Παρασκευόπουλος: Το σύμφωνο συμβίωσης αφουγκράζεται την κοινωνία

Παρασκευόπουλος: Το σύμφωνο συμβίωσης αφουγκράζεται την κοινωνία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι διατάξεις «δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη θρησκεία ούτε με τη φύση»

Παρασκευόπουλος: Το σύμφωνο συμβίωσης αφουγκράζεται την κοινωνία
Ως νομοσχέδιο που «αφουγκράζεται την κοινωνία» χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις που επεκτείνουν το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις «δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη θρησκεία ούτε με τη φύση».

Αναφορικά με τις ισχυρές επιφυλάξεις που έχουν ειπωθεί από την αντιπολίτευση για άνοιγμα "κερκόπορτας", ώστε να επιτραπεί η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «κατηγορηματικά "όχι"». 
Κλείσιμο

«Το νομοσχέδιο δεν παρέχει έμμεση αναγνώριση της υιοθεσίας μέσω του συμφώνου συμβίωσης το οποίο εισάγεται αυτήν τη στιγμή προς ψήφιση», είπε.

«Το σύμφωνο συμβίωσης δεν εισάγει τεκνοθεσία. Υπήρξε μία παρεξήγηση. Υπήρξαν φόβοι ότι η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εφαρμόζονται αναλόγως για τα μέρη διατάξεις του αναλογικού δικαίου μπορεί να καλύψει επέκταση της τεκνοθεσίας και σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακριβώς επειδή διατυπώθηκε ο φόβος αυτός, μια από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες ήδη ανακοίνωσα διευκρινίζει ότι άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν αξιώσεις συζύγων μεταξύ τους, καθώς και αξιώσεις, παροχές ή προνόμια έναντι τρίτων ή του δημοσίου, εφαρμόζονται αναλόγως κλπ», ανέφερε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «Είναι φανερό ότι υπό τους όρους "αξιώσεις"» ή "παροχές" ή "προνόμια" δεν μπορεί να νοείται, με κανέναν τρόπο, η υιοθεσία ούτε κοινωνικά ούτε λογικά ούτε φραστικά ούτε νομικά. Επομένως, δεν ρυθμίζεται η τεκνοθεσία».

Για το ζήτημα της επιμέλειας τέκνων και την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας και στηρίζουν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «δεν τη δέχομαι τώρα αυτή τη ρύθμιση όχι επειδή επί της αρχής προσωπικά έχω κάποια αντίθεση. Ίσα ίσα θα έλεγα από τώρα ότι συμφωνώ».

«Όμως δεν την εισάγω, διότι η ρύθμιση αυτή θα προϋπέθετε επέμβαση και σε αρκετές άλλες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε.

Πάντως, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που θα αφορούν και το ζήτημα της τεκνοθεσίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης