Κυβέρνηση: Στήνει σκηνικό σύγκρουσης για τις συντάξεις για να διασφαλίσει την συνοχή της

Κυβέρνηση: Στήνει σκηνικό σύγκρουσης για τις συντάξεις για να διασφαλίσει την συνοχή της

Από «μηδενική βάση» ξεκινά τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός, παρά την κατηγορηματική άρνηση των δανειστών και το γεγονός πως από όλες τις πλευρές προεξοφλείται περικοπή της τάξης του 20% στις επικουρικές

Κυβέρνηση: Στήνει σκηνικό σύγκρουσης για τις συντάξεις για να διασφαλίσει την συνοχή της
Με ένα διπλό στόχο προετοιμάζεται για τη μάχη γύρω από το νέο ασφαλιστικό
η κυβέρνηση.

Αφενός να πετύχει όντως μία όσο το δυνατόν περιορισμένη μείωση των
συντάξεων
Κλείσιμο
, αποκρούοντας τις ακραίες απαιτήσεις της τρόικας
και ειδικά του ΔΝΤ, που επιμένει σε μαχαίρι και για τις κύριες συντάξεις. Αφετέρου, με το σκηνικό της σύγκρουσης και στήνει και της σκληρής διαπραγμάτευσης που υπόσχεται, να διατηρήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας και να αποτρέψει την οποιαδήποτε διαρροή. Ταυτόχρονα δε, να συσπειρώσει γύρω της μέσω αυτής της στάσης και άλλες πολιτικές δυνάμεις ή και μεμονωμένους βουλευτές, καθώς η κόντρα με τους δανειστές για ένα τέτοιο θέμα ενδείκνυται για τη κοινή αντιμετώπιση και για τη δημιουργία ευρύτερου μετώπου, ανεξάρτητα από τη δεδηλωμένη άρνηση των ηγεσιών των κομμάτων να δώσουν συναίνεση και στήριξη στην κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό η οριστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα
για την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στους δανειστές σχετικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού δεν περιλαμβάνει καμία μείωση στις συντάξεις, ούτε καν στις επικουρικές με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις σε κάποιες σχετικές υψηλές ζώνες, ενώ προβλέπει «γενναία» αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για το σύστημα. Παρότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι απορρίπτουν την αύξηση των εισφορών ως λύση, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν παίρνει πίσω την αρχική σκέψη για αύξηση 1%, αλλά αυξάνει το συγκεκριμένο ποσοστό σε 1,5% (1% από τους εργοδότες και 0,5% από τους εργαζόμενους), δημιουργώντας ακόμη πιο εκρηκτικό σκηνικό για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση έχει δε το επιχείρημα ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και άρα οι δανειστές δεν πρέπει να επιμένουν στην άρνησή τους.

Το τελικό σχέδιο συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνίας το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με την κατεύθυνση από τον πρώτο στον δεύτερο να είναι σαφής ως προς την ανάγκη να πέσει το βάρος στην αύξηση των πόρων και όχι στη μείωση των συντάξεων.

Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές υπαγορεύει αναγκαστικά την εξοικονόμηση των πόρων αποκλειστικά από τη μείωση των συντάξεων, αλλά υποστηρίζει ότι της δίδει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κι άλλα μέσα. Ακόμη δε κι αν υποχωρήσει ως ένα βαθμό για τις επικουρικές συντάξεις, δεν συζητά σε καμία περίπτωση μείωση κύριων συντάξεων, κάτι που είναι σαφώς η «κόκκινη γραμμή» της.

Ο κ. Τσίπρας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι στόχος της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, είναι αυτό να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη και όχι να βαθύνει κι άλλο η κοινωνική κρίση και η ύφεση.


Θεωνάς: Αντισυνταγματική οποιαδήποτε μείωση σύνταξης - Ουδέποτε θέσαμε θέμα
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε, οποιαδήποτε μείωση επικουρικής ή κύριας σύνταξης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς. Μάλιστα, ο κ. Θεωνάς ανέφερε ότι «ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα από υπουργό ή στελέχη της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα που τρομοκρατούν τους πολίτες».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης πως «ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τέσσερις φορές τους πολίτες το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις συντάξεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης