόγους του, την άλλη «βλέπει» εμπλοκή

Κατρούγκαλος για... Όσκαρ: Τη μία έπεισε τους ομολόγους του, την άλλη «βλέπει» εμπλοκή

Δηλώνει ότι έπεισε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ορθότητα του ασφαλιστικού, αλλά δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι τότε θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωβουλής

Κατρούγκαλος για... Όσκαρ: Τη μία έπεισε τους ομολόγους του, την άλλη «βλέπει» εμπλοκή
Την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου του για το ασφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους αποκόμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ύστερα από την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διυπουργικής του ΟΟΣΑ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε χαραρακτηριστικά: «Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο».

Μετά τις διμερείς συναντήσεις, η Γερμανίδα υπουργός, Αντρέα Νάλες, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ότι συμφωνεί με τον κ. Κατρούγκαλο για «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ» και ότι η ίδια «θα υποστηρίξει» τη μεταρρύθμιση.

Η Γαλλίδα υπουργός, Μίριαμ Ελ Κομρί, δήλωσε από την πλευρά της ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα, ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα».
Κλείσιμο

Εξηγώντας πώς και γιατί πείστηκαν οι συνομιλητές του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους. Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης. Γι' αυτό το λόγο υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40 %, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών».

Σχετικά με τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ και τον γενικό γραμματέα, Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι « ο ΟΟΣΑ, που μέχρι πρότινος ήταν πλήρως ταυτισμένος με το φιλελεύθερο πρόταγμα, από ένα σημείο και μετά όμως, αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε μια ανάπτυξη που να μην δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό».

«Επίσης, αυτές τις μέρες στο Παρίσι, στη διυπουργική, γινόταν συζήτηση για νέες θέσεις εργασίας με ποιότητα και ισότητα, και αυτά τα στοιχεία της ισότητας και της αποφυγής του κοινωνικού αποκλεισμού τα συμμεριζόμαστε. Γι' αυτό συζητάμε μαζί τους, για να δούμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα στη διαπραγμάτευση, αλλά και στην προσπάθεια να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, δε, σχετικά με το με ποια επιχειρήματα σκοπεύει να πείσει τη Δεύτερα τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, που κατά χιλιάδες πραγματοποίησαν τη λεγόμενη «διαδήλωση της γραβάτας», ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να έχουν «δημευτικό αποτέλεσμα» οι εισφορές.

Και προσέθεσε: «Με τα ίδια επιχειρήματα τα οποία συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν έρθει στο γραφείο μου. Να υπενθυμίσω ότι οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε επιτροπή που συγκροτήσαμε. Και απ' ότι έχω αντιληφθεί δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό που είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή να υπολογίζονται οι εισφορές στη βάση του πραγματικού και όχι του εικονικού εισοδήματος. Μέχρι τώρα ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γιατροί υπολόγιζαν τις εισφορές τους στη βάση του πραγματικού εισοδήματος. Από εκεί και μετά, εγώ θέλω αυτοί που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα να δίνουν πιο πολλά, από αυτούς που δεν έχουν ή έχουν μικρότερο».

«Αλλά και εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πρέπει η επιβάρυνση να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που θα συζητήσουμε τη Δεύτερα. Δηλαδή, πως η εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα φθάσει σε σημείο που να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον Σκάι, βέβαια, και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει εναλλακτικό σχέδιο για το ασφαλιστιθκό, εάν η Τρόικα απορρίψει το αρχικό του πλάνο.

Παραδέχτηκε, δε, ότι η μάχη για το ασφαλιστικό θα είναι σκληρή, αλλά είπε ότι είναι έτοιμος να αποκρούσει τα αιτήματα των δανειστών για καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και 20 χρόνια ασφάλισης, αντί για 15.

Παραδέχτηκε, δε, ότι δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, ενώ είπε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν οι δανειστές δεν δεχτούν την ελληνική πρόταση.

Δηλώσεις, σαφώς, που δεν συνάδουν με τους... πανηγυρισμούς του ότι έχει πείσει τους ομολόγους του, ενώ είναι γνωστό και ότι το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε από την Ελλάδα περισσότερες διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι πλήρως κοστολογημένο και έχει αρκετά «θολά» σημεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης