Εκλογές ΝΔ: Ποιον ευνοεί η «ευμενής ουδετερότητα» του Τζιτζικώστα

Άλλοι βλέπουν «κλείσιμο το μάτι» προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η «ψήφος κατά συνείδηση» που πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ωφελεί τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Εκλογές ΝΔ: Ποιον ευνοεί η «ευμενής ουδετερότητα» του Τζιτζικώστα
Τις επιπτώσεις που θα έχει στην έκβαση της κούρσας για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολου Τζιτζικώστα επιχειρούν να αποτιμήσουν τα επιτελεία των μονομάχων της προσεχούς Κυριακής
Κλείσιμο
Ευάγγελου Μεϊμαράκη και
Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εκτιμήσεις διίστανται για την «ψήφο κατά συνείδηση» στην οποία κάλεσε ο κ. Τζιτζικώστας τους γαλάζιους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν στον πρώτο γύρο. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε στη δήλωσή του θεωρήθηκαν από  ορισμένους ως «ευμενής ουδετερότητα» υπέρ του κ. Μητσοτάκη, προς την πλευρά του οποίου ερμηνεύτηκε ότι έκλεισε το μάτι με τις αναφορές στην ανάγκη για «ανανεωμένη και σύγχρονη» ΝΔ, καθώς και στην αποδοκιμασία των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι».

Από την άλλη, ωστόσο, διατυπώνεται ισχυρός αντίλογος σύμφωνα με τον οποίο η ουδετερότητά του 38χρονου βορειοελλαδίτη πολιτικού ωφελεί το φαβορί της κούρσας που είναι ο κ. Μεϊμαράκης χάρις και στο προβάδισμα των 11,3 μονάδων που απέσπασε στον πρώτο γύρο. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που αρκετοί από τους συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του προέδρους της Διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Μηνά Σαμαρτζίδη, αλλά και αρκετών περιφερειακών συμβούλων, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, τάσσονται στο πλευρό του τέως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που, λόγω και της αμέριστης στήριξης από την καραμανλική πτέρυγα, διευρύνει την επιρροή του στη Βόρειο Ελλάδα που στον πρώτο γύρο ήταν το προπύργιο του περιφερειάρχη. 


«Με βάση τη συνείδησή τους και μόνο»

Με τη δήλωσή του, ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε τους νεοδημοκράτες να συμμετέχουν και πάλι μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και δυναμικής της παράταξής μας.

Τόνισε οι Νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση» και, όπως συμπλήρωσε, «θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο». Πρόσθεσε ότι «η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται. Και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ». 

Αναφερόμενος δε στον εαυτό του είπε ότι «όποια και αν είναι η επιλογή της βάσης», «θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα και για να καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή Κεντροδεξιά Παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία».


«Την Κυριακή κερδίζει η Νέα Δημοκρατία»

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο για να ενισχύσει τη δυναμική της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μεϊμαράκης φάνηκε συμφιλιωμένος με την εκδοχή της ουδετερότητας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Γι΄ αυτό και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι σέβεται όλους τους υποψήφιους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν επικοινώνησε ακόμη με τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά θα επικοινωνήσει μετά τις 11 Ιανουαρίου και θα τον επισκεφθεί ως περιφερειάρχη. 

«Την Κυριακή δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Την Κυριακή κερδίζει η Νέα Δημοκρατία. Νικητές θα είναι οι πολίτες που έστειλαν μήνυμα και στην κυβέρνηση και σε εμάς», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο τέως πρόεδρος δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την  άποψη εκείνων που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί χρόνο για να είναι έτοιμη. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η λύση προβλέπεται από το Σύνταγμα. Θα γίνει ό,τι αναφέρει το Σύνταγμα», υπογράμμισε. «Αν δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, να σηκωθεί να φύγει». 

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει δοθεί πλήρως στους δανειστές και από το Σεπτέμβριο λέει μόνο «ναι», ευρισκόμενη σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα έλεγε προεκλογικά. «Χαίρομαι που ένας μαρξιστής προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ που θα διαρρήξει τις σχέσεις του με την εκλογική του βάση», σχολίασε με δηκτική διάθεση.  

Αναφερόμενος σε πρόσφατη φράση του ότι «μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο απολύσεις», υπογράμμισε ότι δεν συνιστούσε αιχμή, αλλά αυτοκριτική και πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ταξικό κόμμα, αλλά κόμμα λαϊκό, κόμμα που εκφράζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, κόμμα που εκφράζει τον φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο».
Για μια ακόμη φορά, επανέλαβε ότι δεν βλέπει διάσπαση, αλλά δεν αποκλείει αποχώρηση προσωπικοτήτων. Θεωρώ, είπε,  ότι «οι διακρίσεις σε “–ικός” είναι τεχνητές, δεν υπάρχουν και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αξιοκρατία και ανανέωση τα “–ικος” θα εξαφανιστούν. Θα είμαι ένας Πρόεδρος που δεν θα επηρεάζεται από τα “–ικός”, αλλά  από  τα προσόντα, την  αξία, την ικανότητα και την  αποτελεσματικότητα των στελεχών».


«Μετρημένη δήλωση ουδετερότητας»

Εμμέσως αλλά με σαφήνεια, την ίδια ώρα, ο έτερος υποψήφιος κ. Μητσοτάκης, που βρέθηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση που έλαβε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3, ανέφερε ότι δεν είχε κάποια επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, πέραν μιας τυπικής που είχαν μετά τον πρώτο γύρο, αλλά ερωτώμενος για τη στάση που ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει, δεν έκρυψε την ευαρέσκεια του. 

«Η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα είναι μια μετρημένη δήλωση ουδετερότητας που έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες αναφορές σε πράγματα που και εγώ έχω πει όπως την αντιπαράθεση με παραδοσιακούς μηχανισμούς και την ανάγκη για ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι δυο τους συμφωνούν «και σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του κόμματος και στις καταστατικές αλλαγές». Ενώ αναφερόμενος στον κ. Τζιτζικώστα επεσήμανε ότι «κατέγραψε ένα σημαντικό ποσοστό», συνιστά «μια σημαντική τοπική δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα» που «τον καθιστά έναν σημαντικό παράγοντα για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από νέα άτομα που έχουν κολλήσει ένσημα και είναι γειωμένα στην πραγματικότητα». Και πρόσθεσε: «Η ανανέωση πρέπει να είναι και ηλικιακή αλλά όχι μόνο ηλικιακή. Τα νέα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνουμε τα στελέχη με την μεγαλύτερη εμπειρία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης