Αντί για απαντήσεις ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση επιτίθενται στον Πανούση

Αντί για απαντήσεις ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση επιτίθενται στον Πανούση

Η επίθεση στον τέως υπουργό δείχνει ότι η ηγεσία της κυβέρνησης δεν δείχνει διατεθειμένη να υπάρξει κάθαρση - Το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει «όχι απλώς αστεία αλλά χυδαία και προσβλητικά» τα περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία - «Μόνη ασπίδα μου η κοινωνία», απαντά ο Πανούσης

Αντί για απαντήσεις ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση επιτίθενται στον Πανούση
Διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου αποκτούν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, για στέλεχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπό τον μανδύα της προστασίας των δικαιωμάτων, διασυνδέονταν με άτομα που είχαν σχέση με την τρομοκρατία και με ποινικούς κρατούμενους και οι οποίοι τον απειλούσαν όταν ήταν υπουργός. 

Το γεγονός ότι το θέμα ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και όπως ανέφερε σε μία από τις δηλώσεις του ο κ. Πανούσης δεν ήταν “αστυνομικό αλλά πολιτικό”, αφήνει ερωτηματικά για την θέση τους στην κομματική πυραμίδα και για τις σχέσεις τους με τα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος. Φυσικά δεν είναι καινούργιο ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα προστασίας των δικαιωμάτων και ορισμένοι συνδέονται και με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι καταγγελίες του κ. Πανούση όμως ξεπερνούν αυτό το επίπεδο καθώς αν αληθεύουν ορισμένοι από αυτούς -για τους οποίους δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν βουλευτές- έφθασαν να τον απειλούν γιατί απέτρεψε ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις συνθήκες κράτησης και αποφυλάκισής τους. Από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, η ηγεσία της κυβέρνησης δεν δείχνει διατεθειμένη να καθαρίσει αυτόν τον χώρο, ενώ ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου, δίνει πολιτικές διαστάσεις στο θέμα και αποδίδει τις καταγγελίες του κ. Πανούση “σε πρόθεση να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ιδεολογικός και κινηματικός του χαρακτήρας”. 

Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου

Ενδεικτικό της αμηχανίας της κυβέρνησης είναι ότι μετά από ένα εικοσιτετράωρο σιωπής, κατά το οποίο δέχθηκε τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, (που καλούσαν τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να μην καλύπτεται πίσω από το γνωστό από το παρελθόν "αν έχει στοιχεία να πάει στην Δικαιοσύνη), το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην υπουργό. Η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του κ. Πανούση στο “Πρώτο Θέμα” ήταν μία ολιγόλογη ανακοίνωση που καλούσε τον πρώην υπουργό “αντί να περιφέρει τις καταγγελίες του στα Μέσα Ενημέρωσης να πάει τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη”. 

Κλείσιμο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε όμως και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία δήλωσε: «Ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ' αυτού μοιράζει "διαλόγους" στα μέσα ενημέρωσης». Πρόσθεσε ακόμη ότι “πρέπει ακόμα να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται. Είμαι βέβαιη ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης» καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος”.

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “οι κατηγορίες περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν είναι απλώς αστείες, αλλά χυδαίες και προσβλητικές και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιες. Ο κ. Πανούσης κατέθεσε σήμερα στη δικαιοσύνη μετά από προτροπή της κυβέρνησης. Είχε προλάβει να δώσει συνέντευξη σε ουκ ολίγα ΜΜΕ, προσπαθώντας 

Απάντηση Πανούση μέσω Facebook

Ο κ. Πανούσης απάντησε μέσω ανάρτησης στο Facebook στις αιτιάσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και της Κουμουνδούρου: “ Μόνη ασπίδα μου η κοινωνία, δεν διαθέτω ακόντιο ή βέλη, γιατί δεν σκοπεύω να επιτεθώ σε κανένα. Αυτή η υπαρξιακή επιλογή δεν πρέπει όμως να εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή ως γενική αμυντική στάση ζωής. Υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις που η αίσθηση του Χρέους σε δυναμώνει για να υπερβείς ανθρώπινα συναισθήματα φόβου και κινδύνων (προσωπικών και οικογενειακών).Αυτά βιώνω κι αυτά πράττω τώρα”, αναφέρει ο πρώην υπουργός. 

Στην αντιπαράθεση όμως με τον κ. Πανούση, μπήκαν και δύο ακόμη υπουργοί που ευθυγραμμίστηκαν με την γραμμή Μαξίμου-Κουμουνδούρου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε: “με βάση αυτά που διάβασα δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω που είναι η φωνή του εγκληματολόγου που είναι ο ισχυρισμός, που είναι πολιτική εκτίμηση. Θεωρώ ωστόσο ευτύχημα ότι ο κ. Πανούσης πήγε στη δικαιοσύνη». Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις απειλές που του έλεγε ότι δεχόταν ο κ. Πανούσης: “Πιο πολύ εγώ είχα τα προβλήματα. Ο κ. Πανούσης δεν μου έκανε αναφορές με τρόπο αποδείξιμο. Τα υπουργεία μας έρχονται σε επαφή με πολλούς κινδύνους. Προσωπικά έχω γίνει και εγώ αποδέκτης απειλών με ανακοινώσεις, γκράφιτι για αυτό το λόγο άλλωστε έχω  φύλαξη, αλλά συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου. Στην περίπτωσή μου οι απειλές δεν είχαν ονοματεπώνυμο, τουλάχιστον αξιόπιστο”.

Πιο επιθετικός ήταν ο διάδοχος του Γιάννη Πανούση στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως Νίκος Τόσκας: Εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση και δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Με τον κ. Πανούση συνομιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε για κάποιες εκδοχές, αλλά πρόκειται για εκδοχές. Πρέπει να δούμε από που πήρε τις πληροφορίες και αν είναι μικρής αξιοπιστίας. Πάντως καλώς έκανε και πήγε στην Δικαιοσύνη». Στην συνέχεια όμως ο κ. Τόσκας επιχειρεί να αποδομήσει τις αναφορές του κ. Πανούση: “Αφού τα γνώριζε όλα αυτά γιατί δεν έκανε τίποτα όταν ήταν υπουργός; Ο κ. Πανούσης δεν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν από εμένα όταν είχε αυτές τις πληροφορίες γιατί δεν έκανε κάτι; Εγώ, αν αυτή τη στιγμή πάρω πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα, που αφορούν τέτοια δράση που μου λέτε, θα διατάξω άμεσα διοικητική εξέταση ή προανάκριση ή θα παραπέμψω στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχω. Αυτή είναι η διαδικασία και εγώ δεν θα διστάσω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί να διστάσει ο κ. Πανούσης;».

Στο θέμα παρενέβη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου που φέρεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκει με τις καταγγελίες του ο κ. Πανούσης: “Μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια «φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης». Θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα. Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης