Γιατί βάζει «μπουρλότο» στην εκλογή προέδρου στη ΝΔ ο Μεϊμαράκης

Γιατί βάζει «μπουρλότο» στην εκλογή προέδρου στη ΝΔ ο Μεϊμαράκης

Εκφράζει φόβους για «νοθεία» πυροδοτώντας σενάρια για πιθανή απόσυρσή του από την κούρσα - «Πρώτα θα πετάξει τον Παπαμιμίκο από τον τρίτο όροφο της Συγγρού», λένε οι συνεργάτες του - Διαβάστε τους «καυτούς» διαλόγους και τα... γαλλικά που ακούστηκαν - Άδωνις: Να συναντηθούμε και οι 4 σήμερα για να μπει τέλος στα διαδικαστικά

Γιατί βάζει «μπουρλότο» στην εκλογή προέδρου στη ΝΔ ο Μεϊμαράκης
«Που το πάει ο Μεϊμαράκης;». Το ερώτημα αυτό είναι στα χείλη των περισσοτέρων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως όσων είδαν εμβρόντητοι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εισβάλει οργίλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) και να προσπαθεί να τη διαλύσει σε ένα σημείο που όλα έδειχναν τα μέλη της να οδηγούνται σε συναινετικές αποφάσεις.

«Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει  να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους νεοδημοκράτες», ήταν η απάντηση με την οποία επεχείρησε ο ίδιος να δικαιολογήσει τις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν στα κεντρικά γραφεία επί της οδού Συγγρού και οι βαριές κατηγορίες που εκτόξευσε τόσο κατά του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου όσο και κατά του γενικού διευθυντή Κώστα Τσιμάρα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγορεί τα δύο κεντρικά στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας ότι «μηχανεύονται διαδικασίες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν νοθεία στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού».

Εντελώς διαφορετική ανάγνωση των τεκταινομένων κάνουν, ωστόσο, τα γαλάζια στελέχη που έγιναν στόχοι των επικρίσεων του προέδρου της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η ένταση που προκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης ήταν «σκηνοθετημένη» και κατέτεινε στην αναζήτηση προσχήματος για να αποχωρήσει από την κούρσα «επειδή βλέπει ότι θα χάσει στην ανοιχτή διαδικασία της ψηφοφορίας που προβλέπει».
Κλείσιμο

«Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες»

Και ενώ αρκετοί αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι η συνέχεια που μπορεί να δοθεί κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκλήθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής (στις 18.00), εκείνο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι ο κ. Μεϊμαράκης, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκε έρεισμα στις καταγγελίες του από κανέναν άλλο από τους τρεις υποψηφίους προέδρους, επέμεινε στις κατηγορίες που εκτόξευσε και τις οποίες, μάλιστα, εμμέσως επανέλαβε και σε γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την επεισοδιακή διακοπή της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ, την απόσυρση του εκπροσώπου του και την αποχώρηση των μελών που θεωρούνται προσκείμενοι στον ίδιο. 

«Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται  από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί  η διαδικασία εκλογής  Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε, δικαιολογώντας την ηχηρή παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής. 

«Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες», πρόσθεσε και συνέχισε: «Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο,  ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας».

Χαμηλοί τόνοι από Παπαμιμίκο

Σε χαμηλούς τόνους ήρθε αμέσως μετά η απάντηση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος περιορίστηκε να κάνει λόγο για «ατυχή» γεγονότα, σημειώνοντας ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης». 
Κατά τον κ. Παπαπαμιμίκο, «όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ειδικά για το ζήτημα των τεχνικών προδιαγραφών, που έθεσε με ένταση η πλευρά Μεϊμαράκη, ο γραμματέας της ΝΔ εξήγησε ότι «εξ αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας και οι οποίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος». Ενώ για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, υποστηρίζει ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ» και πολύ πριν από τη διακοπή που προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη «αποφασίστηκε ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015».

«Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ», καταλήγει ο κ. Παπαμιμίκος, «σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου  να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας».

Η εισβολή και τα βαριά λόγια

Ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι όταν ο πρόεδρος της ΝΔ «εισέβαλε» στο γραφείο ισογείου της Συγγρού όπου πραγματοποιούνταν μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, όπου τα όσα διαμείβονται μαγνητοφωνούνται, καθώς απαιτήθηκε να τηρούνται πρακτικά έπειτα από αλληλοκατηγορίες για παλινωδίες και υπαναχωρήσεις από προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στην πορεία προς τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου. 

«Που είναι ο Αμπατζόγλου;» αναφώνησε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Μεϊμαράκης, μόλις άνοιξε με πάταγο την πόρτα του γραφείου. Και μόλις εντόπισε τον εκπρόσωπο του στην Εφορευτική, σε ιδιαίτερα οξύ τόνο είπε στον συνεργάτη του: «Πάμε να φύγουμε Θόδωρε. Δεν θα μείνουμε εδώ να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που εξευτελίζει τους νεοδημοκράτες».
Στο απορία παρισταμένων για το «τι εννοεί», ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις, όπως «αρχ…», «μ@λ@κ@», «μουν…νο» και άλλα κατά των κυρίων Παπαμιμίκου και Τσιμάρα. Τους δύο αυτούς, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, θεωρεί υπεύθυνους για την τροπή που έχουν πάρει οι συζητήσεις στην ΚΕΦΕ.

«Τρώνε σκοπίμως τον χρόνο, για να καλύψουν τις μαϊμουδιές που ετοιμάζουν με την εταιρία που έχουν ήδη επιλέξει για να βγάλουν λεφτά, αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουν», ήταν ο ισχυρισμός του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη. Υποστήριζαν ότι ο κ. Τσιμάρας σε προηγούμενη συνεδρίαση είπε ότι έχει βρει την εταιρία που θα οργανώσει την ψηφοφορία, ενώ καταμαρτυρούσαν στον γραμματέα του κόμματος για «σκόπιμες διαρροές» σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, τον οποίο εμφάνιζε να θέλει υψηλή συνδρομή για όσους δεν είναι μέλη της ΝΔ και θα πάμε να ψηφίσουν τη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

«Εμείς ποτέ δεν βάλαμε θέμα για τη συνδρομή», έλεγαν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη. «Το μόνο ζήτημα που βάλαμε είναι η διασφάλιση της διαδικασίας με την διαφανή επιλογή της εταιρίας, η οποία θα μας προτείνει την ημερομηνία που θα γίνει η εκλογή, τις κάλπες που θα στηθούν και το κόστος που θα έχει όλη η οργάνωση για να αποφασίσουμε στη συνέχεια το ύψος της συνδρομής που θα πληρώσουμε».

Μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από τη συνεδρίαση και τη διακοπή που μοιραία ακολούθησε εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε, μέλη της ΚΕΦΕ θεωρούσαν «ανεξήγητη και υπερβολική» την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, για την οποία άλλοι εκτιμούσαν ότι μπορεί να είναι μια κίνηση που μαρτυρά πρόθεσή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Πρώτα θα πετάξει τον Παπαμιμίκο από τον τρίτο όροφο της Συγγρού και μετά θα αποσυρθεί…», σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, που του απέδιδαν την φράση: «Αν είναι να χάσω, θα χάσω επειδή έτσι αποφάσισαν οι νεοδημοκράτες και όχι από τη… μαϊμουδιά του Παπαμιμίκου!».

Αρκετά μέλη της ΚΕΦΕ και κυρίως οι προσκείμενοι στον κ. Μεϊμαράκη, αποχώρησαν μετά την επεισοδιακή διακοπή, με στόχο να δοθεί χρόνος για να εκτονωθούν τα άκρως οξυμένα πνεύματα. Οι εναπομείναντες, ωστόσο, προχώρησαν σε κατά πλειοψηφία (επτά έναντι ενός) επικύρωση των αποφάσεων επί των οποίων, όπως υποστήριζαν,  νωρίτερα είχε υπάρξει ομοφωνία, καθώς είχε συμφωνήσει και ο ορισμένος από τον κ. Μεϊμαράκη εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Οι αποφάσεις, οι ενστάσεις και η απειλή μηνύσεων

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, που βρήκαν σύμφωνους τους εκπροσώπους των τριών ανθυποψηφίων του προέδρου της ΝΔ, κυρίων Άδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, θα ισχύσουν τα εξής:

*Στην ιστοσελίδα του κόμματος θα αναρτηθεί, μαζί με τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες κατέληξε το αρμόδιο τμήμα της ΝΔ, η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή, με κλειστές προσφορές, για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία (σ.σ.: όπως δηλαδή ζητούσε η πλευρά Μεϊμαράκη).

*Οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 10% και θα φθάσουν τις 1.300 και θα στηθούν σε 900 διαφορετικά σημεία όλης της επικράτειας.

*Η συνδρομή που θα καταβάλουν τόσο τα μέλη όσο και εκείνοι που θα προσέλθουν την ημερομηνία της εκλογής θα είναι ενιαία στο ύψος των τριών ευρώ. Νωρίτερα, πάντως, μέλη προσκείμενα στον κ. Μεϊμαράκη, όπως οι Φίλιππος Ταυρής και Αλέκος Κόκκαλης είχαν προτείνει να υπάρξει έστω συμβολική διαφοροποίηση ανάμεσα στα μέλη και στους περιστασιακούς ψηφοφόρους της Κυριακής, κάτι που οι υπόλοιποι –και ανάμεσά τους οι εκπρόσωποι των κυρίων Γεωργιάδη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα- απέκρουσαν με το επιχείρημα ότι «προσκρούει στο Καταστατικό».   

Τόσο το μέλος της ΚΕΦΕ Αλέκος Κόκκαλης που μειοψήφισε στις αποφάσεις όσο και άλλοι που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα και θεωρούνται οι περισσότεροι του κλίματος Μεϊμαράκη, αμφισβητούν την εγκυρότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν, καθώς θέτουν ζήτημα απαρτίας.

Οι παρόντες στην ψηφοφορία ήταν μόλις οκτώ από τους 17 που είναι τα μέλη και η πλειοψηφία των εννέα απουσίαζε.

Οι επτά της πλειοψηφίας που σχηματίστηκε, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η απαρτία ήταν στην αρχή της συνεδρίασης και απορρίπτουν τις ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι «λίγο πριν κάνει όσα έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο εκπρόσωπο του είχε συμφωνήσει σε όλα και πηγαίναμε για ομοφωνία».   

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κώστας Τσιμάρας απορρίπτει τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Μεϊμαράκης και επιφυλάσσεται «παντός νομίμου δικαιώματός του», υπαινισσόμενος ότι σκοπεύει να υποβάλει μήνυση ή αγωγή κατά του «μεταβατικού», όπως τον χαρακτηρίζει, πρόεδρου του κόμματός του. 

«Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου» ανέφερε ο κ. Τσιμάρας και συμπλήρωσε: «Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης