Ζωή: Κάποιοι παριστάνουν το νέο, ενώ έχουν προσχωρήσει σε ό,τι πιο παλιό

Ζωή: Κάποιοι παριστάνουν το νέο, ενώ έχουν προσχωρήσει σε ό,τι πιο παλιό

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση παραιτήθηκε ταπεινωτικά, δεν έπεσε - Ζωή: Ο λαός θα μας εμπιστευτεί γιατί δεν τον προδώσαμε - Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου

Ζωή: Κάποιοι παριστάνουν το νέο, ενώ έχουν προσχωρήσει σε ό,τι πιο παλιό
Η κυβέρνηση δεν έπεσε αλλά παραιτήθηκε ταπεινωτικά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΛΑΕ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. 

Ο κ. Λαφαζάνης μετέβη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνοδευόμενος από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α Αθήνας, η οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από το Βελλίδειο

Κλείσιμο
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος κάλεσε τον ελληνικό λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του, ενώ έπειτα από μια σύντομη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.  



Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση παραιτήθηκε ταπεινωτικά, δεν έπεσε»

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ ξεκίνησε τις δηλώσεις του με επίθεση κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να αποκλείσει την Λαϊκή Ενότητα 
από βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση λαού. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι αδιανόητο να αποφασίζουν ότι η ΛΑΕ θα είναι η τελευταία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε τηλεοπτικό χρόνο. 

«Από πού βγαίνει; Από τις αυθαιρεσίες μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που λειτουργεί ως εντολοδόχος της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι απέμεινε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιο δικαίωμα μας δίνει το λιγότερο χρόνο αν και είμαστε η τρίτη δύναμη που πήραμε και την Τρίτη διερευνητική;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η δεύτερη «αυθαιρεσία» είναι ότι αποκλείστηκε η ΛΑΕ πλήρως από κρατική χρηματοδότηση. 

«Δίνουν σε κόμματα που χρωστούν εκατοντάδες ευρώ και δεν τα πληρώνουν. Αυτά τα καταγγέλλουμε. Αυθαιρετεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και δείχνουν το σχέδιο που έχουν οι τετρακομματικοί του μνημονίου. Δεν τα αποδεχόμαστε», τόνισε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι είναι ανάγκη μετά τις εκλογές να φύγουμε από τα μνημόνια.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της ΛΑΕ αλλά και τι θα ήθελε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δήλωσε πως η αριστερή κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν έπεσε από κανέναν, αλλά παραιτήθηκε ταπεινωτικά»

«Οι κυβερνήσεις πέφτουν με ψήφο δυσπιστίας ή εμπιστοσύνης. Δεν τόλμησε αυτή η κυβέρνηση να πάει στην Βουλή και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της. Δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι από εμάς. Από τους άλλους. Υπήρχε το ενδεχόμενο να απέχει το Ποτάμι. Επίσης, ο βομβαρδισμός στην Βουλή θα ήταν τεράστιος με βουλευτές από βουλευτές που θα έπαιρναν το λόγο. Η κυβέρνηση ήθελε να πάει σε εκλογές αιφνιδιαστικά για να προλάβει το «όχι». Να μην συγκροτηθεί σε κόμμα. Επίσης για να μην καταλάβει ο λαός τι έφερε αυτή η κυβέρνηση», είπε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, ο Τσίπρας «στόχευε στην αυτοδυναμία, αλλά όπως φαίνεται, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». 

«Οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν»

Όσον αφορά στους στόχους της ΛΑΕ, τόνισε: «Δεν θέτω ποσοτικούς στόχους. Θέλουμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα να δημιουργηθεί μεγάλο αντιμνημονιακό, πατριωτικό μέτωπο εξουσίας. Η ΛΑΕ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν».
 
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά με το πότε αποφάσισε να χωρίσει 
τους δρόμους του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης αποκάλυψε πως σε 
όλη την διάρκεια υπήρχαν έντονες αντιπαραθέσεις για μια σειρά πολιτικών επιλογών. 

«Θέταμε με επιτακτικό τρόπο να υπάρξει εναλλακτική λύση απέναντι στον ωμό εκβιασμό στην περίπτωση που δεν ήταν κατορθωτός αυτό που αποκαλείται έντιμος συμβιβασμός. Έγινε γνωστή η κατηγορηματική μας αντίθεση στην πρώτη συμφωνία που ήταν το προοίμιο του νέου μνημονίου. Παρά την αντίθεσή μας δίναμε την μάχη γιατί πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα έδινε την μάχη σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και θα απέφευγε την μνημονιακή ταπείνωση, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΕ, η κυβέρνηση στο όνομα του ευρώ και της Ευρώπης, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, επέλεξε το μνημόνιο αντί μιας εναλλακτικής, πατριωτικής, ευρωπαϊκής λύσης. 

«Από εκείνο το σημείο ήταν αδύνατο να συμπορευθούμε με κυβερνήσεις που στηρίζουν και εφαρμόζουν μνημόνιο. Αυτό για εμάς ήταν αδιανόητο. Δεν είναι ευχάριστες οι εξελίξεις αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Σηκώνουμε την σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα. Συγκρουόμαστε με το παλιό που όμως έχει νέους παίχτες», υπογράμμισε.

«Λυπάμαι που το ΚΚΕ έχει αναδείξει τη ΛΑΕ σε βασικό του αντίπαλο»

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ποιες είναι οι διαφορές της Λαϊκής Ενότητας από το ΚΚΕ, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε τη λύπη του που η ηγεσία του κόμματος επιλέγει ως βασικό του αντίπαλο την ΛΑΕ.

«Εσείς δεν μας ξεχωρίζετε από το ΚΚΕ αλλά η ηγεσία του το έχει κάνει και μας έχει αναδείξει σε βασικό του αντίπαλο. Είναι λυπηρό η ηγεσία του να επιλέγει ως βασικό του αντίπαλο την ΛΑΕ. Εκδώσαν φυλλάδιο σήμερα που έχει μια σελίδα εναντίον της ΛΑΕ και δύο γραμμές κατά της Χρυσής Αυγής», είπε, σημειώνοντας πως η ΛΑΕ δεν θεωρεί αντίπαλο το ΚΚΕ, αλλά τα μνημόνια και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, «που μας σπρώχνει στην καταστροφή». 

«Λυπάμαι που οι επιθέσεις είναι προσωπικές, κακεντρεχείς, κακοήθεις που δεν ταιριάζουν στο ήθος της Αριστεράς», ανέφερε και κάλεσε όλες τις δυνάμεις -και το ΚΚΕ- σε ένα μεγάλο δημοκρατικό αντιμνημονιακό μέτωπο.  

«Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, τα μνημόνια είναι η σύγχρονη τραγωδία της χώρας. 

«Δεν αντέχει η χώρα άλλα μνημόνια που κάνουν την Ελλάδα αποικία και προτεκτοράτο. Δεν υπάρχουν καλά και κακά ή αριστερά και δεξιά μνημόνια. Όλα βλάπτουν εξίσου την χώρα και τον λαό. Μπορούμε να τελειώνουμε με τα μνημόνια», είπε, υπογραμμίζοντας πως το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ ζήτησε να σταματήσει η τρομολαγνεία-τρομοκρατία με το νόμισμα που, όπως είπε, δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. 

«Στην Ελλάδα υπάρχει μα παράδοση υποτέλειας, να αναζητά την στήριξη του ξένου παράγοντα. Το εθνικό νόμισμα είναι αναγκαία προϋπόθεση και βιώσιμη λύση. Δεν λέω ότι έχουμε μαγική συνταγή και ανθόσπαρτο  δρόμο. Δεν κάνουμε δημαγωγία. Είμαστε Αριστερά και μεγάλη πατριωτική δύναμη. Γι αυτό και λέμε μόνο την αλήθεια στον λαό. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος έχει δυσκολίες ειδικά το πρώτο διάστημα αλλά όχι σαν αυτές του μνημονίου που οδηγεί σε ερήμωση εν καιρώ ειρήνης. Όμως το εθνικό νόμισμα  έχει προοπτικές να αυξήσει τις εξαγωγές, να παρέχει ρευστότητα στην οικονομία μας και να οδηγήσει σε ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση. Δεν βλέπω τις χώρες που είναι εντός της Ε.Ε. αλλά εκτός ευρωζώνης να καταστρέφονται. Κοιτάξτε Δανία, Σουηδία, Πολωνία κ.α», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή η εναλλακτική έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι.

Μάλιστα, όπως είπε, «αν ήταν δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο».

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με τις Σκουριές και γιατί ο ίδιος δεν έλαβε κάποια απόφαση, υπογράμμισε πως ως υπουργός εκείνος άνοιξε πρώτος το θέμα, ανακαλώντας την οικοδομική άδεια και ανοίγοντας τον δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους. 

«Αναστείλαμε την άδεια υλοτόμησης. Επέστρεψα την άδεια στην εταιρεία ζητώντας να επανακαταθέσει σχέδιο με νέο τεχνολογικό σύστημα. Ήμουν έτοιμος να προχωρήσω σε ενέργειες για αναστολή της άδειας και καταγγελία της σύμβασης. Πάνω στην δική μου πολιτική έγιναν οι επόμενες κινήσεις. Ελπίζω η κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή να ακολουθήσει δρόμο για προστασία του δημόσιου συμφέροντος στην Χαλκιδική», τόνισε.

«Νόμιζα πως η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων θα μας απεγκλώβιζε από την υποτέλεια»

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε και για τις επισκέψεις του στη Ρωσία και τις επαφές που είχε εκεί, σημειώνοντας πως πίστευε ότι η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων θα απεγκλώβιζε την Ελλάδα από το την υποτέλεια στο ευρωατλαντικό οικόπεδο.

«Με χίλιους κόπους φέραμε συμφωνία για ένα τεράστιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο έργο. Μια διακρατική συμφωνία για πραγματοποίηση – δημιουργία αγωγού με παγκόσμιο ενδιαφέρον που θα άλλαζε τον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη», ανέφερε, τονίζοντας πως η Ελλάδα εφαρμόζει αυτή την στιγμή μέτρα κατά της Ρωσίας και είναι απαράδεκτο. 

«Δεν έχουμε καμιά θέση στο ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνουμε άλλη σημαία»

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά τις υποσχέσεις αύξηση μισθών και τα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Μας έδιωξαν από την κυβέρνηση δεν φύγαμε». 

«Το προηγούμενο διάστημα στα υπουργεία μας κάναμε ένα θετικό έργο και ασκούσαμε κριτική σε ότι διαφωνούσαμε. Καταθέταμε εναλλακτικές προτάσεις ιδιαίτερα για ζητήματα διαπραγμάτευσης. Ο Τύπος τότε μας κατηγορούσε για τις διαφοροποιήσεις μας ότι υπονομεύουμε την προσπάθεια», είπε και σημείωσε: «Παλεύαμε ώστε να μην φθάσει η κυβέρνηση να υπογράψει νέο μνημόνιο. Δώσαμε μάχη έως την τελευταία στιγμή ώστε στο δίλημμα μνημόνιο ή σύγκρουση να επιλεγεί η σύγκρουση».

«Δεν τα καταφέραμε και κατά συνέπεια δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε μια κυβέρνηση που ψήφισε μνημόνιο και εμείς να λέμε αντιμνημόνιο. Ο Τσίπρας είπε χθες ότι αν εκλεγεί θα εφαρμόσει μνημόνιο. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε καμιά θέση εκεί. Σηκώνουμε άλλη σημαία», υπογράμμισε.

«Άλλοι εγκατέλειψαν τις μεγάλες δεσμεύσεις...»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί εγκατέλειψε τον Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι δεν εγκατέλειψε κανέναν, υπογραμμίζοντας ότι άλλοι εγκατέλειψαν τις μεγάλες δεσμεύσεις που είχαμε απέναντι στους απλούς πολίτες.

«Εγκατέλειψαν τις σωστές δεσμεύσεις που είχαμε που συνάρπασαν τον λαό και ανέδειξε με δημοκρατικά μέσα μια κυβέρνηση της Αριστεράς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν εγκαταλείψαμε αλλά συνεχίζουμε αυτό το δρόμο. Δεν διστάσαμε να πούμε "ΟΧΙ" στο νέο μνημόνιο μένοντας σταθεροί σε όσα πιστέψαμε.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη αν μας αφήσουν να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας»

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη το τρίτο μνημόνιο είναι η καταστροφή των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. 

«Θέλουμε εθνικοποίηση τραπεζών καθώς οι πολίτες έχουν τις έχουν πληρώσει», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη αν μας αφήσουν να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας».

Όπως είπε, για να είμαστε συνεπείς στην αντιμνημονιακή μας πολιτική λέμε εθνικό νόμισμα, αλλά δεν είναι δυνατόν δογματικά να λέμε όχι στο εθνικό νόμισμα. 

«Όντως, στο πρώτο μεταβατικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες αλλά μικρότερες από αυτές που επιφέρει η πολιτική μνημονίου», είπε και εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που φθάνει 1% το 2014 και πάει και για το 2015αυτό υποδηλώνει ότι με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που παίρνουμε από τις εξαγωγές και τουρισμό μπορούμε να στηρίζουμε τις εισαγωγές (καύσιμα, φάρμακα πρώτες ύλες) χωρίς πρόβλημα».

«Δεν θα λείψει τίποτα με το εθνικό νόμισμα. Δεν θα υπάρξει ζήτημα να βρούμε συναλλαγματικά αποθέματα να στηρίξουμε το εθνικό νόμισμα γιατί έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι μισθοί και συντάξεις δεν πληρώνονται από τις δόσεις δανείων αλλά από τους Έλληνες φορολογούμενους και από τους ιδιώτες στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε ένα ευρώ δεν πάει από τα λεφτά των πιστωτών σε μισθούς και συντάξεις. Πάνε για να πληρώνονται χρεολύσια και τόκους. Επίσης το χρέος είναι αβίωτο, παράνομο και άδικο. Δεν μπορούμε να το αποπληρώνουμε. Διακοπή αποπληρωμής και διαπραγματεύσεις για την διαγραφή του ή του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτή την πρακτική ακολούθησαν όλες οι χώρες που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο όταν αντιμετώπιζαν και οι ίδιες μεγάλο χρέος. Θα πάμε ούτως ή αλλιώς σε εθνικό νόμισμα. Το θέμα είναι να πάμε με σχέδιο και συντεταγμένα», υπογράμμισε.

Μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και ασφάλεια καταθέσεων

Ακόμη, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη οι καταθέσεις έχουν εξαϋλωθεί όχι λόγω εθνικού νομίσματος αλλά επειδή είμαστε στο ευρώ και εφαρμόζουμε μνημονιακές πολιτικές. 

«Οι αετονύχηδες πάνε στο εξωτερικό τα χρήματά τους χωρίς κανένα έλεγχο. Ο κόσμος είχε κάποιες αποταμιεύσεις στην τράπεζα και τις παίρνει για να επιβιώσει», είπε, σημειώνοντας πως τώρα εξατμίζονται οι καταθέσεις και στηρίζονται οι τράπεζες με χρήματα των πολιτών. 

«Πόσες φορές, όμως, θα ανακεφαλαιώνουμε τις τράπεζες;», διερωτήθηκε και σημείωσε: «Το εθνικό νόμισμα θα προστατέψει τις τραπεζικές καταθέσεις και θα στηρίξει τις τράπεζες που θα είναι σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο και όχι κέντρα διαπλοκής».

«Δεν κινδυνεύει καμία τραπεζική κατάθεση αν πάμε σε εθνικό νόμισμα», είπε.

«Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο και συντονισμό για την ανακούφιση των προσφύγων»

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη η ΕΕ κάνει τον επιτήδειο ανεύθυνο καθώς η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και πρέπει να στηριχθεί. 

Όμως, όπως σημείωσε, οι ευθύνες της ΕΕ δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις δικές της ευθύνες. 

«Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο και συντονισμό για την ανακούφιση των προσφύγων. Επισκέφθηκα τα νησιά και είδα ότι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες που φθάνουν στο σημείο για ένα χαρτάκι που θα τους βάλει στο πλοίο», είπε και πρόσθεσε: «Για ένα εισιτήριο που πληρώνουν και μάλιστα πιο ακριβά. Απαιτείται μια μεγάλη πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση όφειλε να αναλάβει πρωτοβουλία».

Όμως. σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, έχουμε πρόσφυγες και την ίδια ώρα έχουμε και νέο-πρόσφυγες που είναι τα παιδιά μας που συνθλίβονται από τις πολιτικές λιτότητας.

«Το γέλιο της αρκούδας με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά πώς βλέπει το πολιτικό μέλλον της χώρας ο επικεφαλής της ΛΑΕ είπε πως η επιλογή μνημονίου από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, «είναι και επιλογή συγκυβέρνησης με μνημονιακά κόμματα».

«Η πρόταση εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που την καταγγέλλουμε θα γίνει ξανά συμπαίκτης. Αν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κανείς ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας», τόνισε, σημειώνοντας πως τώρα το λένε με πολύ εύκολο τρόπο. 

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε και κυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ», είπε και σημείωσε ότι «βλέπει» πως και οι «ευρωζωνικοί προστάτες» θα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «αν θέλετε να αναψηλαφήσουμε το χρέος να κάνετε οικουμενική κυβέρνησ稻.

«Θαυμάστε κυβέρνηση με εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ και δορυφόρους Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι εδώ. Όσοι κατέστρεψαν την χώρα να επανέλθουν στην εξουσία με όχημα τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Η μεγάλη πλειοψηφία του "όχι" και κυρίως η νεολαία δεν ήθελε τα μνημόνια»

Ερωτηθείς σχετικά με το «όχι» του δημοψηφίσματος και να θεωρεί πως το 62% θέλει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα τόνισε πως δεν κάνει ταυτίσεις.

«Ξέρω, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του "όχι" και κυρίως η νεολαία δεν ήθελε τα μνημόνια γι' αυτό και είπε το "όχι" στην κάλπη και στους δρόμους. Έβγαινα στους δρόμους, πήγαινα σε ουρά στις τράπεζες της Κοκκινιάς και φοβόμουν ότι θα υποστώ αποδοκιμασίες αλλά έλεγα ότι και να μου πουν χαλάλι τους. Τους πλησίαζα και μου έλεγαν μην φοβάσαι εδώ είναι Κοκκινιά θα περιμένουμε δυο μήνες στην ουρά αρκεί να μην κάνετε πίσω», είπε, σημειώνοντας πως οι υποδείξεις του κόσμου ήταν να μην κάνουμε πίσω.

Όσον αφορά στο σχόλιο Κουτσούμπα για «λαφαζανιές» είπε πως δεν τον αγγίζουν αυτού του είδους οι κακεντρέχειες. 

«Δεν με πλήττουν. Λυπάμαι για αυτούς που καταφεύγουν σε αυτές τις κακεντρέχειες για να αντιπαλέψουν την ΛΑΕ και εμένα προσωπικά Αντί να βλέπουν ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος αναγορεύουν την ΛΑΕ ως υπ' αριθμό ένα αντίπαλο Αυτό είναι ιστορικό λάθος και δυστυχώς η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει πολλά λάθη όπως λάθος ήταν η στάση της στο δημοψήφισμα. Όμως ο κόσμος της Αριστεράς γνωρίζει», τόνισε.

«Δεν πωλείται η Ελλάδα»

«Να τελειώνουμε με τα μνημόνια. Να αφήσουμε πίσω την λιτότητα. Δεν είναι δυνατόν πετσοκόβοντας τις συντάξεις, με φορολογία αγροτών με διάλυση κοινωνικού ιστού  να ξεφύγουμε από την ύφεση. Να σταματήσουμε να ξεπουλάμε την Ελλάδα», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Δεν πωλείται η Ελλάδα. Να σταματήσουμε να πουλάμε λιμάνια, Ελληνικό, αεροδρόμια, την ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ να βάζουμε υποθήκη περιουσία 50 δισ. Ευρώ», ανέφερε, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν γίνονται ιδιωτικοποιήσεις μα επανακρατικοποιήσεις αλλά προς ξένα κράτη. 

Παράλληλα ζήτησε να σταματήσει η φορο-λεηλασία και να τελειώνουμε με τον ΕΝΦΙΑ «που πνίγει την οικονομία». 

«Να προχωρήσουμε σε παραγωγική ανασυγκρότηση με άμεση οικοδομική δραστηριότητα. Να πάμε σε φορολογική ανακούφιση. Να σταματήσουμε την εθνική υποτέλεια με εθνική ανεξαρτησία», είπε και προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι οικόπεδο ούτε δορυφόρος του Ισραήλ, «όπως μας πάνε ορισμένοι τώρα τελευταία».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο λαός θα μας εμπιστευτεί γιατί δεν τον προδώσαμε

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως η Λαϊκή Ενότητα αντιπροσωπεύει την ελπίδα που κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν.  

«Η ελπίδα θα αναζωπυρωθεί σύντομα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να την κρατήσουμε ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά που συνθλίβεται από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κυρία  Κωνσταντοπούλου, η ΛΑΕ ενοχλεί, όπως και όσοι συνεργάζονται μαζί της γιατί «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή». 

Όπως τόνισε, στους 25 βουλευτές που πήραν την πρωτοβουλία να μην υποταχθούν αλλά με εγρήγορση να συγκροτήσουν πυρήνα αντίστασης και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την προσπάθεια τους, αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί -όπως υποστήριξε- έχουν αυτό που λείπει από τους υπόλοιπους: τη συνέπεια και την αξιοπιστία.

«Ο λαός θα εμπιστευτεί εκείνους και εκείνες που δεν τον προδώσαμε», υπογράμμισε η  Ζωή

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος κάλεσε τον ελληνικό λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του, ενώ έπειτα από μαι σύντομη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ η  κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως η Λαϊκή Ενότητα αντιπροσωπεύει την ελπίδα που κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν. 

«Η ελπίδα θα αναζωπυρωθεί σύντομα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να την κρατήσουμε ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά που συνθλίβεται από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή της ότι η ΛΑΕ ενοχλεί, όπως και όσοι συνεργάζονται μαζί της γιατί «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή». 

Όπως τόνισε, στους 25 βουλευτές που πήραν την πρωτοβουλία να μην υποταχθούν αλλά με εγρήγορση να συγκροτήσουν πυρήνα αντίστασης και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την προσπάθεια τους, αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί -όπως υποστήριξε- έχουν αυτό που λείπει από τους υπόλοιπους: τη συνέπεια και την αξιοπιστία.

«Ο λαός θα εμπιστευτεί εκείνους και εκείνες που δεν τον προδώσαμε», υπογράμμισε η  Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Το δίλημμα το θέτουν όσοι εγκατέλειψαν την ελπίδα και την μαχητικότητα»

Συνεχίζοντας την επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «το δίλημμα το θέτουν όσοι εγκατέλειψαν το νέο και το θέτουν προς όσους επίσης τους έχουν εγκαταλείψει».

«Το θέτουν όσοι εγκατέλειψαν την ελπίδα και την μαχητικότητα. Με τις πιο παλαιοκομματικές μεθόδους, τη λάσπη, τη συκοφαντία και τα ψέματα, κάποιοι παριστάνουν το νέο ενώ έχουν προσχωρήσει σε ότι πιο παλιό και μνημονιακό», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το δίλημμα είναι αν ο λαός θα εγκαταλείψει, πιστεύοντας ότι τα μνημόνια είναι το μέλλον μας ή θα στηρίξει τον αγώνα και την ελπίδα. 

Σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η μάχη κατά του μνημονίου έχει χαρακτήρα δημοκρατικής αντίστασης και ευθείας αναφοράς στις αγωνιστικές και αντιστασιακές παραδόσεις του λαού μας. Μάλιστα, όπως σημείωσε, σε αυτές τις εκλογές συναινούν οι δανειστές και τις προετοίμασαν με την απελθούσα κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εκλογές «εκκαθάρισης όσων αντιστέκονται».
 
Γι' αυτό και όπως είπε, «ζωντανοί ήρωες πλαισιώνουν την προσπάθειά μας».

«Υπερασπίστηκα τον Τσίπρα όσο κανείς, όσο δεν έκανε ο ίδιος για τον εαυτό του»

Στη συνέχεια και ερωτηθείσα σχετικά με το γιατί εγκατέλειψε τον Αλέξη Τσίπρα, εκείνη απάντησε λέγοντας πως σε αυτές τις αίθουσες ειπώθηκαν τα μεγαλύτερα ψέματα από πρωθυπουργούς. 
 
«Εσείς τι θα κάνετε;», διερωτήθηκε.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως οι κ.κ. Λαφαζάνης, Ησυχος, Στρατούλης «καρατομήθηκαν» από το σύστημα Μαξίμου, «που πρώτο εγκατέλειψε τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, που έριξε την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, μια κυβέρνηση που αναχωρεί από όλες τις δεσμεύεις προς τον λαό και να μετατρέψει το «Όχι» του λαού σε «Ναι» δεν είναι κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Υπερασπίστηκα τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό όσο κανείς. Τον υπερασπίστηκα όσο δεν έκανε ο ίδιος για τον εαυτό του. Τον υπερασπίστηκα μέχρι που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό ότι εκβιάστηκε και να εμφανίσει όσους προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ανάχωμα τους εκβιασμούς ως παιδιαρίζοντες και σουρεαλιστές», ανέφερε.

«Δεν έκανα το χατίρι στον Τσίπρα να ψηφίσω μνημόνια, θα έκανα το χατίρι σε κάποιον για μια ανθοδέσμη; Η δικογραφία που ισχυρίζεται ο Καμμένος ότι έθαψα την ανακοίνωσα με τυμπανοκρουσίες στην Ολομέλεια. Την δικογραφία ο Καμμένος την είχε από τον Φεβρουάριο και δεν έκανε τίποτα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, ο Καμμένος ως δεξί χέρι του κ. Τσίπρα με την λογική του «το ένα χέρι νίβει το άλλο», ώσπου στο τέλος δεν ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό, «χρησιμοποιεί λάσπη που αποδεικνύουν πανικό».

«Έφτασε στο σημείο να μιλά και για υποτιθέμενο νονό μου. Την επόμενη φορά θα ξέρω και τον παπά. Καταφεύγουν στον αυριανισμό και στην διαπλοκή για να χτυπήσουν αυτούς που αντιστέκονται. Είναι η νέοδιαπλοκή που αισθάνεται ότι απειλείται», υπογράμμισε.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με μήνυμα του Μανώλη Γλέζου

Πριν μιλήσει ο κ. Λαφάζανης, μεταδόθηκε ένα μήνυμα του Μανώλη Γλέζου ο οποίος κάλεσε τον ελληνικό λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, υπάρχουν καθοριστικές για την χώρα εξελίξεις που θα επηρεάσουν την τύχη του λαού για πολλές δεκαετίας. 

«Όλοι σας καλούν να ψηφίσετε άλλα νομίζω πως η ιστορία μας, τον κάθε ψηφοφόρο δεν τον καλεί να κρίνει, να διαλέξει, αλλά τον καλεί να αποφασίσει», ανέφερε, καλώντας τον λαό να πάρει επιτέλους την τύχη στα χέρια του.

Όπως τόνισε ο κ. Γλέζος, οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές «γιατί δίνουν τη δυνατότητα να σαρώσει ο λαός με τη βούληση τη δική του όλο το σάπιο καθεστώς της βίας και της διαφθοράς». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι όλες οι εξουσίες ανήκουν και ασκούνται από τον ίδιο τον λαό  και ζήτησε από τους Έλληνες να αφουγκραστούν την ιστορία που μας χτυπά την πόρτα γιατί, «δεν μπορούν να υπάρχουν θεατές σε αυτό τον αγώνα».

«Πρέπει να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις», είπε και κάλεσε όλους τους παλιούς συναγωνιστές  να σταθούν, όπως και τότε, και πάλι  μπροστάρηδες στον αγώνα για τη λευτεριά.

«Εμπρός για την Ελλάδα, για το δίκιο και τη λευτεριά», κατέληξε ο κ. Γλέζος.

Σημειώνεται ότι στις 16.45 το απόγευμα ο κ. Λαφαζάνης και η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΘ και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης. Επίσης, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη συνοδεύουν ο Κώστας Ήσυχος, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα στη Β΄ Περιφέρεια των Αθηνών, ο Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος και υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα στην Περιφέρεια Αχαΐας, και ο Γιάννης Τόλιος, οικονομολόγος και υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα στην Β΄ Περιφέρεια των Αθηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης