Αναστασιάδης: Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται στην ευρύτερη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως το σκηνικό δεν είναι μόνο ζοφερό αλλά έχει και την ελπιδοφόρα διάσταση του

Αναστασιάδης: Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης
, σε άρθρο του, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», υποστηρίζει ότι το 2016 μπορούν να γίνουν οι ελπίδες, πράξη γιατί οι συγκυρίες ευνοούν. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται στην ευρύτερη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως το σκηνικό δεν είναι μόνο ζοφερό αλλά έχει και την ελπιδοφόρα διάσταση του.

 
Κλείσιμο
Φυσικό αέριο
Ο Κύπριος Πρόεδρος εκφράζει τη πεποίθηση πως η
Κύπρος
πρωταγωνιστεί σε μία από τις πρωτοβουλίες που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για να αλλάξουν τα δεδομένα στη περιοχή. Η πρωτοβουλία είναι αυτή για συνεργασία με χώρες της περιοχής, «θέτοντας ως άξονα την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εντοπίσαμε τόσο εμείς όσο και άλλες χώρες της περιοχής μας στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη. Είναι βέβαιον πως όταν η κρίση περάσει την οξεία της φάση αυτή η πρωτοβουλία θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα συνιστά το αναγκαίο ενοποιητικό και αναπτυξιακό στοιχείο ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς της περιοχής μας».

Είμαστε ανοικτοί, αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης «στη συμμετοχή και απευθύνουμε πρόσκληση προς όλες τις χώρες της περιοχής να μοιραστούμε τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η δική μας συνδρομή δεν περιορίζεται στη μελλοντική παραγωγή και διάθεση του φυσικού αερίου. Γνωρίζοντας εκ των έσω την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ανάγκες που υπάρχουν και τις πολιτικές που διαμορφώνονται, δίνουμε συγκεκριμένο περιεχόμενο στη λειτουργία της χώρας μας ως γέφυρας ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη».

Για τον Κύπριο Πρόεδρο, το 2016 θα είναι το έτος-κλειδί για τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον. 

Απαλλαγή από κατοχή
Ο Νίκος Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για ανάπτυξη του οράματος για ειρήνη και σταθερότητα της Κύπρου την απαλλαγή από τη τουρκική κατοχή. «Η πρόσκλησή μας για συμμετοχή στη μεγάλη συνεργασία κρατών για την ενέργεια απευθύνεται και στην Τουρκία» σημειώνει, επισημαίνοντας «προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή της, υπό την προϋπόθεση φυσικά της επίλυσης του Κυπριακού».

Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει ετοιμότητα να αρθούν όλες οι ενστάσεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ  αρκεί  «η Τουρκία, όπως και οποιαδήποτε άλλη υπό ένταξη χώρα, να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις καθορισμένες απαιτήσεις της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και έναντι των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος».

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρεται επίσης στην αναγκαιότητα συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων λέγοντας πως, «δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να ανακαλύψουμε τον δρόμο που οδηγεί στην ασφάλεια. Αυτό το στοιχείο είναι εκείνο που μας οδηγεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να διαπραγματευόμαστε και να διεκδικούμε ο καθένας για τη δική του κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα και για την κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο το έργο μας. Είμαι όμως βέβαιος πως δεν είναι ανυπέρβλητα τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης