Τώρα ο Τσίπρας λέει «όχι» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων...

Τώρα ο Τσίπρας λέει «όχι» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων...

Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση που απορρίπτει οποιαδήποτε μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ασφαλιστικό σύστημα - Τι συζήτησαν Τσίπρας-Κατρούγκαλος

Τώρα ο Τσίπρας λέει «όχι» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων...
Σκληρή «κόκκινη» γραμμή, με απόρριψη οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων
, κύριων και επικουρικών, υιοθετεί η κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την εισήγηση του υπουργού Εργασίας
Γιώργου Κατρούγκαλου
Κλείσιμο
, ο οποίος είχε περιλάβει στην αρχική του πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου, μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι μπορεί να βγει ο λογαριασμός για το ασφαλιστικό
, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο αποφάσισε να μην περιλαμβάνει η αφετηριακή ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις καμία πρόταση για μειώσεις. Αντιθέτως οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς που θα μπουν στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση των εσόδων προς το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (1% συνολικά, με το βάρος να επιμερίζεται μισό μισό ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους), ενώ στο συρτάρι υπάρχει και η σκέψη για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.

Η τελική μορφή της ελληνικής πρότασης θα δοθεί στους δανειστές την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανές οι μειώσεις, ακόμη και σε κύριες συντάξεις – έστω στις υψηλές συντάξεις -ενώ μοιάζουν αναπόφευκτες οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τις αποφύγει.

Το ποσό που απαιτείται άλλωστε είναι πολύ μεγάλο και φτάνει περί τα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που είναι σχεδόν απίθανο να καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία πάντως απορρίπτουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους οι δανειστές, ως αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Γι' αυτό η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για σύγκρουση και μάχη με την τρόικα, ενώ προ εβδομάδων είχε απευθύνει πρόσκληση για κοινό μέτωπο με την αντιπολίτευση για την αποφυγή των μειώσεων.

Θεωνάς: Αντισυνταγματική οποιαδήποτε μείωση σύνταξης - Ουδέποτε θέσαμε θέμα
Νωρίτερα σήμερα, αντισυνταγματική χαρακτήρισε, μιλώντας στον Σκάι, οποιαδήποτε μείωση επικουρικής ή κύριας σύνταξης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς.

Μάλιστα, ο κ. Θεωνάς ανέφερε ότι «ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα από υπουργό ή στελέχη της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα που τρομοκρατούν τους πολίτες».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης πως «ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τέσσερις φορές τους πολίτες το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις συντάξεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης