«Ένεση» δύο δισ. ευρώ από την Ευρωβουλή για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας

«Ένεση» δύο δισ. ευρώ από την Ευρωβουλή για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την πλήρη κατάργηση της εθνικής συγχρηματοδότησης, αλλά και την πρόωρη αποδέσμευση του 5% των κονδυλίων της ΕΕ

«Ένεση» δύο δισ. ευρώ από την Ευρωβουλή για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας
Δέσμη ειδικών, έκτακτων μέτρων αποκλειστικά για την Ελλάδα ενέκρινε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης της οικονομίας της χώρας μας, παρέχοντας ένεση ρευστότητας περίπου δύο δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία και εξασφαλίζοντάς της δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ολομέλεια του Σώματος, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο, υπερψήφισε τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της αποτελεσματικής χρήσης των 35 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2014-2020.

Με 586 ψήφους υπέρ, 87 κατά και 21 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σχετική πρόταση, παρά τις επιφυλάξεις μερίδας Γερμανών βουλευτών του ΕΛΚ, η οποία προβλέπει την πρόωρη αποδέσμευση του 5% των κονδυλίων της ΕΕ και την πλήρη κατάργηση της εθνικής συγχρηματοδότησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ουσιαστικά την κατάργηση της υποχρέωσης εθνικής συγχρηματοδότησης, καθώς το ποσοστό της συνεισφοράς της ΕΕ θα ανέλθει στο 100% και την άμεση διάθεση του συνολικού ποσού, συμπεριλαμβανομένης της προχρηματοδότησης και των ενδιάμεσων πληρωμών (σε αντίθετη περίπτωση το τελευταίο 5% των πληρωμών της ΕΕ θα έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι το 2017), ενώ για την επταετία 2014-2020 αποφάσισε να αυξηθεί κατά 7% το επίπεδο της προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής, δίνοτας επιλέον ρευστότητα περίπου ενός δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Με τη δέσμη αυτών των μέτρων η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει την έγκαιρη χρησιμοποίηση των χρημάτων που έχει στη διάθεσή της από την περίοδο 2007-2013 και να καλύψει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια κατά την επταετία 2014-2020.
Κλείσιμο

Η πρόταση της Κομισιόν που ενεκρίθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο θα επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 500 εκατ. ευρώ και την απελευθέρωση  επιπλέον 800 εκατ. ευρώ πριν από το επίσημο κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017, ενώ δεν επιβαρύνουν τον προυπολογισμό της ΕΕ. Για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής, απαιτείται πλέον η έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε βοήθεια ύψους 16,3 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Βουλγαρία, με τη χώρα μας να λαμβάνει 9,9 εκατ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βουλγαρία και την κεντρική, ανατολική και δυτική Ελλάδα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης