Αγωνία στο Μαξίμου μετά το φιάσκο με το συμβούλιο αρχηγών

Αγωνία στο Μαξίμου μετά το φιάσκο με το συμβούλιο αρχηγών

Τάσεις φυγής από τρεις ή τέσσερις βουλευτές για το ασφαλιστικό αφού απέτυχε η προσπάθεια Τσίπρα να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς - Επιχειρούν συσπείρωση μέσω αντεπίθεσης κατά της αντιπολίτευσης

Αγωνία στο Μαξίμου μετά το φιάσκο με το συμβούλιο αρχηγών
Προσπάθεια ανασύνταξης και επικοινωνιακής αντεπίθεσης επιχειρεί η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει έστω και υπόνοια συναίνεσης των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, κατά το συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο και ενώ είναι υποχρεωμένη να φέρει το νομοσχέδιο με τις μειώσεις στις συντάξεις έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα πολύ δύσκολα με το ασφαλιστικό αρχίζουν ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να συζητήσει για το θέμα. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αν όχι και αναβρασμός σε ένα μέρος του, εξαιτίας του φόβου ότι τα μέτρα που είναι αναγκασμένη να λάβει η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τους συνταξιούχους και συνολικά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να ελέγξει τις όποιες διαφωνίες, ώστε αυτές να μην εξελιχθούν σε πρόβλημα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που κινείται έτσι κι αλλιώς οριακά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις ή τέσσερις βουλευτές που είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι σε βαθμό διαφοροποίησης από τις κυβερνητικές προτάσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πλήξουν ευθέως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς υπάρχει και η επιλογή της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα και της παραχώρησης της έδρας στο κόμμα, κατά το παράδειγμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Μέρος της επιχείρησης συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι και η γραμμή της σκληρής αντεπίθεσης εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εξαπέλυσε το Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής, απορρίπτοντας αφενός μεν τα σενάρια της οικουμενικής κυβέρνησης, τα οποία αποδίδουν σε εξωθεσμικά κέντρα και αφετέρου κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάρρευση του ασφαλιστικού.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να σταματήσει την όλη συζήτηση περί πολιτικής αποσταθεροποίησης, η οποία τροφοδοτείται από τον διαφαινόμενο κίνδυνο να απολέσει κι άλλους βουλευτές εξαιτίας της ψήφισης του ασφαλιστικού.
Κλείσιμο

Όσο για την αποτυχία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το Μαξίμου την αποδίδει σε «συγκριμένα συγκροτήματα ΜΜΕ», που «προσπάθησαν να εμφανίσουν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιδίωξή του για συνεννόηση, μέσα από την σύγκληση της σύσκεψης, ως αδυναμία της κυβέρνησης να συνεχίσει και ως προεργασία για την συγκρότηση οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος».

Οι κυβερνητικές πηγές που έκαναν τη σχετική διαρροή, αναφέρουν ότι «είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση εκλεγμένη μόλις πριν από δύο μήνες, αμφισβητείται ως προς την σταθερότητά της. Είναι επίσης η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός καλεί σε συνεννόηση για κρίσιμα εθνικά θέματα και η αντιπολίτευση υπονομεύει τόσο την συνεννόηση, όσο και την ίδια την Σύσκεψη, πριν αυτή διεξαχθεί».

Ερμηνεύοντας την στάση αυτών των κέντρων, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι «η ιδέα της οικουμενικής, καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Τα κέντρα αυτά, επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε ανεμπόδιστα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Τελευταία ελπίδα των κέντρων αυτών, είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης καθώς κι η δυσμενέστερη δυνατή για την χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης