Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής

Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής

Δείτε φωτογραφίες - Διαβάστε το παρασκήνιο - Όλα τα φώτα στους πρωτοεμφανιζόμενους -  Τη Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων

Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής
Με προεδρεύοντα τον Νικήτα Κακλαμάνη, ως τον παλαιότερο από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής, καθώς η Πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν επανεξελέγη, ανοίγει ξανά η Βουλή. Σύμφωνα με την ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας, σήμερα το πρωί ορκίστηκαν οι βουλευτές και την Κυριακή, στις 4 Οκτωβρίου, επίσης στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο.

Το ενδιαφέρον της σημερινής ορκωμοσίας των νέων βουλευτών εστιάστηκε στους πρωτοεμφανιζόμενους, τα λεγόμενα «πρωτάκια». Η νέα Βουλή αποτελείται από 70 πρωτοεκλεγμένους βουλευτές, με τη μεγαλύτερη ανανέωση να την εμφανίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τους 145 βουλευτές οι 42 είναι νέοι. 

Από τους 72 της ΝΔ οι τρεις είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, έξι από την Χρυσή Αυγή, πέντε από το ΠΑΣΟΚ, δύο από το ΚΚΕ και ένας από το Ποτάμι. Επίσης, πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή ορκωμοσία είχε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων. 
Κλείσιμο

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη είσοδό του στη Βουλή προέβη στις εξής δηλώσεις: «Μέχρι τώρα η  Βουλή είχε καταλήξει να είναι θέατρο υποκρισίας. Η Ενωση Κεντρώων θα δουλέψει για μια ουσιώδη αλλαγή ως προς τα επιχειρήματα. Η εξουσία πρέπει να κάνει θυσίες, όχι ο λαός». Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ήταν ο πρώτος που συνάντησε ο Βασίλης Λεβέντης με την είσοδο του στη Βουλή. Οι δυο τους φαίνεται πως γνωρίζονται από παλιά αφού πιάστηκαν αγκαζέ και περπάτησαν για αρκετή ώρα στους διαδρόμους της Βουλής.

«Καλημέρα, καλώς ήλθατε. Έχετε πάρει τη θέση του Παύλου Μπακογιάννη» είπε στον Βασίλη Λεβέντη η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η Ενωση Κεντρώων κάθεται στα βορινά έδρανα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Εκεί στο παρελθόν καθόταν ο Παύλος Μπακογιάννης και στη συνέχεια η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε να καθίσει στην πρώτη σειρά εδράνων της Νέας Δημοκρατίας. Στα ορεινά, ωστόσο, δίπλα στη Γεωργία Μαρτίνου κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς. Δίπλα στην Κατερίνα Παπακώστα κάθισε ο Κώστας Καραμανλής αφού πρώτα του παραχώρησε τη θέση του ο Νίκος Δένδιας.

Δίπλα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων και προς το κέντρο κάθονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες -πάλι στα βορινά έδρανα και δίπλα και προς τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ. Δίπλα από το ΠΑΣΟΚ κάθεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.



Γιατί δεν χαιρετήθηκαν Σαμαράς - Μεϊμαράκης

Από τα στιγμιότυπα που συζητήθηκαν εντόνως ήταν η εικόνα του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος, κατά αυτόπτες μάρτυρες, απέφυγε να ανταλλάξει χαιρετισμό με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο τελευταίος κοντοστάθηκε για λίγο έξω από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη, όταν τον φώναξε ο παριστάμενος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, απέστρεψε το βλέμμα του και οι δυο τους δεν αντάλλαξαν χαιρετισμό, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αφού είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους δεν είναι και στο... καλύτερο επίπεδο μετά την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να ανοίξει το ζήτημα της διαδοχής, κόντρα στην εισήγηση του πρώην πρωθυπουργού να μην βιαστεί.





Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά σε ορκωμοσία υπήρχαν κενές θέσεις στα κυβερνητικά έδρανα. Περίπου 20 ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο. Καθόλη τη διάρκεια έψαλλαν ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον δεύτερο μόνο να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο.

«Είσαι στις ομορφιές σου» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη Φώφη Γεννηματά, όταν τη συνάντησε, με την κυρία Γεννηματά να τον ευχαριστεί και να τον ρωτά αν κρατά δυνάμεις για την εσωκομματική μάχη της ΝΔ. «Τώρα θα δεις τι εστί Μεϊμαράκης» της απάντησε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν ο μόνος πρώην Πρόεδρος της Βουλής που έδωσε το «παρών» στην ορκωμοσία της νέας Βουλής, τη στιγμή που με σαράντα λεπτά καθυστέρηση κι ενώ είχε αρχίσει η τελετή μπήκε στην αίθουσα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Παπαδημούλη εσύ έφυγες νωρίς και σώθηκες» είπε ο Δημητρης Κυριαζίδης της Νέας Δημοκρατίας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον συνάντησε στο εντευκτήριο.




Οι έδρες στη νέα Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ 145
ΝΔ 75
Χρυσή Αυγή 18
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
ΚΚΕ 15
Το ΠΟΤΑΜΙ 11
ΑΝΕΛ 10
Ένωση Κεντρώων 9

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής και αντιπροέδρων. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης. Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου.





















































































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης