Με ειρωνείες «απαντά» το Μαξίμου στα «συμπληρωματικά μέτρα» για το '16

Με ειρωνείες «απαντά» το Μαξίμου στα «συμπληρωματικά μέτρα» για το '16

Σοκ από τη φερόμενη απαίτηση των δανειστών για νέα μέτρα έως επτά δισ ευρώ, λόγω των ουτοπικών προβλέψεων για τα έσοδα της νέας χρονιάς και του άγνωστου ύψους των δαπανών - Δεν υπάρχει ωστόσο απάντηση επί της ουσίας από το Μαξίμου - «Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο» το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Με ειρωνείες «απαντά» το Μαξίμου στα «συμπληρωματικά μέτρα» για το '16
Με ένα ειρωνικό σχόλιο διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιεύματα που αναφέρουν πως, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι δανειστές ζητάνε νέα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα πληροφορίες από τους
Θεσμούς, αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός δεν «βγαίνει» και πως θα χρειαστεί λήψη επιπλέον μέτρων, ύψους μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2016.

Κλείσιμο
Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν ως εξής αυτές τις πληροφορίες: "Πριν από 15 μέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας
με τον
Παππά. Στο ενδιάμεσο η ΕΕ έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν
, ενώ, πλέον, είναι στα μαχαίρια ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο. Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ., ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο".

Για την... ταμπακιέρα, πάντως, δηλαδή το αν όντως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος λήψης νέων μέτρων, το Μαξίμου επί της ουσίας δεν λέει κουβέντα...

To απόλυτο σοκ: Νέα μέτρα 6-7 δισ. ζητούν οι δανειστές - Θεωρούν «τρύπιο» τον προϋπολογισμό
«Τρύπιο» προϋπολογισμό, με ουτοπικές προβλέψεις εσόδων και άγνωστο ύψος δαπανών, θεωρούν οι δανειστές πως κατέθεσε η κυβέρνηση και ζητούν την λήψη πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ για το 2016 και έως 6 ή 7 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2018!

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με την δόση του 1 δισ. ευρώ αφού, παρότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, ο ESM δεν συνεδρίασε ακόμη για να εγκρίνει την καταβολή της δόσης, αναμένοντας να δημοσιευτούν πρώτα στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και τα τελευταία προαπαιτούμενα (δηλαδή κάτι «λεπτομέρειες για τις δαπάνες Υγείας).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των δανειστών, η κυβέρνηση κατέθεσε τον νέο προϋπολογισμό χωρίς να έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας των ελεγκτών, οι οποίοι διαπιστώνουν όμως «τρύπα» της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ). Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην Αθήνα (στις 18 Ιανουαρίου πιθανότατα) θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016, ενώ εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τα έτη 2016 έως 2019.
 
Εκτός του ότι αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση (πχ φόροι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή τον φόρο στο κρασί αντί για την επιβολή ΦΠΑ σητν εκπαίδευση που αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση) επιπλέον εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδέν ανάπτυξη, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που –συνυπολογίζοντας και τη συμφωνία για περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις- ανεβαίνουν στα 3 δισ. για το 2016.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018, το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί ότι περιλαμβάνει και επιπρόσθετα «κρυφά» μέτρα («απροσδιόριστα» όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία) ύψους 2,9 δισ. ευρώ έως το 2018.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης