Μαλλιά - κουβάρια στη ΝΔ (και) για τη φημολογούμενη σχέση Καραμανλή – Τσίπρα

Αντιδράσεις από Άδωνι, Κυριάκο και Τζιτζικώστα που βρήκαν ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη - Αίσθηση και από τους επαίνους Ρουσόπουλου στον πρωθυπουργό - Τι λέει το περιβάλλον Καραμανλή για τους διαύλους με το Μαξίμου

Μαλλιά - κουβάρια στη ΝΔ (και) για τη  φημολογούμενη σχέση Καραμανλή – Τσίπρα
Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας
κάλπες της προσεχούς Κυριακής, νέα αφορμή για οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν οι αναφορές δύο στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού
Κώστα Καραμανλή για τις σχέσεις που διατηρεί ο τελευταίος με τον πρωθυπουργό
Αλέξη Τσίπρα
Κλείσιμο
.

Οι πρώην υπουργοί Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησαν για επαφές του κ. Καραμανλή με τον σημερινό πρωθυπουργό, προκαλώντας την αντίδραση των τριών από τους τέσσερις υποψηφίους για την αρχηγία της ΝΔ, δηλαδή των κυρίων
Αδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη
και Απόστολου Τζιτζικώστα, οι οποίοι δεν είχαν κρύψει την έντονη ενόχλησή τους για τις διαρροές των προηγούμενων ημερών περί στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τον πρώην πρωθυπουργό. 

Ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ξάφνιασε με τις επαινετικές αναφορές που έκανε για τον κ. Τσίπρα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm» είπε πως γνωρίζει ότι ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός «είχαν στο παρελθόν μία-δύο επικοινωνίες», ενώ ο κ. Στυλιανίδης φέρεται να αποκάλυψε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καραμανλή την νύχτα της 12ης Ιουλίου κατά την κρίσιμη 17ωρης διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το νέο Μνημόνιο.
 «Οι όποιες επαφές έχουν κάποια πολιτικά πρόσωπα τέτοιας πολιτικής κατάταξης ή πολιτικού βεληνεκούς, για το καλό της χώρας, μόνο θετικές είναι», είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα, του απέδωσε ηγετικά εύσημα και τον παρομοίασε σε κάποια σημεία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και αναδεικνύεται σταθερά, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται», είπε και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι σε πολλά στοιχεία, τουλάχιστον ως προς το μπαλκόνι και το δημόσιο λόγο του, μοιάζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς τη βαρύτητα την πολιτική και την επιστημονική που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε καμία περίπτωση, διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας μεγάλος καθηγητής στη διακυβέρνηση».

«Έγιναν επαφές, αλλά δεν έχουν ανοιχτή γραμμή»

Με νέες διαρροές, πάντως, από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή επιχειρήθηκε να υποβαθμιστούν οι επισημάνσεις του πάλαι ποτέ στενότατου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ρουσόπουλος έγιναν στο παρελθόν και πως οι δυο άνδρες δεν έχουν ανοιχτή γραμμή, δεν βρίσκονται δηλαδή σε διαρκή επικοινωνία. 

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο Κώστας Καραμανλής παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες, όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα, προσθέτοντας ότι αυτό που θέλησε να κάνει τον περασμένο Ιούλιο ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εισηγούνταν ακόμη και ρήξη με την Ευρώπη.

Οι διευκρινίσεις αυτές από το περιβάλλον Καραμανλή κρίθηκαν επιβεβλημένες καθώς το θέμα που ανέκυψε αναμόχλευσε τα πάθη στη Νέα Δημοκρατία, υποχρεώνοντας τους υποψήφιους αρχηγούς να πάρουν θέση. 

Κυριάκος: Να μιλήσει δημόσια ο Καραμανλής

«Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι στον Τσίπρα, όχι γιατί τον θεωρεί πολιτικό εχθρό, αλλά γιατί αποδεικνύεται ένας εμμονικός, ιδεοληπτικός και ανίκανος πρωθυπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τα περί επικοινωνίας Καραμανλή - Τσίπρα, δήλωσε πως δεν γνωρίζει εάν πράγματι υπάρχει επικοινωνία. Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει πως κάτι τέτοιο θα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διευκόλυνε εάν έβγαινε δημόσια ο Κώστας Καραμανλής να μιλούσε επί του θέματος.

«Μου φαίνεται παράξενο στο έτος 2015 στη ΝΔ να επιζητεί κάποιος τη διάκριση ή την προβολή του αυτοπροσδιοριζόμενος ως “μητσοτακικός”, “καραμανλικός”, “σαμαρικός” ή ο,τιδήποτε άλλο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτές οι πρακτικές θα τελειώσουν εάν εκλεγώ πρόεδρος, γιατί ο καθένας θα κρίνεται αξιοκρατικά με βάση την αξιοσύνη του και όχι με βάση την προσωπική αναφορά που μπορεί να έχει σε οποιοδήποτε πρόσωπο».

Τζιτζικώστας: Να μην κερδίσει πάλι ο Τσίπρας

«Υπάρχει ένα σύστημα που προσπαθεί να συντηρήσει τον κ. Τσίπρα και θέλει μια αδύναμη ΝΔ, μια συρρικνωμένη ΝΔ, την οποία θα μπορέσει να σύρει σε λίγο καιρό σε μια συγκυβέρνηση», υποστήριξε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 

«Αυτή η ΝΔ, δεν είναι η ΝΔ που θα φέρω την επόμενη μέρα. Η ΝΔ κρέμεται από μια κλωστή, διότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και επιθυμεί διακαώς να τη διαλύσει», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ως στόχο αυτή τη στιγμή να διατηρήσει μια ΝΔ, με μια μεταβατικότητα, συρρικνωμένη σε χαμηλά ποσοστά για να μπορούν ανενόχλητοι να καταστρέφουν τη χώρα. Αυτό οι Νεοδημοκράτες, επειδή οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της παράταξης δεν είναι πιόνια, το έχουν καταλάβει και δεν πρόκειται να το δεχτούν».

«Ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει τέσσερις εκλογές, μια εθνική εκλογή, μια ευρωεκλογή, το δημοψήφισμα, άλλη μια εθνική εκλογή και τώρα επιθυμεί να κερδίσει και τις εσωτερικές εκλογές της ΝΔ», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και επικαλούμενος και τον Λάκη Λαζόπουλο υποστήριξε ότι από το Μαξίμου «επιλέγουν τον κ. Μεϊμαράκη για αρχηγό στη ΝΔ», επειδή «ίσως εξυπηρετεί τα σχέδια περί συγκυβέρνησης».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε ότι εκείνος δέχεται χτυπήματα από τα συστήματα διαπλοκής στη χώρα «γιατί δε με κρατάνε από πουθενά». Ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε με έμφαση ότι «με Τζιτζικώστα αρχηγό στη ΝΔ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει βαθιές ιδεοληψίες».

Άδωνις: Θα χτυπήσω τον Τσίπρα σα χταπόδι

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «ατυχή στιγμή» τις αναφορές του Θεόδωρου Ρουσόπουλου επισημαίνοντας ότι τον ανησύχησαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εσωκομματικές εκλογές. 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ενότητα του κόμματος είναι δεδομένη, πρόσθεσε, όμως, ότι «μόνο σε μία περίπτωση μπορεί να τα χαλάσουμε, αν εκλέγει κάποιος που θα μας πάει σε συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα». Δήλωσε πάντως ότι όλοι έχουν δεσμευθεί ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι και οι τρεις συνυποψήφιοι του ήρθαν στη δική του γραμμή.

«Αν κάποιος θέλει να συνεργαστεί με τον Τσίπρα με οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να το πει πριν την κάλπη, γιατί αν εκλεγεί κάποιος και μας πάει στον Τσίπρα θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε. 

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η φημολογούμενη σχέση Καραμανλή - Τσίπρα κάνει κακό στη ΝΔ και απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ είπε «αν θέλετε να κάνετε το χατίρι του κ. Τσίπρα ψηφίστε τους άλλους τρεις». Ενώ μιλώντας για τον εαυτό του υποσχέθηκε ότι «ο Τσίπρας δεν θα μου ξεφύγει» και «θα τον χτυπήσω σαν χταπόδι». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης