Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα

Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα

Ολάντ: Θα βοηθήσω, αλλά εφαρμόστε και τις μεταρρυθμίσεις - Ποιοι «αποκλείστηκαν» από το επίσημο δείπνο - Δήλωση για το χρέος και εκχώρηση των ελληνικών σιδηροδρόμων σε γαλλικά συμφέροντα στην ατζέντα των συζητήσεων - Ο Γάλλος πρόεδρος φτάνει στην Αθήνα στις 16:50


Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα
Ο βροχερός καιρός δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή αξιοποίηση της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις 16:50 με την άφιξή του στο αεροδρόμιο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα. 

Ο κ. Ολάντ θα έχει κατ ιδίαν συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα αποχωρήσει παρασημοφορημένος με το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος και έχοντας αποκτήσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι καλεσμένος του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ωστόσο όπως δήλωσε η κυβέρνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μία επίσκεψη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας. 

Κλείσιμο
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η επίσκεψη και η συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα της συγκυρίας γίνεται μέσα στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφώσει η στήριξη που παρείχε ο Γάλλος Πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Ιουλίου αλλά και η μετέπειτα στάση του. Η κυβέρνηση προσδοκά μία καθαρή δήλωση στήριξης από τον κ. Ολάντ που να αναφέρεται στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εάν την πάρει τότε η επίσκεψη θα θεωρηθεί επιτυχής. Στον  οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα  υπάρχουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι για τους οποίους τα γαλλικά συμφέροντα έχουν έντονο ενδιαφέρον και ενώ έχουν αποσυρθεί οι Ρώσοι. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε το ελληνικό κράτος να αναλάβει τα χρέη των περίπου 800 εκατομμυρίων από καταλογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μπορέσει να προχωρήσει η εκχώρησή τους σε γαλλικό επιχειρηματικό φορέα. 

Από την πλευρά της  ελληνικής κυβέρνησης είναι προφανής η στόχευση να προβάλλει ότι αναπτύσσει προνομιακή σχέση με το Παρίσι, που από τον Ιούλιο την έχει θέσει υπό την προστασία του, αποκρούοντας εν μέρει και την επιθετικότητα της Γερμανίας. Φαίνεται έτσι και η αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε επιλέξει το Βερολίνο σαν βασικό συνομιλητή. Παράλληλα κατά την επίσκεψη θέλει να αναδείξει και την πολιτιστική διάσταση της διμερούς σχέσης και όχι μόνο την οικονομία.  

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ θέλει να δείξει ότι έχει υπό την σκέπη του πέρα από την σοσιαλδημοκρατία και την αριστερά της Ευρώπης με την προσέγγιση με την μόνη αριστερή κυβέρνηση της ΕΕ. 

Στις διευρυμένες συσκέψεις των δύο αντιπροσωπειών και στα δύο γεύματα από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι οι κ.κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος και οι ομόλογοι των γάλλων υπουργών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Γιάννης Τσιρώνης, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς. 

Την Παρασκευή στις 15.15 ο Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει στην γαλλική κοινότητα στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, ενώ στις 17.45 θα επισκεφθεί το Corallia, μια ελληνική πρωτοβουλία τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες για την ελληνογαλλική συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας. 

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Πρόεδρος Ολάντ θα δωρίσει στον Αλέξη Τσίπρα την Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης γραμμένη από τον Ζαν Ζωρές. 

Τον κ. Ολάντ πέρα από τον υπουργό Οικονομικών του Μισέλ Σαπέν, θα συνοδεύουν η Ναγιάτ Βαλό-Μπελκασέμ, υπουργός Παιδείας και η Φλέρ Πελλερίν, υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Εκτός από τους υπουργούς, τον πρόεδρο της Γαλλίας θα συνοδεύουν μέλη του Γαλλικού Κοινοβουλίου, τόσο από τη Γερουσία, όσο και από την Εθνοσυνέλευση καθώς και μια ευρωβουλευτής. Τρεις εξ αυτών μάλιστα, ο κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, η κυρία Μαριέττα Καραμανλή και ο κ. Λικ Καρβουνάς, έχουν ελληνική καταγωγή. Αρχικά, μαζί με το Γάλλο πρόεδρο θα ερχόταν και η πρώην σύζυγός του και υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρουαγιάλ θα παραμείνει στο Παρίσι λόγω της ετήσιας διάσκεψης που διεξάγεται για την κλιματική αλλαγή.

Παρασκήνιο και αποκλεισμοί 

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να μονοπωλήσει τις εντυπώσεις και γι αυτό παρενέβη ώστε στο δείπνο της Προεδρίας την Πέμπτη στις 20:00 το βράδυ, να μην παραστούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Τελικά ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε μόνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως δεν θα παραστεί γιατί είναι στην Μαδρίτη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην θέση του θα παραστεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία γι αυτό τον λόγο θα φύγει νωρίτερα από την Μαδρίτη που επίσης βρίσκεται. Για το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου υπήρξαν αρκετές συνεννοήσεις της διπλωματικής υπηρεσίας του Μεγάρου Μαξίμου με την γαλλική πρεσβεία. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να μην υπάρξει συνάντηση του κ. Ολάντ με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ή  με άλλους παράγοντες όπως ο Κώστας Σημίτης. Τελικά είναι πιθανόν ότι θα γίνει ιδιωτική συνάντηση του κ. Ολάντ με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και την κυρία Φώφη Γεννηματά δίχως όμως κάμερες και φωτογράφους για να μην υπάρξει απόσπαση της προσοχής. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει αναχωρήσει για την Μαδρίτη προσκεκλημένος του εκεί συγγενούς κόμματος αλλά θα επιστρέψει την Παρασκευή για την ομιλία του κ. Ολάντ στην Βουλή. 

Η ατζέντα της επίσκεψης 

Η ατζέντα της επίσκεψης σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.  “Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα” αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Πάντως μέχρι χθες το βράδυ το κείμενο της διακήρυξης ήταν υπό διαμόρφωση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.    

Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου. 

Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα. 

Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία. 

 Σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο η κυρία Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι “Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πεδίο. Είναι εύλογο ότι στο περιθώριο της συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθούν ζητήματα της συγκυρίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν παράλληλες διαδικασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Θα εστιάσουν επίσης στη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως και στην προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες παράλληλα θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη».

Παράσημα και τιμές 

Τον Γάλλο πρόεδρο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα όπου θα τους περιμένει ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και ο κ. Ολάντ θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ακολούθως θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής με όλα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο. Αν και Μαξίμου και Προεδρικό Μέγαρο θα προτιμούσαν η τελετή να γίνει έξω με κόκκινο χαλί στην Ηρώδου του Αττικού, ο καιρός δεν φαίνεται να το επιτρέπει και πιθανότατα θα γίνει μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Προς τούτο μάλιστα χθες έγιναν και πρόβες. Μετά την τελετή θα πραγματοποιηθεί κατ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων και ακολούθως συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος θα παρασημοφορηθεί με το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος την υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμει η ελληνική Πολιτεία. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα κατά το οποίο ο κ. Ολάντ θα πάει στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει η αποστολή, στο Μεγάλη Βρετανία και θα επιστρέψει για το δείπνο που θα παραθέσει ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας από το ξενοδοχείο για την Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες. Τον γάλλο πρόεδρο συνοδεύουν εκτός από τους κυβερνητικούς παράγοντες περί τους 70 γάλλους επιχειρηματίες οι οποίοι καθόλη την διάρκεια της επίσκεψης θα έχουν συναντήσεις με τους Έλληνες υπουργού και παράγοντες από τον χώρο των επιχειρήσεων για την διερεύνηση κοινής δραστηριότητας. Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία  θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία. Αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε οι δύο αρχηγοί να περπατήσουν μέχρι την Βουλή με την κάμερα της κρατικής τηλεόρασης να τους ακολουθεί αλλά η σκέψη εγκαταλείφθηκε λόγω της κακοκαιρίας και τελικά θα μεταβούν με αυτοκίνητο.  Στη συνέχεια,  ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα παραθέσει γεύμα ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του. Ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και  η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ. Ολάντ ως  Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και έχουν επιστρατευθεί περί τους 2.500 αστυνομικούς ενώ το κέντρο της Αθήνας θα μετατραπεί σε “φρούριο”. Οι δρόμοι όπου θα βρίσκεται ο κ. Ολάντ θα κλείνουν αρκετή ώρα πριν ενώ θα υπάρχουν σημεία ελέγχου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης