Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για τις ελπίδες συμφωνίας που «καλλιέργησε» ο Μοσκοβισί

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για τις ελπίδες συμφωνίας που «καλλιέργησε» ο Μοσκοβισί

Θεωρούν ότι άφησε την ελληνική πλευρά να πιστέψει ότι έχει περιθώρια ελιγμών

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για τις ελπίδες συμφωνίας που «καλλιέργησε» ο Μοσκοβισί
Έντονη δυσαρέσκεια εκδηλώθηκε στις Βρυξέλλες για τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τα μηνύματα που πέρασε στην ελληνική κυβέρνηση στο ταξίδι του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από μια ισχυρή γραμμή επιρροής που συνδιαμορφώνει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά στα περιθώρια ελιγμών που επέτρεψε στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πηγές, που επί χρόνια έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η ενόχληση από ένα ισχυρό τμήμα των εταίρων επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν εμφανίστηκε σκληρός και απαιτητικός με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά άφησε να καλλιεργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, πριν την οριστική συμφωνία.
Κλείσιμο

Μάλιστα, όπως εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, η σχεδόν παράλληλη επίσκεψη των κυρίων Μοσκοβισί και Σουλτς στην Αθήνα καλλιέργησε προσδοκίες ότι ένα καλό τέλος είναι κοντά. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Σουλτς για κάποιους στην ΕΕ "παραήταν ενθαρρυντικές και αυτό φαίνεται σήμερα".

Η διαδικασία προσέγγισης του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των εκλογών σε  Ισπανία και, αργότερα, σε Γαλλία, φαίνεται ότι ώθησε τον κ. Σουλτς να παρουσιαστεί ιδιαίτερα υποστηρικτικός, δεδομένου κιόλας ότι οι όποιες απόψεις του δεν επιρρεάζουν σε κανένα βαθμό τις διαπραγματεύσεις.

Το κλίμα της διάθεσης για συμβιβασμό από την πλευρά των δανειστών, άλλωστε, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο θέμα των "κόκκινων δανείων", επιβεβαίωνε και η ελληνική κυβέρνηση, λίγο μετά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε επισημάνει τα παρακάτω:

"Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί, οι δικές του δηλώσεις, όπως και του κ. Ολάντ πριν λίγες ημέρες, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα όριο στο θέμα των κόκκινων δανείων και της πρώτης κατοικίας, το οποίο βεβαίως πρέπει να έχει ως σκεπτικό την κοινωνική συνοχή καθώς και το πόσο σημαντικό και φλέγον είναι το ζήτημα στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Μας ενδιαφέρει να κλείσουν όλα τα ζητήματα, αλλά με την κοινωνία όρθια".

Δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας για το στάδιο που έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε: "Η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που περιμένει η Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η δυναμική για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα στους συνομιλητές μου, κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, δηλαδή στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο".

Με αυτόν τον τρόπο οι διαφωνίες εντός του Κουαρτέτου και οι πιέσεις που ασκούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνονται.

Να σημειωθεί πάντως πως από την πλευρά της κυβέρνησης από χθες διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως στο θέμα των "κόκκινων δανείων" δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, παρά τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί. Για το κυβερνητικό επιτελείο η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το "μη παρέκει".

Μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ότι στο θέμα των "κόκκινων δανείων" η διαβούλευση με τους εταίρους βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο. Μεταξύ των άλλων, επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

Ο πρωθυπουργός είπε τα παρακάτω: "Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης