ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Εθελοντική κινητικότητα, μισθολογικές αλλαγές και «νέα διαβούλευση» στο πλάνο Βερναρδάκη

Εθελοντική κινητικότητα, μισθολογικές αλλαγές και «νέα διαβούλευση» στο πλάνο Βερναρδάκη

To νέο σύστημα «έξυπνης κινητικότητας», θα έχει ως στόχο ντόμινο αλλαγών στον τρόπο μετακινήσεων, αλλά και κάλυψης θέσεων μέσω online παρακολούθησης

Εθελοντική κινητικότητα, μισθολογικές αλλαγές και «νέα διαβούλευση» στο πλάνο Βερναρδάκη
Την εθελοντική κινητικότητα στο δημόσιο μέσω online παρακολούθησης προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το μέτρο αυτό θα αφορά χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που θα επιθυμούσαν να μετακινηθούν, όχι μόνο σε άλλη υπηρεσία, αλλά και σε άλλο τόπο εργασίας. Όπως έχουν παρατηρήσει στελέχη του υπουργείου εν μέσω κρίσης εμφανίζεται έντονα η τάση αποκέντρωσης και εσωτερικής μετανάστευσης από την Αθήνα στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βερναρδάκης, στους δύο μήνες που βρίσκεται στο υπουργείο, το 90% των αποσπάσεων που έχει υπογράψει αφορούν υπαλλήλους που αιτήθηκαν την μετακίνησή τους εκτός Αθηνών.

Σε ότι αφορά στο νέο σύστημα «έξυπνης κινητικότητας», θα έχει ως στόχο ντόμινο αλλαγών στον τρόπο μετακινήσεων, αλλά και κάλυψης θέσεων. 

Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθούν κλάδοι του δημοσίου ώστε να καταθέτουν συγκεκριμένες περιγραφές θέσεων και προσωπικού. Δηλαδή όταν θα υπάρχει μια κενή θέση σε μια δημόσια υπηρεσία, διαδικτυακά θα γνωστοποιείται και θα εκφράζουν επιθυμία υπάλληλοι που έχουν τα προσόντα να καλύψουν την συγκεκριμένη θέση.

Κλείσιμο
Στο νέο σύστημα αν υπάρχουν περισσότεροι από δύο ή τρεις ενδιαφερόμενοι, η διαδικασία θα προχωράει άμεσα μέσω «γρήγορου ΑΣΕΠ».  Η επιλογή ενδεχομένως να γίνεται, ακόμα και εντός μιας ημέρας. 

Μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι θα γίνονται προσλήψεις, ενώ όπως αναφέρεται οι προκηρύξεις θα περιγράφουν συγκεκριμένες ειδικότητες και τόπο εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο 350.000 άνθρωποι, κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων. «Όλες οι υπηρεσίες δηλώνουν ελλείψεις», υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου. Για το 2015 δεν έχει εξαντληθεί το πλαφόν των 15000 προσλήψεων, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι επαναπροσλήψεις. Εξαιρώντας τον τομέα της Υγείας, απομένουν 1000 με 1500 προσλήψεις, οι οποίες θα αφορούν κυρίως επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ το έτος 2009. Για το 2016 κατά πάσα πιθανότητα, θα προβλέπονται άλλες 15000 προσλήψεις, στο πλαίσιο που περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο. 

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα στον χώρο της Παιδείας, στόχος είναι να συνδεθούν τα σχολεία με τα ληξιαρχεία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ζητείται αριθμός εκπαιδευτικών που δεν χρειάζονται.

Επιπλέον διερευνάται, χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο, το περιθώριο της απελευθέρωσης των ανταποδοτικών προσλήψεων, σε δημόσιους Οργανισμούς που συνδέονται τα κέρδη τους με συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στον Ε.Ο.Φ.

Όσον αφορά στο νέο σύστημα αξιολόγησης αυτές τις μέρες προσδιορίζεται η διαδικασία της συνέντευξης, η οποία θα γίνεται υπό την επίβλεψη των ΑΣΕΠ, ΕΚΔΑ και Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η αξιολόγηση θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: μητρώο, επιλογή προϊσταμένων και, τέλος, αξιολόγηση, η οποία θα είναι τόσο ατομική όσο και έργου.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχει και η προσθήκη αλλαγών στο πειθαρχικό για ισχυρά κακουργήματα. 

Επιπλέον τα ειδικά μισθολόγια θα μειωθούν από 20 σε 7. Ειδικότερα μετά τις αλλαγές που θα γίνουν σε ότι αφορά στους πανεπιστημιακούς μετά την ενσωμάτωση, θα αναπληρωθεί το 30% των μειώσεων κατά την προ κρίση. 

Σε ότι αφορά στις περιπτώσεις των προσωπικών διαφορών, κάτι που αφορά 90000 υπαλλήλους επιβεβαιώνεται μια σταδιακή μείωση μισθού έως το 2021. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα.

Αλλαγές στη διαβούλευση

Πάντως στους στόχους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου δημόσιας διαβούλευσης των νομοσχεδίων.  

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη διαβούλευση που γίνεται. Θα δίνουμε σχέδιο προς διαβούλευση με τις βασικές ιδέες», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως σημειώνουν θα μπαίνει σε διαβούλευση το γενικό περίγραμμα ενός προς διαμόρφωση νομοσχεδίου και μετά τη διαβούλευση θα πηγαίνουμε σε σύνταξη νόμου. Το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά για το υπουργείο Εσωτερικών και μετά θα εφαρμοστεί στα υπόλοιπα υπουργεία. 

Σκοπός αυτής της αλλαγής θα είναι να λαμβάνονται υπ' όψιν οι παρατηρήσεις των πολιτών και κατά την αποκρυστάλλωση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης