Ελέγξτε τα σύνορά σας ή ερχόμαστε, λένε οι Ευρωπαίοι στον Τσίπρα

Ελέγξτε τα σύνορά σας ή ερχόμαστε, λένε οι Ευρωπαίοι στον Τσίπρα

Παράπονα Τσίπρα στη Μέρκελ για τη Frontex: Λουφάρουν με τα ωράριαΤο προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχεται είπε ο πρωθυπουργός στη Γερμανία Καγκελάριο - Μέσα στην ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με Φρανσουά Ολάντ

Ελέγξτε τα σύνορά σας ή ερχόμαστε, λένε οι Ευρωπαίοι στον Τσίπρα
Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
και τον Γάλλο Πρόεδρο
Φρανσουά Ολάντ έχει σήμερα ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος) και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Eπί τάπητος τέθηκαν το θέμα της
Frontex και των hot spot.

Η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο από την ελληνική πλευρά ότι από τη βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον κ. Φρανσουά Ολάντ μέσα στην ημέρα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης