Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Κύπρου, όπως κάνει η Τουρκία

Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Κύπρου, όπως κάνει η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα και επεσήμανε ότι κύριο ζητούμενο είναι η δίκαιη λύση στο κυπριακό

Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Κύπρου, όπως κάνει η Τουρκία
Στο συνολικό πλαίσιο που κινείται η ελληνική διπλωματία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε αυτό το πλαίσιο αναφερόμενος στον όρο της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που έχει προωθήσει από τη θέση αυτή. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια δίκαιη λύση στο
Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αποτελεί το κύριο ζητούμενο για την εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Μεγαλονήσου, όπως κάνει η Τουρκία. Επιπλέον ανέφερε πως η λύση θα πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και με την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων με την παράλληλη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Υπογράμμισε πως η ζωή έχει αποδειξει πως χρειάζονται πρωτοβουλίες και πως όπου υπάρχει αδράνεια θα παρέμβουν τρίτοι. 
Κλείσιμο

Μιλώντας εκτενώς για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είπε πως όταν βρέθηκε στην Τεχεράνη, του είπαν πως ήταν ο πρώτος ξένος υπουργός Εξωτερικών που μίλησε στο πανεπιστήμιο της πόλης. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εκεί αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με το Ισραήλ και στις σχέσεις με την Τουρκία. Έτσι, υποστήριξε, αποδεικνύεται πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει καλές σχέσεις με χώρες που βρίσκοτναι σε αντίθεση μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα είπε πως η ελληνική πλευρά έχει στηρίξει την ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης και διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά στη Συρία τόνισε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει την πολιτική λύση. Παράλληλα, είπε, πως έχει απορριφθεί ήδη στο ΝΑΤΟ κάθε σκέψη εμπλοκής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Για τις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού και υπογράμμισε πως αναδείχθηκε η ανάγκη να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Επίσης υπενθύμισε την πρόταση που έκανε στα Σκόπια την άνοιξη και απορρίφθηκε. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να διδάσκεται από την ιστορία της, να φροντίζει για τη συνέχειά της χωρίς να γίνεται φυλακισμένη της. Αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έκανε λόγο για μια ανανεωμένη συμφωνία φιλίας η οποία θα είναι συνέχεια της συμφωνίας της δεκαετίας '90.

Τέλος για την ΕΕ ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες να βρει η Ευρώπη τις αξίες και τις αρχές της. Δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεφύγει η ΕΕ από νεοφιλελεύθερη αντίληψη και να αλλάξει προς το πιο κοινωνικό και προοδευτικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης