Μαξίμου: Τσίπρας και 9 υπουργοί για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, συντάξεις, 23% ΦΠΑ στην Παιδεία

Μαξίμου: Τσίπρας και 9 υπουργοί για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, συντάξεις, 23% ΦΠΑ στην Παιδεία

Στο τραπέζι όλα τα προαπαιτούμενα - Στην πρέσα των ελεγκτών της τρόικας από σήμερα η κυβέρνηση

Μαξίμου: Τσίπρας και 9 υπουργοί για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, συντάξεις, 23% ΦΠΑ στην Παιδεία
Χωρίς να έχει βρει ακόμα ισοδύναμα για να αποφύγει την εφαρμογή ορισμένων πολύ επώδυνων μέτρων και με το χρόνο να κυλά βασανιστικά πιεστικά, καθώς επείγεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση βρίσκεται από σήμερα αντιμέτωπη με τους ελεγκτές της τρόικας, που φθάνουν στην Αθήνα πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και την ψήφιση του μνημονίου τον Αύγουστο.

Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και θα κρίνει, μέσα από εξονυχιστικούς ελέγχους την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και το βαθμό ετοιμότητας της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα. Από την αξιολόγηση που θα κάνει και για την οποία επείγεται η κυβέρνηση δεν θα εξαρτηθεί μόνο η καταβολή της πρώτης δόσης του δανειακού προγράμματος, αλλά και το κλίμα και οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι σε αυτή τη φάση να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων επί του ψηφοσθέντος πρώτου νομοσχεδίου προαπαιτουμένων, η προετοιμασία του δεύτερου πακέτου, που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 10 Νοεμβρίου και η διαμόρφωση των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό. 

Προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις της κυβέρνησης στα κρίσιμα μέτωπα συνεδρίασαν από κοινού στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Κλείσιμο
 
Αλλά και το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Νοέμβριο, αλλά και την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Μάλιστα στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι δυνατότητες για την εύρεση ισοδύναμων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για την κάλυψη του κενού που προκύπτει από την ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση στο 23%. Το θέμα αυτό θεωρείται μείζονος πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν βρεθεί λύσεις, ενώ ακόμα πιο δύσκολο είναι να βρεθούν ισοδύναμα για άλλες παρεμβάσεις (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό κλπ).

Μόνο για τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης που προβλέπεται στη συμφωνία, φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία, ότι δηλαδή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, αφού αντισταθμίζεται από μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Πάντως παράλληλα με την παρουσία και τον έλεγχο της τρόικας ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να «τρέχει» και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», και γι’ αυτό δίνει έμφαση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ιδίως στην επιτάχυνση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης