«Σοκ και δέος»: Σε 25 μέρες το «μαχαίρι» στις συντάξεις

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό - Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν «ρωγμές» στην κοινοβουλευτική συνοχή - Μετά τον Φεβρουάριο η φορολογία των αγροτών και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - Τροπολογίες για το «παράλληλο πρόγραμμα» επανέρχονται από το... παράθυρο

«Σοκ και δέος»: Σε 25 μέρες το «μαχαίρι» στις συντάξεις
Μέσα στον Ιανουάριο και σίγουρα μέχρι τις 15 του μήνα πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
, προκειμένου να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους.

Παρά την έντονη φημολογία περί του αντιθέτου, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως δεν πρόκειται να υπάρχουν απώλειες κατά την ψηφοφορία στη
Βουλή
Κλείσιμο
.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να πείσει η κυβέρνηση τους
Θεσμούς ότι έχει ισοδύναμα, προκειμένου να μην μπει «μαχαίρι» στις συντάξεις
-επικουρικές, αλλά και κύριες- είναι ελάχιστα, καθώς μένουν μόλις 25 ημέρες -και ενώ μεσολαβούν και οι γιορτές.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, και καθώς οι δανειστές αντιδρούν σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης, όπως π.χ. η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, οι περικοπές στις συντάξεις είναι αναπόφευκτες και αναμένεται, ουσιαστικά, μόνο η «νομιμοποίησή» τους από τη Βουλή.

Ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, κατά την καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες και υπουργούς, συζητήθηκε ο οδικός χάρτης μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία προσδιορίζεται για τις 15 Φεβρουαρίου.

Σχετικά με τις επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αποφάσεις αναμένεται να λάβει το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την Τετάρτη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν πάντως πως η φορολογία των αγροτών θα συζητηθεί μετά τον Φεβρουάριο. Το νομοσχέδιο, δε, για τα «κόκκινα» δάνεια, θα κατατεθεί μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Κατά την πρωινή σύσκεψη οριστικοποιήθηκαν τροπολογίες που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, που θα ψηφιστεί αύριο. Οι τροπολογίες αφορούν στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, οι οποίες αφενός έχουν συζητηθεί με τους δανειστές και αφετέρου έχουν χρονικό πλαίσιο.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος χειρισμός του θέματος, δηλαδή να είχαν συζητηθεί εκτενέστερα ζητήματα με τους δανειστές, για τα οποία εκτιμάται πως ούτως ή άλλως θα υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν πως παρουσιάζονται συχνά κωλύματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και γι' αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ξεπερνιούνται.


Τέλος σε ότι αφορά στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times και στις δηλώσεις εκει του Αλέξη Τσίπρα, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως πρόκειται για μια παλαιότερη ελεύθερη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο που υπογράφει το ρεπορτάζ, όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Παρίσι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης