Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Οι Γερμανοί αγρότες απολαμβάνουν προνόμια που οι Έλληνες γεωργοί δεν έχουν ούτε καν ονειρευτεί!

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Οι Γερμανοί αγρότες απολαμβάνουν προνόμια που οι Έλληνες γεωργοί δεν έχουν ούτε καν ονειρευτεί!

«Αντί να πιέζουν την κυβέρνησή μας στην κατεύθυνση λήψης σκληρών μέτρων, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοσθεί, με παραλλαγές, το δικό τους σύστημα» λέει ο Σταύρος Αραχωβίτης 

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Οι Γερμανοί αγρότες απολαμβάνουν προνόμια που οι Έλληνες γεωργοί δεν έχουν ούτε καν ονειρευτεί!
Την ώρα που οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με νέους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, βρέθηκε στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, όπου «ανακάλυψε» ότι οι Γερμανοί αγρότες απολαμβάνουν προνόμια που οι  Έλληνες γεωργοί δεν έχουν ούτε καν ονειρευτεί!

Ο βουλευτής Λακωνίας συμμετείχε του σε Ημερίδα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέλος και εισηγητής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και από τα στοιχεία που συνέλλεξε από τη συνάντηση που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες του τοπικού Υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας συμπέρανε τα εξής: 

Οι Γερμανοί αγρότες έχουν γενικό (από εισόδημα και επιδοτήσεις) αφορολόγητο 8.000 ευρώ, όταν στη χώρα μας, μέχρι τώρα, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο από το πρώτο ευρώ!

Σημειωτέον ότι οι επιδοτήσεις, εδώ, είναι αφορολόγητες ως τα 12.000 ευρώ, μετά από σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2015.

Στη Γερμανία, οι συντελεστές φορολόγησης ξεκινούν από το 14% και φθάνουν ως το 45%, είναι δηλαδή κλιμακωτό το σύστημα. Στην Ελλάδα, η φορολόγηση είναι ενιαία, πράγμα που αδικεί τους μικρο-καλλιεργητές, με συντελεστή που σήμερα είναι στο 13%, 
Κλείσιμο
θα γίνει 20% για τα εισοδήματα του 2016 και 26% για αυτά του 2017.


Οι μικροί αγρότες στη Γερμανία (ως 200 στρέμματα, σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από 
τη δική μας) μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο φορολόγησής τους είτε μέσω συστήματος εσόδων –εξόδων, είτε μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος.

Αλλά και στο ασφαλιστικό, οι Γερμανοί είναι πολύ πιο ευνοημένοι από τους Έλληνες αγρότες. Στη Γερμανία, ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει για τον κλάδο συνταξιοδότησης, διαφορετικά στην τέως Δυτική Γερμανία και διαφορετικά στην τέως Ανατολική Γερμανία, ενώ για τον κλάδο υγείας πληρώνει ανάλογα με το μεγέθος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Τούτων δοθέντων και με βάση τη φορολόγηση των Γερμανών αγροτών, δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να διεκδικήσουμε:

-Αφορολόγητο στο εισόδημα.
-Προοδευτική φορολογική κλίμακα (για παράδειγμα, εισοδήματα ως  15.000 ευρώ θα μπορούσαν να είναι στη χαμηλότερη κλίμακα (13% ως 14%).
-Θα μπορούσαν και οι δικοί μας μικροί αγρότες να φορολογηθούν με τεκμαρτό, γιατί κάτι τέτοιο, αφενός, θα απλοποιούσε τη φορολογική διοίκηση, αφετέρου, θα απάλλασσε τους ίδιους από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων, λογιστικών εξόδων κλπ.
-Στο ασφαλιστικό, είναι εξαιρετική ιδέα να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα και τον τόπο της αγροτικής δραστηριότητας (ορεινές μειονεκτικές περιοχές, μικρά νησιά).

Συμπέρασμα: Οι Γερμανοί έχουν ένα σπουδαίο φορολογικό σύστημα, με μέριμνες για τους μικρούς αγρότες. Αντί να πιέζουν την κυβέρνησή μας στην κατεύθυνση λήψης σκληρών μέτρων, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοσθεί, με παραλλαγές, το δικό τους σύστημα!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης