Οι εργοδότες δέχονται αύξηση των εισφορών κατά 1%

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου Κατρούγκαλου είχε προτείνει αύξηση 1,5%  - Για κοινωνική ευθύνη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση


Οι εργοδότες δέχονται αύξηση των εισφορών κατά 1%
Στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών επικεντρώθηκε, κατά πληροφορίες, η πολύωρη συζήτηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας
και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων.

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου
Κατρούγκαλου
Κλείσιμο
, έχει προτείνει την αύξηση κατά 1,5% των εισφορών, με το 1% να αφορά τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζομένους.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι εργοδοτικοί φορείς δέχτηκαν την κυβερνητική πρόταση για μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους προκειμένου να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα, την οποία όρισαν στο 1% (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους).

Οι εργοδοτικοί φορείς φέρονται να μην επιθυμούσαν καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο, μπροστά στον κίνδυνο μείωσης των συντάξεων
, φέρονται να έκαναν πίσω, αποδεχόμενοι ένα ποσοστό αύξησης 1% (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους), για ορισμένο χρονικό διάστημα και υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της μιλά για το «μη χείρον βέλτιστον» και αποδέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.

Χαρακτηρίζει, επίσης, θετική καταρχήν τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου, επισημαίνει ωστόσο, ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες».

Απορρίπτει πλήρως, τέλος, τα σχέδια για επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς «δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος».

Ο κ. Κορκίδης, μάλιστα, φέρεται να είπε ότι οι εργοδότες αποδέχονται το 1%, ωστόσο θα καταβληθούν προσπάθειες στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να μειωθεί στο 0,75% -αποκαλύπτοντας, ενδεχομένως, και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική τοποθέτησή του έκανε λόγο για την ανάγκη κοινωνικής ευθύνης προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.

Τι λέει η κυβέρνηση για τη συνάντηση με τους εργοδοτικούς οργανισμούς
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης,  του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.      

Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.

Ο Τσίπρας αναζητεί άλλοθι
Με την τρόικα να τηρεί στάση αναμονής και να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για την προτεινόμενη για την κυβέρνηση ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει μία διπλή επιχείρηση στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση έναντι των δανειστών και των βέβαιων πιέσεων που θα ασκηθούν για μειώσεις στις συντάξεις. 

Η διπλή, αγωνιώδης αυτή προσπάθεια εκδηλώνεται αφενός με ένταση της πίεσης προς την αντιπολίτευση να συμβάλλουν σε ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα του συστήματος και αφετέρου στην εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των κοινωνικών φορέων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι το «ισοδύναμο» που προτείνει η ελληνική πλευρά για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις. 

Εάν δεν υπάρξει τουλάχιστον μία θετική στάση αποδοχής από τους κοινωνικούς φορείς στην ιδέα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, απ’ όπου θα προέλθουν σημαντικοί πόροι για το σύστημα, η κυβέρνηση κινδυνεύει να γίνει «σάντουιτς», ανάμεσα σε ένα εσωτερικό μέτωπο γενικευμένης αμφισβήτησης του ασφαλιστικού που προτείνει και τους δανειστές που έτσι κι αλλιώς έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι διαφωνούν με την επιλογή της αύξησης των εισφορών, την οποία θεωρούν υφεσιακό μέτρο, που ναρκοθετεί και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, της κοινωνικής συναίνεσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση αυτή την ώρα  στο Μαξίμου με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ εν όψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πίεση προς την αντιπολίτευση, ελπίζοντας ότι θα επιφέρει ρήγμα στο μέτωπο της καθολικής άρνησης που έχει συγκροτηθεί ατύπως από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του ασφαλιστικού. Έχοντας διαμορφώσει μία πρόταση που στηρίζεται στη γραμμή άμυνας «καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις και γιατί όχι, ούτε για τις επικουρικές» θα επιμένει διαρκώς στην πρόκληση – πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για το εάν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική αυτή γραμμή έναντι των δανειστών. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν έστω μεμονωμένες διαφοροποιήσεις στην πορεία προς την τελική συμφωνία με την τρόικα για το ασφαλιστικό και έτσι, όχι μόνο να επιβεβαιωθεί η πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αλλά και να ενισχυθεί – κάτι που όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης