Στις 7 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για τους ψηφοφόρους της ΝΔ

Στις 7 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για τους ψηφοφόρους της ΝΔ

Την ψήφο των νεοδημοκρατών διεκδικούν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας

Στις 7 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για τους ψηφοφόρους της ΝΔ
Μετά από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, τα μέλη της ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου τους. 

Την ψήφο των νεοδημοκρατών διεκδικούν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Το ερώτημα στη ΝΔ είναι το ποσοστό της συμμετοχής που, όπως συμφωνούν και οι υποψήφιοι, είναι ένας από τους παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Πάντως, στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές το Νοέμβριο του 2009 είχαν ψηφίσει συνολικά 781.136 άτομα περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου έτους. 

Κλείσιμο
Τώρα έχει μειωθεί και ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων της ΝΔ και σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή θα είναι χαμηλότερη. Τότε, ο Αντώνης Σαμαράς που είχε κερδίσει είχε συγκεντρώσεις 386.400 ψήφους που αντιστοιχούσαν στο 50,66% των ψήφων και η Ντόρα Μπακογιάννη 306.425 ψήφους (ποσοστό 39,72%). Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε συγκεντρώσει 78.770 ψήφους, ποσοστό10,22%.

Στην ψηφοφορία του 2009 είχαν σημειωθεί προβλήματα καθώς για δύο περίπου ώρες είχε πέσει το ηλεκτρονικό σύστημα που υποστήριζε την ψηφοφορία. Οι διοργανωτές λένε ότι τώρα δεν θα υπάρξουν παρόμοια προβλήματα αφού και η συμμετοχή θα είναι μικρότερη αλλά και έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές δυνατότητες. 

Η διαδικασία ψηφοφορίας 

Οι 1.290 κάλπες έχουν στηθεί σε 883 ώστε να μπορούν να ψηφίσουν όσοι επιθυμούν. Οι κατάλογοι με τα εκλογικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος ενώ και στο εξωτερικό θα υπάρξουν 44 εκλογικά τμήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις. 

Δικαιώμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, είτε εγγράφονται την ημέρα της διενέργειας της εκλογής με την καταχώρησή τους στην νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών. 

Όσοι λοιπόν προσέλθουν στις κάλπες, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της χώρας ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. 

Κατά την προσέλευσή τους στα κέντρα, οι ψηφοφόροι θα υπογράφουν δήλωση με τα στοιχεία τους ενώ θα επισημαίνεται πως αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, ενώ αναλαμβάνουν και την υποχρέωση να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για την συμμετοχή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή σχετική βεβαίωση της αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης. Όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να καταβάλλουν και το αντίτιμο των τριών ευρώ. 

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου και οι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσέλθουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισαν την πρώτη φορά χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής. Αν κάποιος δεν ψηφίσει στον πρώτο γύρο δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον δεύτερο. 

Η εκλογή γίνεται με άμεση μυστική καθολική ψηφοφορία των μελών με βάση τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών όπως έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής. 

Οι κάλπες θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, στις 7 το πρωί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης