Μόνη η κυβέρνηση απέναντι στο σύνολο των κομμάτων για το Ασφαλιστικό

Υψώνει τους τόνους το Μαξίμου για να συσπειρώσει τους 153 - Αρνείται η αντιπολίτευση να συναινέσει στις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου - Υψηλοί τόνοι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι - Στους δρόμους βγαίνει το ΚΚΕ

Μόνη η κυβέρνηση απέναντι στο σύνολο των κομμάτων για το Ασφαλιστικό
Ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό
, δείχνει ότι όλοι, ο καθένας για δικούς του λόγους, επιλέγουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και προετοιμάζονται για την κορύφωση της σύγκρουσης, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην
Βουλή

Κλείσιμο
Με τις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη
, αμέσως μετά τον κύκλο των συναντήσεων που έκανε ο αρμόδιος υπουργός
Γιώργος Κατρούγκαλος με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν επιθυμεί την αναζήτηση συναίνεσης αλλά την ρήξη. Θεωρεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν τις προθέσεις τους με την στάση τους στην Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ότι οι ηγεσίες της ΝΔ
και του ΠΑΣΟΚ «είναι εγκλωβισμένες» στην τακτική των προκατόχων τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου με «απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτούν το ασφαλιστικό για να πέσει η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για οικουμενική ή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας». 

Η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της ταυτίζει τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που είχαν ως πρώην κυβερνητικοί εταίροι και τους δύο με την Τρόικα. Βάζοντας απέναντί της το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και ταυτίζοντάς τους με τους δανειστές επιχειρεί να συσπειρώσει την δική της κοινοβουλευτική ομάδα των 153 βουλευτών και να μην έχει απώλειες κατά την κρίσιμη ψηφοφορία. Η αντιπολίτευση πάλι εκτιμά ότι η κυβέρνηση, είτε το περάσει είτε όχι, θα έχει κόστος και μάλιστα μεσοπρόθεσμο αφού το ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων και αποδομεί το κοινωνικό προφίλ της αριστερής κυβέρνησης. 

Φυσικά για την αντιπολίτευση υπάρχει πάντα το υποθετικό αλλά όχι μακρυνό ερώτημα τί θα κάνει στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως των ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν είτε να μπλοκάρουν την ψήφισή του προκαλώντας κυβερνητική κρίση είτε να διευκολύνουν με αποχώρηση ώστε να περάσει με σχετική πλειοψηφία από την βουλή. Όσον αφορά τη ΝΔ η στάση της θα καθοριστεί μετά την εκλογή αρχηγού και θα είναι διαφορετική αν είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πιο σκληρή αν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει την στήριξη του σαμαρικού πυρήνα του κόμματος. 

Στοχοποιώντας το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ η κυβέρνηση το ωθεί να τηρήσει σκληρή στάση, παρότι αρχικά υπήρξαν και προτάσεις στο εσωτερικό του για προσπάθεια συνεννόησης. Το Μαξίμου έχει καταλήξει ότι η κυρία Γεννηματά δεν μπορεί να ξεφύγει από την σκιά του κ. Βενιζέλου που ελέγχει ικανό αριθμό βουλευτών που κινούνται με ρεβανσιστική διάθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ηγεσία του Ποταμιού πάλι, που νιώθει τους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος από τις διιστάμενες απόψεις μεταξύ συναίνεσης με την κυβέρνηση και ρήξης, επέλεξε και εμμένει στην πιο σκληρή στάση. Αλλά και από το περιεχόμενο της δικής του πρότασης προκρίνει μία πιο φιλελεύθερη λύση για το ασφαλιστικό που θα τον φέρει κοντά στη ΝΔ, εάν επικρατήσει ο κ. Μητσοτάκης. 

Για το ΚΚΕ βέβαια δεν γίνεται λόγος, η πρόταση της κυβέρνησης είναι αιτία πολέμου και ο Περισσός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του όχι μόνο στην Βουλή αλλά και στο πεζοδρόμιο, εντάσσοντας τις κινητοποιήσεις που θα προκαλέσει στην συνολική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. 


Πόλεμος ανακοινώσεων
Η αρχή έγινε χθες το πρωί όταν η κ. Γεροβασίλη με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ως πρώην κυβερνητικούς εταίρους, «για πλήρη συστράτευση με την τρόικα». «Τα περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της προοπτικής των συνταξιούχων, μόνο θυμηδία προκαλούν» ήταν η απάντηση του Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος επιτέθηκε και στην κ. Γεροβασίλη για την ταύτισή της με τον πρωθυπουργό: «Τα όσα υποστήριξε η κα Γεροβασίλη σχετικά με τα περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της προοπτικής των συνταξιούχων, μόνο θυμηδία προκαλούν.  Η κα Γεροβασίλη πιστή στη γραμμή του κ. Τσίπρα, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, λέγοντάς του λόγια χωρίς αντίκρισμα και για εσωτερική κατανάλωση» ανέφερε η ανακοίνωση. 

Η κ. Γεροβασίλη όμως επανήλθε συντηρώντας την αντιπαράθεση λέγοντας ότι «...Ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων και με περίσσευμα θράσους, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προσφεύγουν σε αγοραίες εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις, προσβάλλοντας στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό. Βλέποντας ότι το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου "χαρτιού" τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς, χάνουν την ψυχραιμία τους». 

Φυσικά η ΝΔ απάντησε στους ίδιους τόνους: «Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι η κα Γεροβασίλη και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βρίσκονται σε πολιτικό βέρτιγκο...Φοβούμενη το πολιτικό κόστος και τη λαϊκή οργή, επιχειρεί να βαφτίσει τις απαιτήσεις των δανειστών σε ασφαλιστική μεταρρύθμιση...Γνωρίζοντας, ότι ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει στις περικοπές συντάξεων, την υφαρπαγή των αποθεματικών από τα επικουρικά ταμεία, τις αυξήσεις των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, το κόψιμο του ΕΚΑΣ και την κατάργηση του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων, ψάχνει συνένοχους στο έγκλημα. Λυπούμαστε, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στην υλοποίηση αυτού του καταστροφικού σχεδίου». 

Στην αντιπαράθεση μπήκε και το ΠΑΣΟΚ: «Όλοι πια γνωρίζουμε ποιος είναι ο πιο πιστός εντολοδόχος της τρόικας» αναφέρει και χαρακτηρίζει εκτός «εκτός τόπου και χρόνου και αλαζονική την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου». «Με το κυβερνητικό σχέδιο οι συντάξεις μειώνονται και οι εισφορές αυξάνονται, αθροιστικά κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που βύθισε την οικονομία, οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και καθυστέρησε με ιδεοληπτική εμμονή την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού Νόμου 3863 του ΠΑΣΟΚ...Περιμένουμε να αξιοποιήσουν έστω και τώρα ως διαπραγματευτικό ατού την άρνησή μας για νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών..Η αγωνιά σας για τις υπουργικές σας καρέκλες και τα κοστούμια δεν μας αφορά...Με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πλήττονται οι συνταξιούχοι και μεταβάλλονται σε φιλοδώρημα οι μελλοντικές συντάξεις των νέων γενεών». 


Ποτάμι: Κοροϊδεύουν νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους
Σκληρή όμως ήταν και η συνέχεια που έδωσε και το Ποτάμι μετά την άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη να δει τον Γιώργο Κατρούγκαλο: «Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου αποτελεί τυπικό δείγμα του πολιτικαντισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί για μία θαρραλέα μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους κρύβοντας πίσω από περίπλοκα σχήματα, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών». 

Το Ποτάμι εκτιμά ότι πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης αναπαράγουν την αδικία, έχουν αντιαναπτυξιακή και συντηρητική λογική και συμπιέζουν προς τα κάτω ισοπεδωτικά – κατά τα σοβιετικά πρότυπα – τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις του ελληνικού λαού. «Είναι ψέμα ότι δεν περικόπτονται οι κύριες συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς, οδηγεί σε μειώσεις μετά το 2018. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου έχουν την ίδια αξία με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη στο τέλος του 2015. Σήμερα πολιτικάντικα, μιλούν ακόμη και για αυξήσεις μετά το 2018. Όμως μέχρι και χθες ακόμη, ο πρωθυπουργός έθετε ως κόκκινη γραμμή την προστασία των κυρίων συντάξεων, αυτών που περικόπτονται σήμερα έως και 35%». 

Το ΚΚΕ μετά την πρώτη τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα επανήλθε επίσης χθες χαρακτηρίζοντας αιτία πολέμου για όλο τον λαό και τη νεολαία το ασφαλιστικό: «Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαλύει πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αιτία πολέμου για το σύνολο του λαού. Κανείς δεν εξαιρείται απ' τη νέα σφαγή...για την εργατική τάξη και το λαό δύο δρόμοι υπάρχουν: Υποταγή στη σφαγή ή οργάνωση του αγώνα στο δρόμο της ριζικής ανατροπής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης