Έξι Πρόεδροι της Κύπρου στο «μικροσκόπιο» του βιβλίου του Χατζηκωστή

Έξι Πρόεδροι της Κύπρου στο «μικροσκόπιο» του βιβλίου του Χατζηκωστή

Το βιβλίο επεκτείνεται σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων στα οποία καταπιάστηκαν οι «πρωταγωνιστές» του, ωστόσο σε όλα τα κεφάλαια προέχει το εθνικό ζήτημα, το Κυπριακό

Έξι Πρόεδροι της Κύπρου στο «μικροσκόπιο» του βιβλίου του Χατζηκωστή
Στους έξι Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ο ίδιος τους γνώρισε, αναφέρεται το βιβλίο του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Χατζηκωστή "Έξι Προεδρικά Πορτραίτα", το οποίο παρουσιάστηκε εχθές το βράδυ στην αίθουσα "Γιάννος Κρανιδιώτης" του υπουργείου Εξωτερικών. Το βιβλίο αποτελεί μια πολιτική και δημοσιογραφική κατάθεση προσωπικής εμπειρίας κοντά 50 χρόνων.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να κρατήσει απόσταση από τα πρόσωπα και, πολλές φορές, με κριτική διάθεση προσεγγίζει τους έξι Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτοί κινήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας τους. Το πόνημα του συγγραφέα αναφέρεται στους Μακάριο Γ, Σπύρο Κυπριανού, Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια.

Το βιβλίο επεκτείνεται σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων στα οποία καταπιάστηκαν οι "πρωταγωνιστές" του, ωστόσο σε όλα τα κεφάλαια προέχει το εθνικό ζήτημα, το Κυπριακό. 

Κλείσιμο
Για το βιβλίο εκτός του συγγραφέα, μίλησαν οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέκος Παπαδόπουλος και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. 

Εισερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να σχολιάσει για πρώτη φορά τα τεκτενόμενα στη ΝΔ, μετά το φιάσκο της Κυριακής. Ο κ. Σαμαρας υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα και σοβαρότητα, ενώ ξεκινώντας την παρέμβασή του, χαιρέτησε, ανάμεσα σε άλλους,  τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη στον οποίο είπε: 

«είμαστε όλοι στο πλευρό σου και είμαι βέβαιος θα κάνεις ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα».

Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Σαμαράς εξήγησε πως δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα πόνημα, αλλά για μια μαρτυρία. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του συγγραφέα είπε πως είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι θέλει, αλλά, παράλληλα, έχει και την ικανότητα να μπαίνει στη θέση των αντιπάλων, να διερευνά τις προθέσεις τους και να αναζητά διεξόδους σωτηρίας. Τον χαρακτήρισε ασυμβίβαστο δημοκράτη, ένθερμο πατριώτη και ρεαλιστή. Τόνισε πως όλο το κείμενο είναι ένα μήνυμα για αγώνα.

Μιλώντας γενικότερα για τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι οι δύο χώρες είναι ο ομφάλιο λώρος που συνδέει την Ευρώπη με όλες τις δυνάμεις που ορθώνονται απέναντι στο ISIS. Υπογράμμισε με νόημα πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανοχή σε όσους χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές. Κάνοντας λόγο για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης ανέφερε πως είναι εφικτό, όπως έκανε ο ίδιος, να διατηρηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία σε ικανοποιητικό βαθμό και, παράλληλα, να προωθηθούν ζητήματα, όπως οι ΑΟΖ και οι στρατηγικές συμμαχίες Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τέλος ο κ. Σαμαράς είπε ότι το βιβλίο είναι ενα ιστορικό αφήγημα και ένα πολιτικό θρίλερ.

Από την πλευρά του ο Αλέκος Παπαδόπουλος στάθηκε σε τρία σημεία του βιβλίου που δίνουν τον τόνο:

-στη συνέντευξη του συγγραφέα με τον Ραούφ Ντεκτάς
-στη  περιγραφή γιατί δεν έγινε υπουργός
-στον επίλογο

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη σιγουριά πως το βιβλίο θα αποτελέσει πηγή για τους ιστορικούς και ερευνητές. Δεν δίστασε, εντούτοις, να εκφράσει τις προσωπικές του διαφωνίες για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων που καταλογίζει ο κ. Χατζηκωστής, επισημαίνοντας πως ευθύνες δεν έχουν μόνο οι πολιτικές εξουσίες, αλλά και οι πνευματικές, επιχειρηματικές και μιντιακές. 

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ανέφερε πως ο συγγραφέας προβάλει το δικό του αγωνιστικό βίωμα, του δημοσιογράφου και πολιτικού. «'Εχουμε την καταγραφή και την αναλυτική προβολή των εξελίξεων», είπε. Κατά την άποψη του κ.  

Γιαλλουρίδη, ως σημαντικότερο «πορτραίτο» θα πρέπει να θεωρείται εκείνο που αφορά στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον οποίο ο κ. Χατζηκωστής είχε προειδοποιήσει να σταματήσει τους ακροβατισμούς με την Αθήνα. Επίσης, ο καθηγητής εκτίμησε πως μια λύση δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα φέρει διχοτόμηση στο νησί.  


Τέλος, ο συγγραφέας Κώστας Χατζηκωστής ευχαρίστησε τους τρεις ομιλητές λέγοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι απλά ο τέως πρωθυπουργός, αλλά ο ευπατρίδης, ο γνήσιος φίλος. Για τον Αλέκο Παπαδόπουλο είπε πως πρόκειται για έναν φίλο έντιμο και καλό, ενώ για τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη σημείωσε πως τους συνδέει χρόνια συνεργασίας για μάχες υπέρ της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφερόμενος στους έξι Προέδρους που τον απασχόλησαν είπε πως αγωνίστηκαν σκληρά και πως ο χρόνος και οι ερχόμενες γενιές των Ελλήνων θα κρίνουν την προσφορά τους. Πάντως, ο κ. Χατζηκωστής εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Κύπρο και για το κατά πόσο είναι εφικτή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης