Χωρίς αποφάσεις για τις συντάξεις το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Χωρίς αποφάσεις για τις συντάξεις το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Πώς διαμορφώνονται οι θέσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα Ταμεία - Ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται

Χωρίς αποφάσεις για τις συντάξεις το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής
Στο «κόκκινο» φτάνει η αγωνία για τη μάχη του ασφαλιστικού, με την κυβέρνηση να αναζητά με δραματικό τρόπο «αντίμετρα», προκειμένου να αποτρέψει τη μείωση των κύριων
συντάξεων, αλλά και να περιορίσει τις απώλειες στις επικουρικές.

Το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης για να διαμορφώσει ένα σχέδιο με προτάσεις, εν όψει της έλευσης της Τρόικας αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε και θα αρχίσει η δύσκολη διαπραγμάτευση επί του θέματος.
Κλείσιμο

Τα μέλη του ΚΥΣΚΟΙΠ αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις μετά την πολύωρη συνεδρίαση, με εμφανή τον προβληματισμό για το κρίσιμο τεστ, που περιμένει την κυβέρνηση.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξάνθος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτάς.

Το βασικό πλαίσιο με τις θέσεις της κυβέρνησης διαμορφώνεται πλέον ως εξής: σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, θα προτείνει την αύξησή τους, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των Θεσμών. Γι' αυτό και ως εναλλακτική λύση εκφράζεται η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Στο μέτωπο της ενοποίησης των Ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης