Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα

Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο σύστημα Υγείας δεν είναι καλή και έριξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στη διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας

Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα
Παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ότι η κατάσταση στο σύστημα Υγείας δεν είναι καλή και έριξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στη διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας και όχι στο οκτάμηνο που προηγήθηκε, δικαιολογώντας την απουσία συγκεκριμένης πολιτικής και βελτίωσης της εικόνας.

Όπως τόνισε, η αλήθεια είναι ότι αυτή η περίοδος που προηγήθηκε των οκτώ μηνών ήταν μία δοκιμασία για το σύστημα και παρότι υπήρχε η πολιτική βούληση δεν υπήρξε βελτίωση, επειδή υπήρχαν συσσωρευμένα προβλήματα την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει λειτουργική σταθεροποίηση στο σύστημα και πως έχουν επιδεινωθεί τα προβλήματα εφοδιασμού νοσοκομείων, αν και όπως τόνισε «ήδη καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 150 εκατ. ευρώ». 

«Ο αντίπαλος είναι τα εκρηκτικά προβλήματα», τόνισε, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχουν εστίες διαφθοράς και ανταλλαγής με συμφέροντα και προανήγγειλε ότι θα υπάρχει σχέδιο καταπολέμησης τους.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι είναι αντίπαλος το περιορισμένο οικονομικό πλαίσιο αλλά και ολόκληρο σύστημα συμφερόντων που συντηρείται χρόνια από την πολιτική ασυλία και  την ανομία και  κυρίως από την εκμετάλλευση  του αρρώστου. 



«Χρειάζεται άλλο πολιτικό σχέδιο δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις», υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχεις άλλες πολιτικές προτεραιότητες για να αναζητήσεις πόρους για ανοικοδόμηση ΕΣΥ και κράτους πρόνοιας. 

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σταδιακή αποψίλωση νοσοκομείων της επαρχίας από ειδικευόμενους γιατρούς και πως υπάρχει ανάγκη ηθικοποίησης του συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση. Δήλωσε δε ότι είναι κορυφαίο στοίχημα η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και η δημόσια περίθαλψη, με βάση την καθολικότητα και την ισότητα.

«Έχει ταξικό πρόσημο η υγειονομική κρίση, πλήττονται πιο πολύ οι αδύναμοι», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε εκπονήσει σχέδιο για ανασυγκρότηση ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας με τη βοήθεια του ΠΟΥ κινείται σε τρεις άξονες».

Παράλληλα είπε πως αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να υπάρχει μία λειτουργική βελτίωση στο σύστημα, όπως με τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και «χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες παθογένειες και τα προβλήματα όπως η σταδιακή αποξήλωση από γιατρούς των νοσοκομείων, ειδικά της περιφέρειας». 

Αυτοί οι άξονες είναι: 

-Καθολική κάλυψη πληθυσμού 
- Διαφανής διακυβέρνηση συστήματος 
-Βιώσιμη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας 

Σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα τόνισε ότι ήδη υπάρχει σχέδιο, το οποίο θα το διαβουλευτούμε  και θα πάμε πέρα από λογική αγοράς, στη λογικής συνέχισης φροντίδας.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, με 5% δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό ΑΕΠ της χώρας για την Υγεία όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης  είναι 7,5% δεν μπορούμε ελπίζουμε σε πολλά, άρα πρέπει σταδιακά σύγκληση με το μέσο όρο Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός Υγείας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης