Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με 153 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών 153 υπερψήφισαν και 145 καταψήφισαν το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2016

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με 153 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Σε μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν δώδεκα ώρες και ολοκληρώθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Ελλήνων
υπερψήφισε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 216.

Με την στήριξη των 153 βουλευτών του
ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
και των ΑΝΕΛ
εγκρίθηκε από την Βουλή ο πρώτος «αριστερός» προϋπολογισμός που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για το 2016. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού ψήφισαν 153 ενώ 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Από την διαδικασία απουσίαζαν ο κ. Γιώργος Βαγιωνάς (
ΝΔ) και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος που δήλωσε πως αν ήταν παρών θα καταψήφιζε. Κατά την πενθήμερη συζήτηση μίλησαν 178 βουλευτές και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος
που διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο της διαδικασίας χαρακτηρίζεται από το ήπιο και άνευρο κλίμα. Ακόμα και το κλείσιμο των συζητήσεων, δηλαδή η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών έγινε στο ίδιο υποτονικό κλίμα.


Τσίπρας: Πολυτέλεια η διαφωνία σε ζητήματα εθνικής ευθύνης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού επέρριψε όλες τις ευθύνες για την προσφυγική κρίση, το ασφαλιστικό και γενικότερα για τα επώδυνα μέτρα του νέου προϋπολογισμού στην αντιπολίτευση ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση χαίρει τις εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, τονίζοντας μάλιστα πως «θα βγούμε από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε. Ξέρουμε να το κάνουμε».

Παραδέχθηκε ότι «Ο προϋπολογισμός είναι δύσκολη άσκηση για εμάς» υποστήριξε όμως ότι «αποτυπώνει το στίγμα της κοινωνικής πολιτικής σε συνθήκες οικονομικής και δημοσιονομικής στενότητας. Υπάρχει το στίγμα μιας αγωνιώδους μάχης να στηριχθούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αγωνιστήκαμε σε πλαίσιο που ήταν εκ των προτέρων ναρκοθετημένο».  «Εξετάσαμε κάθε εναλλακτική στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και πετύχαμε μια συμφωνία που ήταν συμβιβασμός» είπε επανερχόμενος σε όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι για να επιτεθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν και διαγράφηκαν από το κόμμα λέγοντας «Όποιοι οραματίζονταν εύκολη νίκη βγήκαν έξω από το χορό νωρίς και εκ του ασφαλούς πρότειναν λύσεις μη ρεαλιστικές … βολονταρισμού». Αναφερόμενος δε στην αντιπολίτευση είπε «Άλλοι προφήτευσαν την κυβερνητική κατάρρευση . Απεδείχθησαν σε πολλά ψευδοπροφήτες».

Επισήμανε, ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να αντιμετωπίσει την διαπλοκή και την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι «Κατά την εξέταση του Φαλτσιανί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές η οικειοθελής προσέλευση στις φορολογικές αρχές έφερε έσοδα που άγγιξαν τα 80 εκατ. ευρώ… Είναι θέμα πολιτικής βούλησης οι έλεγχοι και η διεκδίκηση των κλεμμένων. Ελέγχονται όλες οι λίστες παλιές και νέες και κάποιες που έρχονται το τελευταίο διάστημα».

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό είπε ότι «Να τονίσουμε πως το μεγαλύτερο μερος της εξοικονόμησης έχει επιτευχθεί με τη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τι απομένει; Περίπου 600 εκατ. ευρώ. Εμείς λέμε ότι το 0,4% υπάρχουν τρόποι να βρεθεί με κοινωνική μέριμνα χωρίς νεες επώδυνες μειώσεις σε συντάξεις. Ζητήσαμε στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών να συναινέσουν σε αυτό το σχεδιασμό. Δεν ζητήσαμε στήριξη ή ψήφο ούτε πολύ περισσότερο συμμετοχή στην εξουσία που ονειρεύονται παράκεντρα εξουσίας που χάνουν την γη κατω από τα πόδια τους. Ζητήσαμε η εθνική κόκκινη γραμμή να είναι όχι στη μειωση συντάξεων. Αρνηθήκατε.  Υπάρχει ακόμα χρόνος να πείτε ότι δεν πρέπει να μειωθούν άλλο οι συντάξεις».

«Αποφύγατε λεει την παγίδα που σας έστησα. Προτιμάτε να πέσουν οι συνταξιούχοι στην παγίδα για να μην σας πουν ότι πέσατε στην δική μου παγίδα» ειπε απευθυνόμενος στην ΝΔ για να συνεχίσει «Με αυτό τον τρόπο δεν εκτιθέμεθα εμείς αλλα εσείς γιατί ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο».

«Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις. Θα τις υπερασπιστούμε και μόνοι μας και δεν θα είναι η πρώτη φορα. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις είμαστε μόνοι μας με τον ελληνικό λαό. Χάσατε 3 εκλογές αλλά μυαλό δεν βάλατε» ειπε κορυφώνοντας την κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν λετε να βάλετε μυαλό. Επτά μηνες είχατε την προσδοκία «σημερα – αύριο πέφτουν». Στο δημοψήφισμα δώσατε τα ρέστα σας και χάσατε πανηγυρικά. Μετά ήρθαν οι εκλογές όπου ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει γνωρίζοντας την συμφωνία και ξαναχάσατε». «Δεν πέρασαν 2 μηνες από εκλογικό αποτέλεσμα της συντριβής και πάλι κοιμάστε και ξυπνάτε με το αν θα πέσουμε. Είναι πολλά τα 4 χρόνια θα κουραστείτε» υποστήριξε για να προσθέσει «Θα αναλάβουμε την ιστορική εκκρεμότητα. Να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια του λαού.  θα βγουμε από την κριση αλλά με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε. Ξέρουμε να το κάνουμε».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις για το προσφυγικό εξαπολύοντας και πάλι επίθεση στην αντιπολίτευση.  «Αναρωτιέμαι» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να συμπληρώσει «διότι με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει εθνική γραμμή σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Διαφοροποιηθήκατε. Εντάξει με τα κάθε λογής συστήματα διαπλοκής που ξεψυχούν και ψάχνουν το κάθε τι και λενε ότι είναι η Ελλάδα αφρικανική χώρα αλλά και εσείς; Σε τέτοια ζητήματα εθνικής ευθύνες απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Όπου υπάρχουν περιθώρια ας διαφωνήσουμε αλλά στα εθνικά θέματα η διαφωνία είναι πολυτέλεια».


Πλακιωτάκης: «Θέλετε να συνεννοηθείτε με τη φίλη σας την Αγγέλα για να καταργήσετε το μνημόνιο με έναν νόμο;»
Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί «να συσκοτίσει, να εξαπατήσει και να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την αποτυχία της πολιτικής του καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε».

Συνεχίζοντας είπε ότι «είναι θεαματική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραποιήσει τα νούμερα του προυπολογισμού και να κατασκευάσει ψεύτικες εικόνες». Έκανε ειδικά αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λέγοντας ότι «είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή, οδηγεί το τραπεζικό σύστημα στον αφελληνισμό» και προειδοποίησε: «Ας σταματήσει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ας ετοιμάσει την απολογία της». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ρώτησε: «Είσαστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου».

 
Φώφη Γεννηματά: Κάνατε εθνικό πρόβλημα το προσφυγικό
Η  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε άνοιγμα για συνεννόηση σε εθνικά θέματα, ενώ χαρακτήρισε ολέθριο λάθος που χρησιμοποίησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για  επικοινωνιακές σκοπιμότητες και ντρίπλες.

Η κυρία Γεννηματα άσκησε κριτική και στην ανακεφαλαιοποίηση, κάνοντας λόγο για μεγάλη μείωση της αξίας των μετοχών και πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο  το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πώς φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009,  του 2ου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο  3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο  και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.


Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση βάζει φόρους
Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό το Ποτάμι, όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φορολογεί ότι κινείται και δεν κινείται….. Ο πρόεδρος του Ποταμιού, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται «μαχαίρι» στις σπάταλες και τα οφέλη να πάνε στους χαμένους της κρίσης και κατηγόρησε την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι θέλει να ωϕελήσει συγκεκριμένα πρόσωπα. «Θέλει να κάνει πολλά ρουσϕέτια», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι. Σπατάλη πάνω στη σπατάλη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «εμείς σε αυτό τον δρόμο δεν είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε αντίπαλοι. Το Ποτάμι καταψηϕίζει τον προϋπολογισμό σας», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προαναγγέλλει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί «να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Όποιος πίστεψε το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ περι ανακούφισης της κοινωνίας ας ρίξει μια ματιά στην αιτιολογική έκθεση προϋπολογισμού» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ για να προσθέσει «ο προϋπολογισμός υπηρετεί χωρίς ταλάντευση το κεφάλαιο. Σε αντίθεση με τις αφηγήσεις Τσίπρα περί επώδυνου συμβιβασμού μετά από εκβιασμό του κ. Σόιμπλε, στην έκθεση διαβάζουμε για τα πολλαπλά οφέλη της συμφωνίας, δηλαδή του τρίτου μνημονίου».


Λεβέντης: Ματαιοπονεί η κυβέρνηση αν περιμένει στήριξη από μας
Ματαιοπονεί η κυβέρνηση αν ψάχνει δεκανίκια στην Ένωση Κεντρώων» επισήμανε ο κ. Βασίλης Λεβέντης επιμένοντας στην πρόταση του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης

«Γύρισα όλη την Ελλάδα αλλά δεν βρήκα ούτε έναν να μου πει να δώσω στήριξη στον Τσίπρα. Μόνο οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε αν θα δώσω στήριξη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Επιστρέφοντας» δε τις εκτιμήσεις του «Ποταμιού» περι συνεργασίας κυβέρνησης με το κόμμα του είπε «η Ένωση Κεντρώων δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Αρα; Ποιος θα στηρίξει; Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια και θα το δείτε σε λίγες ημέρες».
 

Σφοδρή αντιπαράθεση Βενιζέλου - Καμμένου
Πάντως, οι αναφορές του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου σε PSI και συμβάσεις υποβρυχίων προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: « Ο Καμμενος ανέφερε το όνομά μου επαναφέροντας βαριά συκοφαντία περι βλαπτικών δικών μου επιλογών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και για το PSI. Είναι ηθική και αισθητική επιλογή του κ. Τσίπρα να είναι ομογάλακτος του κ. Καμμένου. Αυτό όμως δεν δίνει δικαίωμα στον κ. Καμμένο να χυδαιολογεί.

Στην κατανομή αρμοδιοτήτων ο κ. Τσίπρας αφαίρεσε επιλογή σχετική με ναυπήγηση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού απο τον κ.  Καμμένο και την έδωσε στον κ. Βίτσα. Δεν τον εμπιστεύεται στο θέμα αυτό. Διεξάγεται διαιτητική δίκη για προστασία δικαιωμάτων ελληνικού δημοσίου. Μου ζητησε το Ελληνικό Δημόσιο να καταθέσω ως μάρτυρας στο διεθνές δικαστήριο για το συμφέρον της χώρας. Θέλουν την δική μου γνώμη για να πειστεί ο ισπανός επιδιαιτητής. Την ώρα που επιστρατεύομαι να στηρίξω τα εθνικά συμφέροντα έρχεται ο κ. Καμμένος να με προσβάλλει.

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: δεν έχετε άλλο χρόνο. Δεν έχετε ασυλία χρόνου. Δεν θα στερήσετε το χρόνο από τους επόμενους ομιλητές. Παρόντων αρχηγών κομμάτων δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε

Ε. Βενιζέλος : το 2012 έγινε παρέμβαση στο χρεος που ωφέλησε τη χώρα. Επειδή τώρα όλοι ελπίζουμε ότι ξεκινά η διαπραγμάτευση για χρέος και θέλουμε να συμβάλουμε. Για να συμβάλουμε πρέπει όλοι να κατανοήσουν και να ομολογήσουν αυτό που έγινε το 2012.

Π. Καμμένος: ο Βενιζέλος δυστυχώς τρίβεται στην τσίχλα… στην γκλίτσα του τσοπάνη
 

Φωνές από Χάρη Θεοχάρη
Π. Καμμένος: κύριε συνήγορε του Βενιζέλου καθίστε κάτω. Σας διόρισε κάποτε ο Βενιζέλος και σήμερα τον υπερασπίζεστε. Κύριε Βενιζέλο  θυμάστε τον κ. Σάφα που άρπαξε 500 εκτ. ευρώ και την έκανε; Δεν έχετε ευθύνη για τα 500 εκατ. ευρώ; Καλά κάνετε και καταθέτετε στην διαιτητική επιτροπή . Αλλά το κάνετε εναντίον αυτού που εσείς φέρατε και μας πήρε τα 500 εκατ. ευρω. Εχετε προσωπική ευθύνη και αυτή πρέπει να αποδοθεί. Όταν παίρνατε το κρατικό αεροπλάνο με τον Νίκο Παπανδρέου και πηγαίνατε στο Αμπου Νταμπι τι κάνατε;

Ε ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: είναι θλιβερό για τη Βουλή και την κυβέρνηση. Αυτός που κατέχει την θέση του ΥΠΕΘΑ να μην γνωρίζει τα δεδομένα ή να τα διαστρεβλώνει με διάθεση εγκληματική. Τον Σάφα την επέλεξε η Τίσεν Κρούπ. Ο Σάφα δεν εισέπραξε τέτοια ποσά γιατί τα είχαν εισπράξει οι γερμανοί από το Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα πριν αναλάβουμε εμείς. Εμείς αντικαταστήσαμε το πρόγραμμα με πιο συμφέρουσες συμφωνίες. Δεύτερο μεγάλο ψέμα είναι ότι εγώ πηγα στο Αμπου Νταμπι. Ξέρετε ότι έγινε με άλλα πρόσωπα. Τότε ήσασταν υποστηρικτής μου και μου χτυπούσατε την πλάτη. Είστε ένοχος βαριάς συκοφαντίας και άσχετος με τα θέματα του υπουργείου σας. Αφήστε αυτές τις αθλιότητες

Χ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: αναφερθήκατε στην αγορά 10 παμπάλαιων ΣΙΝΟΥΚ από εταιρία που επιλέξατε την ώρα που διοικητές νοσοκομείων ζητούν φάρμακα και παιδιά πεινάνε στα σχολεία. Το πρόβλημά σας είναι αν θα κάνετε σούζα στον Σόιμπλε ή θα είστε ορθιος στον κ. Κέρι. Εκτός αν τα ελικόπτερα τα επιλέξατε για άλλο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζω να είναι γρήγορα και γερά γιατί θα σας χρειαστούν.


Το αριθμητικό σόου του Τσακαλώτου
Σε αριθμητικό σοου μετέτρεψε την εισαγωγή της τοποθέτησής του για τον προϋπολογισμό ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παραδίδοντας μαθήματα αντιπολιτευτικής τακτικής στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκρούουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης τους είπε «Να χρησιμοποιείται τέσσερις αριθμούς. Όπως στο παλιό ανέκδοτο σας λέω να χρησιμοποιείτε 3 αριθμούς και ένα τζόκερ: 25, 28,33 και το 50 για τζόκερ» για να εξηγήσει : «Το 25 είναι το ποσοστό που έπεσε το εθνικό εισόδημα από τα δικά τους μνημόνια. Το 28 είναι η ανεργία που προκάλεσαν.  Το 33 είναι το ποσοστό πληθυσμού σε φτώχια ή κινδυνεύει από την φτώχια. Το τζόκερ είναι 50 ποσοστιαίες μονάδες που έχασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την εποχή που ο δικομματισμός έπαιρνε μεγάλα ποσοστά».

Ο υπουργός όμως συνέχισε επικαλούμενος μάλιστα και τον αθλητικογράφο Αντώνη Πανούτσο. «Ο μεγάλος αθλητικός σχολιαστής Αντώνης Πανούτσος  λεει ότι για την ιταλική σχολή το 1-0 είναι το καλύτερο σκορ… Από 3-0 και πάνω είναι της αγγλικής σχολής. Εσείς που είστε τις ιταλικής μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν ή δυο αριθμούς εγώ που είμαι της αγγλικής θα χρησιμοποιώ και τους 4».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης