Εκλογές ΝΔ: Πού ποντάρουν για τη νίκη οι μονομάχοι

Αποχή, λευκά και οι 128.103 που ψήφισαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αδωνι Γεωργιάδη θα αναδείξουν τον τελι  κό νικητή - Αττική και Κεντρική Μακεδονία οι περιφέρειες-κλειδιά

Εκλογές ΝΔ: Πού ποντάρουν για τη νίκη οι μονομάχοι
Με περισσή αισιοδοξία, η οποία εδράζεται σε διαφορετικά δεδομένα, αναμένουν τα επιτελεία των δύο μονομάχων της προσεχούς Κυριακής τις αρχαιρεσίες για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας
. Τόσο με δημόσιες δηλώσεις των ίδιων των υποψηφίων, αλλά και συνεργατών τους που επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα ενός εκάστου, όσο και με στοχευμένες κινήσεις στο παρασκήνιο για την προσέλκυση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους άλλους υποψήφιους στον πρώτο γύρο, οι κύριοι
Βαγγέλης Μεϊμαράκης και
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
τα δίνουν όλα στην τελική ευθεία προς την επαναληπτική εκλογή.

Παρότι αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα είναι δεδομένο, αφού δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι 404.078 πολίτες που προσήλθαν στις 20 Δεκεμβρίου για να εγγραφούν ή να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους στο μητρώο μελών της Νέας Δημοκρατίας, η αβεβαιότητα για τον νικητή που θα αναδείξει η κάλπη της 10ης Ιανουαρίου παραμένει υψηλή. Γι’ αυτό και αρκετοί μιλούν για αμφίρροπη αναμέτρηση η οποία, κατά τις υφιστάμενες προβλέψεις, θα κριθεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου στον πρώτο γύρο παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε το 50% του συνόλου των ψηφισάντων.

Κύριος παράγων αβεβαιότητας είναι η δυσκολία να εκτιμηθεί η στάση που θα κρατήσουν οι 128.103 Νεοδημοκράτες που στον πρώτο γύρο προτίμησαν τους κυρίους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη
. Το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: θα προσέλθουν όλοι αυτοί εκ νέου στις κάλπες ή θα προτιμήσουν -και πόσοι- την αποχή; Και απ’ όσους τελικά προσέλθουν, πώς θα κατανεμηθούν οι προτιμήσεις ενός δεξιού, κατά βάση, κοινού το οποίο καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που κινούνται σε κεντροδεξιά κατεύθυνση; 
Η αποχή, πάντως, καθώς και τα ενδεχόμενα λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία λέγεται ότι προωθούνται από μερίδα «γαλάζιων» στελεχών που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τον κ. Τζιτζικώστα, ευνοούν τον προπορευόμενο κ. Μεϊμαράκη. Αντιθέτως, υπέρ του κ. Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα αποβεί τυχόν πλειοψηφική διάθεση του εκλογικού σώματος να ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες στην Κεντροδεξιά.   

Ο αέρας της πρωτιάς και οι στηρίξεις
Με τον αέρα που του δίνει το σαφές προβάδισμα των 11,3 εκατοστιαίων μονάδων, το οποίο απέσπασε στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης, στο επιτελείο του ευελπιστούν ότι την επόμενη Κυριακή θα επιβεβαιωθεί η υπεροχή του που τον καθιστά ακλόνητο φαβορί της κούρσας και θα του επιτρέψει να κόψει και πάλι με άνεση το νήμα. Συνεργάτες του μάλιστα διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η μάχη θα είχε λήξει από τον πρώτο γύρο αν δεν είχε μεσολαβήσει το φιάσκο με την αναβολή της 22ας Νοεμβρίου που «χρησιμοποιήθηκε», όπως λένε, από ανθυποψηφίους του «για να του χρεωθούν ευθύνες που δεν του ανήκαν».

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι «τώρα που ξεκαθάρισε το πεδίο και δικαιώθηκε η επιμονή του κ. Μεϊμαράκη για προεγγραφές» όσων ήθελαν να ψηφίσουν -«πρόταση που, αν είχε υιοθετηθεί, θα είχε αυξήσει τη συμμετοχή και θα είχε μειώσει την ταλαιπωρία όσων περίμεναν στις ουρές-, τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας θα του πιστώσουν την υπεύθυνη στάση που τήρησε».

«Οι συσχετισμοί είναι καταφανώς υπέρ μας», επιμένουν συνεργάτες του τέως προέδρου, εξηγώντας ότι, παρά τη στήριξη που εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης προς τον κ. Μητσοτάκη, «τα μηνύματα που φτάνουν από όλη την Ελλάδα είναι ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας έχει τους δικούς της προσανατολισμούς». Οπως σημειώνουν, «πολλά ικανά στελέχη από την Περιφέρεια, όπως αρκετοί δήμαρχοι από τη Βόρεια Ελλάδα που στον πρώτο γύρο ήταν με τον Τζιτζικώστα ή και με τον Αδωνι, τώρα αισθάνονται απελευθερωμένοι και βλέποντας πια την τάση που διαμορφώθηκε στις περιοχές τους στρέφονται προς τον κ. Μεϊμαράκη».

Εξάλλου, αν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει πάρει θέση υπέρ ενός εκ των μονομάχων της άλλης Κυριακής, οι περισσότεροι από τους βουλευτές που ήταν στο πλευρό του κλίνουν προς τον τέως πρόεδρο, κάτι που ανακοίνωσε ήδη δημοσίως ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι εντός της εβδομάδας.  

Η υπεροχή στα λαϊκά προάστια
Πέρα από την αναμφισβήτητη στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας που απολαμβάνει ήδη από τον πρώτο γύρο, δυνατό χαρτί για τον κ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με το επιτελείο του, είναι η άνετη επικράτησή του σχεδόν στο σύνολο της Περιφέρειας. Κατετάγη πρώτος σε 46 από τις συνολικά 54 εκλογικές περιφέρειες και η απόστασή του από τον κ. Μητσοτάκη είναι εμφανής παντού. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Νομοί Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά και η Β’ Αθήνας, όπου πολιτεύονται οι δυο τους και η διαφορά που τους χώρισε ήταν στις 2,2 μονάδες (37,9% έναντι 35,7%). 

Οπως εμφατικά, όμως, επισημαίνουν υποστηρικτές του, ο τέως πρόεδρος προπορεύτηκε στα περισσότερα λαϊκά προάστια (Περιστέρι, Αιγάλεω, Ιλιον, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Βύρωνας, Καλλιθέα, κ.α.), όπως και στις γειτονιές της πρωτεύουσας -έφθασε το 43% στην Α’ Αθήνας- και πέριξ του μεγάλου λιμανιού, κάνοντας με το 48,4% που πήρε νταμπλ σκορ στη Β’ Πειραιά.  Σημειώνοντας με νόημα ότι «ο Κυριάκος επικράτησε μόνο στα πλουσιότερα βόρεια και νότια προάστια», θεωρούν ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντική η νίκη στις γειτονιές όπου κατοικούν τα λαϊκότερα στρώματα». Και αυτό καθώς, όπως υποστηρίζουν, «είναι περιοχές στις οποίες παραδοσιακά η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλή διείσδυση λόγω του ότι οι ψηφοφόροι τους έτειναν ευήκοα ώτα παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ και πιο πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την άποψη που κυριαρχεί στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη, «η εμπιστοσύνη που εκφράζεται στο πρόσωπό του από τα συγκριμένα κοινωνικά στρώματα συνιστά την πιο έγκυρη ένδειξη για την κυβερνητική προοπτική που μπορεί να δώσει ως εκλεγμένος αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία». Γιατί, όπως προσθέτουν, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επόμενη εκλογική μάχη, την οποία αργά ή γρήγορα θα δώσουμε με αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί εκεί ακριβώς που διαψεύστηκαν περισσότερο οι φρούδες ελπίδες που καλλιέργησε, δηλαδή στις γειτονιές που βυθίζονται ακόμη περισσότερο στη φτώχεια και την απελπισία». Αντικρούοντας μάλιστα όσους ισχυρίζονται ότι «το Μαξίμου θέλει την εκλογή του Μεϊμαράκη», υποστηρίζουν ότι «ισχύει το ακριβώς το αντίθετο». Διότι, όπως σημειώνουν, «με Μεϊμαράκη αρχηγό, η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί πολύ σύντομα σε τροχιά εξουσίας», καθώς ο τέως πρόεδρος «θα αποσπάσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
Ενα επιπλέον ατού που θεωρούν οι συνεργάτες του τέως προέδρου ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης είναι η σταθερή διάθεση του κ. Μεϊμαράκη να μην πολωθεί το κλίμα με τους ανθυποψηφίους του. Γι’ αυτό, όπως λένε, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο περιόρισε στο ελάχιστο τις αντιπαραθέσεις και απέρριψε τις διχαστικές προτάσεις για διεξαγωγή debate, με το επιχείρημα ότι «όποιος και να βγει, Νεοδημοκράτης θα είναι και την επόμενη μέρα όλοι μαζί θα αγωνιζόμαστε για το καλό της παράταξης».

Την τελευταία εβδομάδα πριν από την επαναληπτική κάλπη, ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, συντετριμμένος από τον χαμό της αδελφής του, απέφυγε τις δημόσιες παρουσίες, προγραμματίζει να πυκνώσει τις εμφανίσεις του. «Θα κινηθεί», όπως λένε συνεργάτες του, «στο ίδιο μοτίβο που ακολούθησε έως τώρα, δίνοντας έμφαση στον ενωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του και στη βούλησή του να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, που με εκείνον στο τιμόνι θα αποτελεί λίαν συντόμως αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης». 

Ανοίγματα για τη δεύτερη έκπληξη 
Πεπεισμένοι για την επερχόμενη νίκη εμφανίζονται και στο στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη, συνεργάτες του οποίου θεωρούν ότι «η έκπληξη της 20ής Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί στην κάλπη της 10ης Ιανουαρίου».

Δηλώνουν ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τα οποία, όπως λένε, «κατέδειξαν ότι οι πολίτες με τη συμμετοχή τους μπορεί να ανατρέψουν τα προγνωστικά». «Και το έκαναν», προσθέτουν, «διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν εκτός δευτέρου γύρου τον Κυριάκο και έκαναν τους αντιπάλους του να δηλώνουν ότι θα ήταν εκλογή ενός γύρου».

Από το επιτελείο του επιμένουν ότι οι πολίτες εξέφρασαν ισχυρή βούληση «να αλλάξει σελίδα η Ν.Δ.», θεωρώντας ότι «με εξαίρεση τον κ. Μεϊμαράκη, του οποίου η καμπάνια κατέτεινε στη στασιμότητα, οι άλλοι υποψήφιοι, που συγκέντρωσαν το 60% των ψήφων, ήταν υπέρ της ανανέωσης του κόμματος τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές και ιδέες».  
 
Ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν για να αλλάξει και να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία, με προοπτική, όπως δηλώνει, «εντός τριών μηνών να την έχω έτοιμη, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, να κερδίσουμε τον Αλέξη Τσίπρα».

Απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, τους διαχωρισμούς σε καραμανλικούς και μητσοτακικούς, που, όπως λέει, «ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα», κάνει ανοίγματα προς όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες. Ετσι, σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει ότι «οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη της αλήθειας είναι αρχές που πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν και τον δικό μου πολιτικό λόγο». Εξάλλου, από το επιτελείο του δεν κρύβουν την ικανοποίηση από τη «σιωπηρή στήριξη αρκετών φίλων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», για τον οποίο, πάντως, σημειώνουν ότι «τηρεί την ουδετερότητα που έχει υποσχεθεί». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης