Στις 800.000 ευρώ το κόστος για τις κάλπες στη ΝΔ

Στις 800.000 ευρώ το κόστος για τις κάλπες στη ΝΔ

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδριάζει το μεσημέρι και αναμένεται να επισημοποιήσει την επιλογή της Vodafone ως διοργανώτρια των εκλογών

Στις 800.000 ευρώ το κόστος για τις κάλπες στη ΝΔ
Σε αναζήτηση της υπογραφής που θα επισημοποιήσει το στήσιμο των γαλάζιων καλπών στις 20 Δεκεμβρίου βρίσκονται στη Συγγρού, αν και έχουν συμφωνήσει τόσο στην εταιρεία, όσο και στην ημερομηνία.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδριάζει το μεσημέρι και αναμένεται να επισημοποιήσει την επιλογή της Vodafone ως διοργανώτρια των εκλογών, αφού προηγουμένως παρουσιαστεί στην ΚΕΦΕ η τεχνική έκθεση της επιτροπής των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της
Νέας Δημοκρατίας.

Χθες, η Συγγρού έλαβε και επίσημα την τεχνική έκθεση και την οικονομική προσφορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με το τίμημα να φέρεται πως θα είναι υψηλότερο σε σχέση με της infosolutions, και μπορεί να φτάνει έως και τα 800.000 ευρώ. 
Κλείσιμο

Ο ορισμός της ημερομηνίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη διότι βάζει τέλος στα σενάρια για  επ’ αόριστον αναβολή  της διαδικασίας. Η απόφαση την Τρίτη ήταν, κυρίως, πολιτική, καθώς ο κίνδυνος ενός νέου φιάσκο οδήγησε  τους υποψηφίους  να παραμερίσουν τις ενστάσεις τους και δώσουν το πράσινο φως για την ανάθεση του έργου μηχανογραφικής υποστήριξης της εκλογικής διαδικασίας στη Vodafone, σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, ακόμα και αν λάμβανε παράταση η ημέρα διεξαγωγής από τις 13 Δεκεμβρίου στις 20 Δεκεμβρίου. 

Λόγω του μικρού χρόνου προετοιμασίας η Vodafone τόνισε τους κινδύνους ατυχήματος, με το περιθώριο να φτάνει στο 25%, ενώ διαβεβαίωνε για την ομαλή διεξαγωγή από την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και μετά. Επίσης, απορρίφθηκε η προσφορά της εταιρείας «Έξυπνα Συστήματα», η οποία εμφανιζόταν να εγγυάται τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου και προτιμήθηκε να καθυστερήσει η διαδικασία, παρά να επαναληφθεί ένα φιάσκο. Επικράτησαν οι «φωνές» εκείνες, που εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορούσε μια «μικρή» εταιρεία να φέρει εις πέρας το έργο των εκλογών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν η Vodafone έδινε ως πρώτη ημερομηνία την 20ή Δεκεμβρίου.

Οι κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέμειναν  ότι πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η διαδικασία και στη συνέχεια να οριστεί η ημερομηνία ενώ και κ. Αδωνις Γεωργιάδης προέκρινε την 13η Δεκεμβρίου,  χωρίς όμως να αντιδρά στην εβδομαδιαία αναβολή, όπως και ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.  

Παράλληλα,  την ευθύνη λειτουργίας των υπολογιστών στα εκλογικά κέντρα θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, έχει προταθεί -και θα συζητηθεί σήμερα στην ΚΕΦΕ- να μπορούν οι ψηφοφόροι να επιλέξουν το κέντρο που θα ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του πρώτου, εξαιτίας των μετακινήσεων που τυχόν γίνουν λόγω εορτών. 

Πλέον, ίσως χαμηλώσουν προσωρινά οι τόνοι στη Συγγρού και οι υποψήφιοι να επικεντρωθούν στην προεκλογική  “μάχη”, μεταφέροντας την στη Βουλή, ενόψει των δύσκολων μέτρων που καταφθάνουν προς ψήφιση. Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι δείχνουν σημάδια κόπωσης, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ενώ το ποσοστό προσέλευσης είναι ένα δύσκολο στοίχημα για τους υποψηφίους, λόγω και της εορταστικής περιόδου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη  βεβαιότητά του ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 20 Δεκεμβρίου. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά μέσα σε 20 ημέρες πρέπει να λυθούν ορισμένα οργανωτικά προβλήματα και οι τέσσερις υποψήφιοι να πείσουν τους πολίτες ότι πρέπει να προσέλθουν στις «γαλάζιες» κάλπες λέγοντας μάλιστα πως η «επένδυση» των 3 ευρώ - κόστος συμμετοχής στις εκλογές - είναι καλή καθώς επιλέγει κάποιος τόσο πρόεδρο της ΝΔ όσο και εν δυνάμει πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα κόμματα και η κοινωνία έχουν πάρει «διαζύγιο» και η συμμετοχή σε εσωκομματικές διαδικασίες γεφυρώνει αυτό το χάσμα που έχει δημιουργηθεί.  Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να είναι εκείνος ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το κόμμα «πρέπει να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά από το μηδέν» και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων ώστε να δημιουργήσει στη συνέχεια λιτές και χαλαρές δομές με μικρό κόστος.

Από την πλευρά του, κατηγορηματικός στο γεγονός ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει περίπτωση το κόμμα να συμπορευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο Απόστολος Τζιτζικώστας «διότι η πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Εάν οι φίλοι νεοδημοκράτες και φίλοι της παράταξης το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου με εκλέξουν αρχηγό, να ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπορευθεί η Ν.Δ. με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση. Απολύτως καμία. Ακριβώς διότι η πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας  Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε εκ νέου πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει ως πρώτη του προτεραιότητα να φύγει ο Τσίπρας, διότι τον θεωρεί επικίνδυνο. Παράλληλα, «Αν με πείτε αντιμνημονιακό, θα σας κάνω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Το αντιμνημόνιο, δηλαδή την έννοια “όχι σε κάθε συμφωνία, γιατί οι ξένοι μας χρεοκόπησαν και θέλουν να μας πάρουν πετρέλαια και αέρια”, τη θεωρώ δείγμα τεράστιας εγκεφαλικής παράνοιας, διότι τη θεωρώ στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και η συνωμοσιολογία καταστρέφει τη λογική και ό,τι είναι εκτός λογικής είναι παράνοια», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο, είναι συμφωνία και αλλάζει ανάλογα με την κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης