Φώφη σε Τσίπρα: Συναίνεση τέλος, αρχίζει το «σκληρό ροκ»

Φώφη σε Τσίπρα: Συναίνεση τέλος, αρχίζει το «σκληρό ροκ»

Αποφασισμένοι σο ΠΑΣΟΚ να αναδείξουν τα κυβερνητικά κενά και να καταθέτουν προτάσεις για όλα τα θέματα που προκύπτουν.

Φώφη σε Τσίπρα: Συναίνεση τέλος, αρχίζει το «σκληρό ροκ»
Σε δύο συσκέψεις υπό την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ελήφθη τελικά η απόφαση να μην συμμετέχει η Χαριλάου Τρικούπη στον διάλογο που θα γίνει για το ασφαλιστικό στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ η δεύτερη το βράδυ, μετά τη σχετική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη. Η στάση του ΠΑΣΟΚ προέκυψε μετά από ομόφωνη απόφαση. 

Στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν πως η απόφαση αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τακτικής του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα επιχειρήσει να αναδείξει τα κυβερνητικά κενά και να καταθέτει προτάσεις για όλα τα θέματα που προκύπτουν. Άλλωστε η κυρία Γεννηματά βρίσκεται σε μια περίοδο επαφών διεύρυνσης μιας κεντροαριστερής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση, στο πρότυπο της σύμπλευσης με τη ΔΗΜΑΡ. Το κάλεσμα σε παλαιότερα στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος βρίσκεται σε ισχύ, ενώ γίνεται προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης ιστορικών παραγόντων του κόμματος, όπως έγινε με την περίπτωση του Κώστα Λαλιώτη. 

Όπως υπογράμμιζαν πηγές κοντά στην κυρίαα Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ και η ίδια η πρόεδρός του είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν κανονικά στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο για όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το προσφυγικό και τις διεθνείς εξελίξεις. Ως εκ τούτου στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν ούτε σε μια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Κλείσιμο
Τόνιζαν, πως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει καμία διάθεση για συναίνεση, κι αυτό για δύο λόγους:

α. ο κ. Τσίπρας απέδειξε το καλοκαίρι ότι τη συναίνεση δεν την τιμα και

β. ο πρωθυπουργός αν ηθελε πραγματικά συναίνεση στο ασφαλιστικό  θα έπρεπε να είχε ανοίξει τη συζητηση απο την αρχη, να εχει ζητήσει προτάσεις, και οχι τελευταια στιγμή να προκαλεί διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού έχει διομορφωθει η "εκτροματικη πρόταση Κατρούγκαλου".

Η κυρία Γεννηματά το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγες της Χαριλάου Τρικούπη, είχε έναν έντονο διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα, όταν εκείνος επικοινώνησε μαζί της για να της απευθύνει την πρόσκληση να συμμετέχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ανέλυσε στον πρωθυπουργό τους δύο παραπάνω λόγους που αρνείται την προοπτική συναίνεσης, ενώ του αντιπρότεινε η συζήτηση για το ασφαλιστικό να γίνει είτε σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο, είτε σε ενημέρωση που θα αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Λίγο αργότερα σε συνέντευξή της η κυρία Γεννηματά διερωτήθηκε αν ο κ. Τσιπρας ως πρωθυπουργός ελέγχει την πλειοψηφία στη Βουλή: "Έχει την πλειοψηφία. Αν δεν την έχει, να μας το πει. Αν αισθάνεται ότι δεν την έχει, αν αυτός είναι ο σκοπός της συνάντησης να μας το πει".

Τέλος στο ΠΑΣΟΚ δεν παραλείπουν να αφήνουν μια διακριτική, αλλά σαφή αιχμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι μια τέτοια συζήτηση, όπως για το ασφαλιστικό, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Την αιχμή αυτή την διατύπωσε με "ευγενικό" τρόπο η κα Γεννηματά και σε σχετική επιστολή της προς τον κ. Παυλόπουλο: "σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος", ανέφερε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης