Ακιντζί: «Ήρθε η ώρα να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις»

Ακιντζί: «Ήρθε η ώρα να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις»

O Τουρκοκύπριος ηγέτης θέλει πλειοψηφία Τουρκοκυπρίων στο «βορρά» και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο 

Ακιντζί: «Ήρθε η ώρα να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις»
O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ελληνοκύπριους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα οι εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν καθώς υπήρξε μια γρήγορη διαδικασία στις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων.

Ανέφερε επίσης πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον καθορισμό των κριτηρίων για το περιουσιακό και μόλις αυτό το στάδιο ολοκληρωθεί, με τον ανοικτό δρόμο και των άλλων κεφαλαίων θα φτάσουν στη λύση.

Κλείσιμο
Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε ότι το να έχουν οι Τουρκοκύπριοι μαζί με την περιουσιακή και την πληθυσμιακή πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, υπάρχει γραπτώς σε όλες τις συμφωνίες για μια λύση διζωνική, δικοινοτική και σημείωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι της ΕΕ και οι άλλοι αρμόδιοι με τους οποίους συναντήθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να εξευρεθεί ένας τρόπος να επιλυθεί αυτό το θέμα.

Αυτό που γίνεται κατανοητό από τη διζωνικότητα, είπε, είναι ότι οι κοινότητες στις περιοχές τους θα έχουν σαφή πλειοψηφία. 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% αλλά αρκετά πιο πάνω. Το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα και στο πλαίσιο αυτής της λογικής να μπορέσουν να ετοιμαστούν τα κριτήρια για το περιουσιακό», τόνισε.

Στην ερώτηση εάν έχουν ζητήσει να υπάρξει γραπτώς το ότι τα κριτήρια στο περιουσιακό θα είναι υπό την εγγύηση της διζωνικότητας και εάν αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμη παρέκκλιση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι για να μην παραβιαστεί στα δικαστήριο η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν επιθυμούν όπως κάποια σημεία της αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Αυτή είναι η σκοπιμότητα των παρεκκλίσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν είναι ένα θέμα που τυγχάνει αποδοχής στην ΕΕ αλλά έχει συμβεί με κάποιες χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ.

Αυτό, συνέχισε, προβλέπει την έγκρισή του από τα 28 κοινοβούλια των χωρών μελών, αλλά αν υπάρχει ένας πιο πρακτικός δρόμος είναι ανοικτοί. Τις μόνιμες παρεκκλίσεις, συνέχισε, πρέπει να τις αξιολογούμε ως φυσικό δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βλέπει θετικά το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, αλλά για να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να το αποδεχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία, όπως είπε. 

«Πρέπει να πάνε και τα δυο μαζί», τόνισε.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, δεν θεωρεί κακό το να περιοριστεί σε ένα ποσοστό 10%-15% στην αρχή η ψήφος από την άλλη κοινότητα σε κάποιον που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι πως από όποια εθνικότητα και αν προέρχεται αυτός που θα εκλεγεί να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας.

Τέλος, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τού ανέφερε μια πρόταση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, να έρθουν μαζί από τη Λάρνακα και να έχουν τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια τετραμερή συνάντηση στο «βορρά» με τον ίδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης