Οπισθεν ολοταχώς για τα μπλοκάκια: Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων

Οπισθεν ολοταχώς για τα μπλοκάκια: Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες - Eπέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία - Στέλνει τις αποφάσεις για τα μπλοκάκια σε τεχνική επιτροπή

Οπισθεν ολοταχώς για τα μπλοκάκια: Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων
Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για κατηγορίες όπως τα «μπλοκάκια» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπεραμυνόμενος των προωθούμενων αλλαγών στο
ασφαλιστικό είπε ότι θα διασφαλίζει ότι «για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας».

Ο κ.  Κατρούγκαλος είπε πως  θέλει να δώσει ελπίδα στο ασφαλιστικό με το νέο σχέδιο νόμου ο υπουργός Εργασίας, ενώ την ίδια ώρα, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία.

«Εξαιτίας των πολιτικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία και το PSI εξανέμισε όσα είχαν απομείνει», είπε και πρόσθεσε πως αν σήμερα εφαρμοζόταν αυτοτελώς το
Κλείσιμο
μνημόνιο, «θα μετέτρεπε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα, σαν ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική δαπάνη, αλλά υπέρ των πιο αδύναμων, να ενσωματώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους, «διαφορετικά -όπως είπε- θα έπρεπε για παράδειγμα να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ». Παράλληλα, 
υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ένα σύστημα που θα προστατεύει τους ηλικιωμένους.

«Θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό ελπίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασφαλιστικό είναι τώρα να χαθεί η ελπίδα στον νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη ή στον παλιό συνταξιούχο, ότι θα μειωθεί η σύνταξή του», ανέφερε.

«Όταν εξισορροπήσουν οι συντάξεις, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων», σημείωσε.

«Η πρώτη μας τομή είναι η εθνική σύνταξη, η ίδια για όλους, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η ΕΕ στο όριο της φτώχειας και θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα στα 67 του. Και οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους, για τις εισφορές και τις παροχές», πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι λαμβάνεται μέριμνα για ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα μπλοκάκια, για τα οποία σημείωσε πως προβλέπεται ότι οι νέοι συνήθως θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του. 

«Θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ισονομίας, όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό», ενώ μεταξύ άλλων, ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο για να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. 


Παραδέχθηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες 
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στους αγρότες ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και γι’ αυτό και, όπως σημείωσε, η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου Κατρούγκαλου ήρθε μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδότες στην οποία υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για αύξηση στις εισφορές για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερο «χαράτσι» στις κύριες συντάξεις.

Ο λογαριασμός ωστόσο, δεν κλείνει, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί -όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα από τον Ιούλιο- η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αλλά υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσό αυτό «θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εργοδοτικούς φορείς έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, εάν ο πρωθυπουργός θα συναντήσει και εκπροσώπους των εργαζομένων με δεδομένο ότι οι περισσότερες αλλαγές, τόσο στο θέμα των εισφορών, όσο και στο θέμα των συντάξεων αφορά τους ίδιους. Τα εργατικά συνδικάτα, πάντως, ετοιμάζουν νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης