Με Φίλη, Σία, Τζάκρη, Πελεγρίνη η δεύτερη ευκαιρία του Τσίπρα

Με Φίλη, Σία, Τζάκρη, Πελεγρίνη η δεύτερη ευκαιρία του Τσίπρα

Πώς κατέληξε ο Φίλης στο Παιδείας - Πού κόλλησε η επιθυμία Κουίκ να αναλάβει το Προστασίας του Πολίτη - Στο σχήμα και ο Δημήτρης Καμμένος - Έκπληξη η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της βιομηχανίας από την Θεοδώρα Τζάκρη - Οι πληροφορίες για διατάραξη των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με Φίλη, Σία, Τζάκρη, Πελεγρίνη η δεύτερη ευκαιρία του Τσίπρα

Μικρές αλλαγές και πολλές καραμπόλες είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε εχθές το βράδυ από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Η αποχώρηση του Νίκου Βούτση από το υπουργείο Εσωτερικών προκάλεσε αλλαγές σε κορυφαία κυβερνητικά πόστα, εκτός των λεγόμενων οικονομικών υπουργείων.

Έτσι στη θέση του κ. Βούτση τελικά τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή εξέφραζε την επιθυμία να παραμείνει στο Υγείας, ενώ αρνήθηκε την θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Βαρύνουσας σημασίας όμως είναι και η επιλογή του κ. Βούτση στη θέση της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Βούτσης αναμένεται να λειτουργήσει ως ο «αντι-Ζωή» Πρόεδρος της Βουλής, με λιγότερες συγκρούσεις, κολλήματα στις διαδικασίες και, φυσικά, με διάθεση αγαστής συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον κ. Βούτση, ιδίως για τον τρόπο που ακολουθήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ο οποίος συμμετείχε επίσης σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την πρώτη θητεία του Αλέξη Τσίπρα εκεί.

Φουρτούνα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αναταραχή στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκάλεσε η επιθυμία του Νίκου Νικολόπουλου, βουλευτή Αχαΐας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, να υπουργοποιηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επικοινωνίες που είχε ο κ. Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα, αρχικά ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε δεύτερη επικοινωνία στο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη θέση που κατείχε μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ο Παύλος Χαϊκάλης. Και τις δύο φορές η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν αρνητική. Εξηγήσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν δόθηκαν, ωστόσο εικάζεται βάσιμα ότι δεν έχει ξεχαστεί η παλιά επίθεση του κ. Νικολόπουλου στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας συναντά την επιφύλαξη των Ευρωπαίων για την συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ, θα ήταν παρακινδυνευμένο το να βάλει στην κυβέρνηση ένα πρόσωπο που έχει επιδείξει προκλητική συμπεριφορά στο παρελθόν.

Στο υπουργικό σχήμα δεν περιελήφθησαν ούτε οι δύο κυρίες Χριστίνα Ξουλίδου και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αντίθετα, δόθηκαν θέσεις στα ίδια πρόσωπα που συμμετείχαν την προηγούμενη φορά (Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια, Τέρενς Κουίκ), με την προσθήκη και του κ. Δημήτρη Καμμένου. Από νωρίς την Τρίτη, πάντως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν αποδέκτης αιτημάτων και παραπόνων, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση και τον εκνευρισμό του, πιθανώς λόγω της πίεσης που δεχόταν και των αρνήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού, όπως έλεγαν ανεπίσημα συνεργάτες του κ. Καμμένου.  

Εκτός των προηγουμένων, στην Όλγα Γεροβασίλη προτάθηκε το υπουργείο Υγείας, κάτι που αρνήθηκε και έτσι παρέμεινε στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Αποχωρώντας ο κ. Βούτσης από το υπουργείο Εσωτερικών, ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν για αντικαταστάτη του, ήταν και του Γιώργου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο και η μετακίνηση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή.

Η υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη και ιδίως η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο υπουργείο Παιδείας ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της κυβερνητικής σύνθεσης. Ο Αριστείδης Μπαλτάς είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα γενικευμένη αντίδραση για μια σειρά από απόψεις του. Επιπλέον, μετά την μετακίνηση του κ. Βούτση στη Βουλή, η κυβέρνηση έχανε έναν βασικό και χρήσιμο υπουργό, που αντέκρουε τις επιθέσεις τις αντιπολίτευσης από τα υπουργικά έδρανα. Αυτό τον ρόλο αναμένεται να αναλάβει από τούδε και στο εξής ο Νίκος Φίλης.

Ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ήταν μέχρι πριν τις εκλογές στο υπουργείο Πολιτισμού, μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς γνωρίζει καλά τα θέματα του συγκεκριμένου υπουργείου, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Νίκο Κοτζια.

Ο Τέρενς Κουίκ εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας ήταν η αιτία που ο κ. Τσίπρας δεν ικανοποίησε το αίτημά του.

Κυβέρνηση δεύτερης ευκαιρίας με τα ίδια πρόσωπα


Κάθε ανασχηματισμός –όπως στην ουσία είναι ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης– σημαίνει και αλλαγές στις ισορροπίες μεταξύ των στελεχών. Άλλοι βγαίνουν πιο ισχυροί και άλλοι αποδυναμωμένοι, με ό,τι σημαίνει όλη αυτή η κίνηση στο πολιτικό μήνυμα και τις προθέσεις μίας κυβέρνησης.

Τρεις είναι λοιπόν οι κατηγορίες: Οι ενισχυμένοι, οι αποδυναμωμένοι και οι σταθεροί. Πρέπει να δει όμως κανείς και την ακριβή κατανομή των αρμοδιοτήτων για να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και πάλι το σήμα έχει δοθεί.

Στην κατηγορία των «σταθερών» εντάσσονται σαφώς οι τρεις πιο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Διατήρησαν και οι τρεις τα πόστα που είχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά μένει να φανεί εάν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στους ρόλους που θα έχουν στην πράξη από δω και πέρα. Εάν δηλαδή ο κ. Δραγασάκης θα είναι ξανά ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας και καθορισμού αποφάσεων στην κυβέρνηση ή εάν ο κ. Παππάς θα έχει και κομμάτι από το συντονισμό του κυβερνητικού έργου στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης.

Σταθεροί παραμένουν υπουργοί, όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος που διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς άλλες ουσιαστικές μεταβολές, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Το ίδιο και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε βασικό στέλεχος της κυβέρνησης, αφού κερδίζει μία νέα, «ολόκληρη» αυτή τη φορά ευκαιρία στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Στα ίδια έμειναν ακόμη τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας (Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου) που διατήρησαν τις θέσεις που είχαν πριν τις εκλογές. Ομοίως και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, που η νέα ημέρα τούς βρίσκει όπου τους άφησε η προκήρυξη των εκλογών -στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην ίδια κατηγορία είναι και οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Κώστας Φωτάκης, Γιάννης Τσιρώνης, Σταύρος Κοντονής και Γιάννης Αμανατίδης, όπως και οι τρεις των ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Τέρενς Κουίκ).

Ο Νίκος Ξυδάκης και η Σία Αναγνωστοπούλου παρέμειναν αναπληρωτές υπουργοί, αλλά μετακινήθηκαν και μένει να δούμε τις νέες αρμοδιότητές τους, αν και εκ πρώτης όψεως είναι μάλλον δυσμενής μετάθεση για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού η μετακίνηση στο χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Οι ενισχυμένοι
 
Αναβάθμιση ασφαλώς αποτελεί για τον Νίκο Βούτση η μετακίνησή του στην προεδρία της Βουλής, έστω κι αν έφυγε από το πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ενισχυμένος βγήκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πήγε από το Υγείας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το ίδιο φυσικά και ο διάδοχός του στο Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος προήχθη από αναπληρωτής υπουργός σε υπουργό.
Υπάρχει μία κατηγορία στελεχών που ενισχύθηκε, όχι επειδή πήγαν σε άλλο πόστο, πιο ισχυρό, αλλά επειδή αναβαθμίστηκαν από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί, αφού το υπουργείο τους έγινε αυτόνομο.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι: Ο Χρήστος Σπίρτζης στο Υποδομών, ο Βαγγέλης Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Θοδωρής Δρίτσας στο Ναυτιλίας. Επίσης ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος έγινε αναπληρωτής υπουργός στο Εσωτερικών και αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη, δηλαδή ανέλαβε κρίσιμο και μεγάλο πόστο, ενώ πριν ήταν υφυπουργός στο Άμυνας.

Ενισχυμένος βγήκε και ο Παύλος Πολάκης που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός στο Υγείας,  ενώ πριν ήταν υφυπουργός στο Εσωτερικών.
Μερικώς κερδισμένοι πρέπει να θεωρούνται οι δύο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφού πήραν στην αρμοδιότητά τους και τον τομέα της πάταξης της Διαφθοράς, που είχε ο απομακρυνθείς Παναγιώτης Νικολούδης.
Ισχυρός βγήκε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας, ενώ μέχρι τώρα ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Προφανώς στους κερδισμένους είναι και οι υπόλοιποι που εισήλθαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έστω κι αν δεν πήραν θέση υπουργού, παρά τοποθετήθηκαν αναπληρωτές υπουργοί (Γιώργος Χουλιαράκης, Μάρκος Μπόλαρης) ή υφυπουργοί (Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μουζάλας, Αλέξης Χαρίτσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αναστάσιος Πετρόπουλος).
 
Οι χαμένοι

 
Μικρότερο ρόλο σε σχέση με ό,τι είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι σαφώς οι τρεις πρώην υπερυπουργοί, των οποίων έσπασαν τα υπουργεία.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχασε τις Υποδομές και τη Ναυτιλία και κέρδισε μόνο τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας από το παλιό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ η ευθύνη για το ΕΣΠΑ περνάει σε αναπληρωτή υπουργό.
 
Ο Πάνος Σκουρλέτης έχασε τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και περιορίζεται πλέον στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μάλιστα και πάλι με αναπληρωτή για το Περιβάλλον.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς απομακρύνθηκε από το Παιδείας και κρατά μόνο το Πολιτισμού από το πρώην υπερυπουργείο, που είχε και τους δύο τομείς. Ήταν ένας εύσχημος –ή μήπως όχι;- τρόπος να «πληρώσει» τα λάθη και τις παραλείψεις στο χώρο της παιδείας.
Υποβαθμισμένος βγαίνει και ο Δημήτρης Μάρδας, καθώς από κρίσιμος παράγοντας στο υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής υπουργός, γίνεται τώρα υφυπουργός στο Εξωτερικών.
 
Οι εκτός
 
Φυσικά στους μεγάλους χαμένους είναι και όσοι απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση εντελώς, πληρώνοντας το μάρμαρο αστοχιών, λαθών και ανικανοτήτων.

Σε αυτή την κατηγορία, εκτός από τον Παναγιώτη Νικολούδη, που προαναφέρθηκε είναι ασφαλώς η Τασία Χριστοδουλοπούλου (μετανάστευση), ο Γιάννης Πανούσης (προστασία του πολίτη), ο Τάσος Κουράκης (παιδεία), ενώ εκτός βρέθηκε και ο Πάνος Σγουρίδης από τους ΑΝΕΛ.


Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης 

1)Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Γιάννης  Μπαλάφας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
 
2) Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης
Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάκρη      

3) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

4) Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Σία Αναγνωστοπούλου
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός: Θεοδόσης Πελεγρίνης

5) Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων: Νίκος Ξυδάκης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Μάρδας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

6) Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος
Αν. Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

7) Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια  για την Καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

8) Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

9) Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς 

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

10) Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης
Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Χουλιαράκης

11)Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

12) Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Δημήτρης  Καμμένος

13) Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Θοδωρής Δρίτσας

14) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Βαγγέλης Αποστόλου
Αναπληρωτής: Μάρκος Μπόλαρης
 
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος  για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Όλγα Γεροβασίλη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης